Wednesday, August 21, 2013

AMERICA INTRE IDEALISM, REALISM SI PRAGMATISM

   Nu vreau sa fiu avocatul neplatit al Americii, insa celebrele dezvaluiri din recent mult mediatizatul caz al fostului consultant Edward Snowden din cadrul NSA (agentie de securitate a SUA) m-au pus pe ganduri.
   Practic, ce a facut Snowden? Fiind ca multi antecesori de-ai lui, napadit de convingeri stangiste cu tente idealiste, a incercat o lovitura de senzatie.Asadar in ziua cand liderii, Obama si omologul sau chinez Jinping, tocmai se intalnisera, el a iesit pe piata cu ...bomba."Snowden are suficiente informatii pentru a provoca intr-o clipa mai multe pagube decat ar fi putut sa faca orice alta persoana in istoria Statelor Unite" conform unui ziarist de la cotidianul britanic, The Guardian.
   Ok, oameni buni...sa privim putin in istoria secolului douazeci.America, incepand cu presedintii Wilson, Th.Roosvelt a fost privita la modul idealist ca tara democratiei triumfaliste, insa, odata cu conflagratiile mondiale a fost nevoita sa joace cartea realismului ce a "predat-o"(pe America) in bratele pragmatismului.Caci ce a putut face in fata militarismului german(de doua ori) ulterior si celui japonez?Sa stea cu bratele in san, daca era privita ca ceea ce putea prin idealismul sau sa reechilibreze jocul global?Asadar degeaba alde Merckel "urla " vituperant ca Germania e pusa in rand cu China, fiind cea mai spionata tara dintre totusi,aliati.Madam Merckel...trecutul nu se uita prea usor.Altminteri, stimabililor...as vrea sa cunosc si eu tara dintre marile puteri, care nu are serviciu de spionaj extern.Atitudinea americana, poata parea cinica...dar ea este doar pragmatica.
   Prin puterea, grandoarea, maretia si totusi...salvand omenirea din doua conflagratii, America chiar a fost si este obligata sa faca un balet pe sarma, intre idealism, realism si pragmatism.
   Fireste administratia Obama, nu a putut privi si accepta atitudinea lui Snowden, ce i-a terfelit imaginea idealista, insa real-politik-ul o tine stransa in chingile pragmatismului.Ce ar putea declara presedintele in exercitiu in cazul unor amenintari sau chiar a unor situatii reale, fie atentate etc?Sa apara pe ecran cu scuza, n-am avut informatii..
  America nu are alta optiune pentru urmatorii multi ani decat sa fie parte a acestor realitati . Oricat va sari opinia publica si guvernele aliate sau nu, cu gura, America chiar este condamnata sa practice acest joc.
  Asadar telefoanele, scrisorile electronice etc vor fi in continuare, monitorizate...oricum nu doar de catre Statele Unite...iar ca o consolare...stimabililor, 90% din populatia globului sunt anonimi si din pacate nu prea au multe de spus.

Monday, August 5, 2013

SPIRITUL FORMEI SI DECESUL SAU

   Citind mai deunazi un banc despre Picasso care suna in felul urmator...cica peste artist da un hot in castelul proaspat achizitionat.Lupta cu el, insa brigandul scapa.Mergand la politie, i se cere sa faca portretul robot al hotului, avand in vedere ca este pictor.In urma a ceea ce a pus pe hartie, politia aresteaza ministrul finantelor pe Maica Stareta o masina de spalat si turnul Eiffel.
  Aceste cimilituri mi-au deschis ochii intr-o anume directie , insa mi-au lasat si un gust amar...intelegand non-sensul artei moderne.
  Critica ultimei sute de ani, a incercat si chiar a reusit sa impuna standarde noi in arta, nerealizand ca ea nu mai reflecta frumosul ci ...jalnic, grotescul ei.Stiu ca multe guri vor sari hraparete, citind cele scrise aici.Insa nimeni nu ma va convinge ca aceste forme ale artei moderne, cubism, abstract etc pot concura cu Marea arta a antichitatii sau renascentista de exemplu.Ethosul ce transpare din ...sa iau la intamplare Discobolul lui Myron, David de Michelangelo, pictura lui Rafael, Tizian sau da Vinci ...am numit cativa dintre titanii ce au reusit sa transforme sacrul in profan sa reflecte la scara universala divinul din forma umana, fiind oarecum niste zei pamanteni deoarece catharsisul transmis ii pun mai aproape de Marele Creator.
   Actualmente, arta picturala, fie Kandinski cu a sa scoala, fie tot felul de scelerati ...unul si-a taiat urechea, altii luand-o razna...este pusa nu in slujba frumosului ci incearca subliminal sa dezintegreze omul, atacandu-l in subconstient influentandu-l emotional si comportamental.Nu degeaba este piata invadata de tot felul de neintelesi cu vise si viziuni ce pun omul si conditia umana in stari angoasante aducandu-ne in pragul crizei artei.Michelangelo si da Vinci au ajuns la varste inaintate deoarece frumosul exprimat in arta lor s-a facut simtit si in viata cotidiana, cele doua formand o simbioza ce le-a calauzit existenta.
   Revin si ...oricata emotie a incercat sa transmita Guernica picasso'iana ori elucubratiile lui Dali sau Warhol, nu cred ca vor reusi vreodata sa convinga publicul marilor muzee ca pot sta in rand cu Tondo Doni cu Mona Lisa sau pleiada nenumaratelor scoli, fie flamanda fie italiana etc.
   Spiritul formei artei(picturale) este nu intr-o criza prelungita ci se stinge, ca viata unui om intrat in decrepitudine.