Wednesday, August 21, 2013

AMERICA INTRE IDEALISM, REALISM SI PRAGMATISM

   Nu vreau sa fiu avocatul neplatit al Americii, insa celebrele dezvaluiri din recent mult mediatizatul caz al fostului consultant Edward Snowden din cadrul NSA (agentie de securitate a SUA) m-au pus pe ganduri.
   Practic, ce a facut Snowden? Fiind ca multi antecesori de-ai lui, napadit de convingeri stangiste cu tente idealiste, a incercat o lovitura de senzatie.Asadar in ziua cand liderii, Obama si omologul sau chinez Jinping, tocmai se intalnisera, el a iesit pe piata cu ...bomba."Snowden are suficiente informatii pentru a provoca intr-o clipa mai multe pagube decat ar fi putut sa faca orice alta persoana in istoria Statelor Unite" conform unui ziarist de la cotidianul britanic, The Guardian.
   Ok, oameni buni...sa privim putin in istoria secolului douazeci.America, incepand cu presedintii Wilson, Th.Roosvelt a fost privita la modul idealist ca tara democratiei triumfaliste, insa, odata cu conflagratiile mondiale a fost nevoita sa joace cartea realismului ce a "predat-o"(pe America) in bratele pragmatismului.Caci ce a putut face in fata militarismului german(de doua ori) ulterior si celui japonez?Sa stea cu bratele in san, daca era privita ca ceea ce putea prin idealismul sau sa reechilibreze jocul global?Asadar degeaba alde Merckel "urla " vituperant ca Germania e pusa in rand cu China, fiind cea mai spionata tara dintre totusi,aliati.Madam Merckel...trecutul nu se uita prea usor.Altminteri, stimabililor...as vrea sa cunosc si eu tara dintre marile puteri, care nu are serviciu de spionaj extern.Atitudinea americana, poata parea cinica...dar ea este doar pragmatica.
   Prin puterea, grandoarea, maretia si totusi...salvand omenirea din doua conflagratii, America chiar a fost si este obligata sa faca un balet pe sarma, intre idealism, realism si pragmatism.
   Fireste administratia Obama, nu a putut privi si accepta atitudinea lui Snowden, ce i-a terfelit imaginea idealista, insa real-politik-ul o tine stransa in chingile pragmatismului.Ce ar putea declara presedintele in exercitiu in cazul unor amenintari sau chiar a unor situatii reale, fie atentate etc?Sa apara pe ecran cu scuza, n-am avut informatii..
  America nu are alta optiune pentru urmatorii multi ani decat sa fie parte a acestor realitati . Oricat va sari opinia publica si guvernele aliate sau nu, cu gura, America chiar este condamnata sa practice acest joc.
  Asadar telefoanele, scrisorile electronice etc vor fi in continuare, monitorizate...oricum nu doar de catre Statele Unite...iar ca o consolare...stimabililor, 90% din populatia globului sunt anonimi si din pacate nu prea au multe de spus.

No comments: