Acest articol apărea în urmă cu un an, dar am considerat că este necesar să-l republicăm, amintindu-mi de vorbele eseistului și filosofului G. Santayana - cei care uită trecutul sunt condamnați să îl repete!
Deși nu constituie un jubileu, nu trebuie uitat NICIODATĂ că... da, a meritat! ori mai bine spus, au meritat.. cele două răspunsuri punitive la adresa probabil celui mai demn de dispreț popor al istoriei moderne, recte cel japonez,în speță, bombele atomice. Aproape zilnic suntem oripilați, atunci când mijloacele media ne transmit comportamentele josnice ale unora în raport cu bietele necuvântătoare: fie cintezoi, cămilă, berbec ori cal. Și, nu am deloc intenția de a fi patetic, flamboaiant, partizanal ori sarcastic. Nu, nimic din toate acestea ci doar de a reflecta un adevăr, unul dureros ce nu trebuiește NICIODATĂ uitat. Masacrele, barbaria și ticăloșia unui popor ce se pretindea și încă se pretinde civilizat. Alminteri, pornind de la următorul citat: o politică oficială de umilire a prizonierilor de război albi, cu scopul de a le diminua prestigiul în ochii populației indigene. Asta vis-a-vis de populațiile asiatice pe care chipurile veneau să le elibereze de sub dominația albă, dar... Masacrul si ororile de neimaginat în întreaga istorie a omenirii, cel de la Nanjing, despre care au depus mărturie mii și mii de martori oculari; așadar este totalmente irelevant să mai adăugăm decât mici fragmente de genul prizonierii au fost atârnați de limbă în cârlige de măcelărie și dați drept hrană câinilor hămesiți ori 80 000 de femei chineze au fost violate sau 300 000 de persoane non-combatante au fost ucise. Nu în ultimul rând Marșul Morții din Peninsula Bataan din Filipine plus mărturiile de război strălucit evidențiate în memoriile de răsunet ale unor combatanți pe Frontul din Pacific. Eroul de Război E.B. Sledge, Generalul Griffith participant în memorabila campanie din Guadalcanal, ampla istorisire a istoricului Harry A. Gailey, a marasmului din Arhipelagul Palau cu de acum legendara campanie a Peleliului, ori editorialistului W. Manchester de asemenea combatant al Infanteriei Marine Americane în campaniiile din Pacific. Toate evidențiază și reliefează un lucru mai mult sau mai puțin evident. Soldatul, de la cel mai jos grad până la general, japonez, nu a fost un combatant în sensul Convențiilor succesive de la Haga, ce defineau regulile războiului, nu, el a fost un scelerat, un produs al cavernei și grotei celei mai primitive, ce s-a manifestat atât de dezonorant pentru tunica militară, ce a dus la paroxism manifestarea infamiei, barbariei, urii față de rasa umană, încât azi, la zeci de ani după evenimente nu pot să spun decât că... pornind de la decizia Președintelui Truman până la ultimul bucătar din fundul junglei din Tarawa, soldatul american și liderul politic american a salvgardat omenirea în fața ticăloșiei deșănțate nipone.
Deloc, dar absolut deloc, istoria nu trebuie să vă exonereze... vorbind strict de timpurile actuale... probabil că secolele viitoare vor avea acest drept... dar azi 6 August ziua primei bombe atomice din istoria omenirii, trebuie amintită și sărbătorită doar ca un memento al victimelor Mikado-ului și nu o rememorare a îndreptățiților decedați în urma deciziei luate la Washington.
No comments:
Post a Comment