Tuesday, July 9, 2013

CINE L-A UCIS PE PRESEDINTE?

      Dallas, noiembrie 1963. Intreaga planeta a fost socata, emotionata dar si ingrozita in urma asasinarii unuia dintre cei mai carismatici si...plin de viata presedinte american. Atunci, o comisie condusa de procurorul general al Statelor Unite stabilea ca atentatul a fost mana unei singure persoane, excluzand ideea unui complot, Harvey Oswald ramanand cu anatema asupra sa, pana in zilele noastre.  
      De-a lungul timpului au aparut tot felul de asa zise teorii ale conspiratiei, majoritatea fanteziste, insa, unele cu o sustinere pertinenta pana la lipsa aproape de loc a unor dubii, legate de aceasta moarte ce inca sta sub umbra acceptarii sau nu, a versiunii guvernului american.  
     Amintesc doar doua, ce mi s-au parut ca ar putea constitui puncte de reflexie, asadar, productia cinematografica a incomodului Oliver Stone cu al sau "JFK" unde reuseste printr-un adevarat tur de forta sa rastoarne varianta unui solitar neinteles, tesand in schimb o intriga aproape halucinanta...filmul a pus pe jar Congresul SUA, in sensul ca o comisie a cerut redeschiderea cazului, se intampla in anii '90. L. Fletcher Prouty, un fost colonel in cadrul nenumaratelor servicii secrete americane, cu a sa carte de referinta "JFK" a reusit sa puncteze ca intr-o partida de sah, obtinand sah-mat prin argumente si dovezi ca lucrurile au fost departe de truismele guvernamentale. Introducerea la cartea lui F. Prouty a prefatat-o insusi O. Stone.  
    Nu cu mult timp in urma,o noua dezvaluire a reusit sa puna jar pe focul nestins. Un fost consilier al administratiei Nixon (adversar politic a lui Kennedy) lansa recent la apa volumul "Omul care l-a ucis pe John F. Kennedy - procesul impotriva lui LBJ". Celebru strateg republican, Roger Stone, argumenteaza in lucrarea citata printre altele ca, Nixon si Johnson conlucrau de ani cu J. Ruby, cel ce l-a trimis in lumea celor drepti pe asasinul prezidential. R. Stone a fost parte a Comitetului de alegere a lui Nixon. 
    Corolarul cartii este ca, autorul impreuna cu scriitorul M. Colapietro (a colaborat la redactarea volumului) dovedesc ca vicepresedintele din acel moment, Lyndon B. Johnson, a fost in spatele complotului ce a dus la moartea lui Kennedy.   
    Of course, nenumarate versiuni vor aparea in viitor vis-a-vis de misterul mortii din Dealy Plaza. Arhivele Statelor Unite, strict legat de acest caz, se vor deschide dupa anii 2020. 
      Asadar...Cine l-a ucis pe Presedinte?

No comments: