Thursday, August 21, 2014

PITICA " URIASA "

   Se cunosc suficient de bine, ori daca nu le reamintesc, derapajele guvernului Ungariei de la asa numitele norme europene, trecand prin sfidari ale directivelor comunitare ori de o buna bucata de timp o fatisa orientare pro - Rusia. Ca e bine, ca e rau, doar Bruxelles-ul si de la distanta Washington-ul stiu, insa ce ma nedumereste si ma nemultumeste ca cetatean roman membru deplin in UE si NATO... mai mult cu pompa si emfaza regimul Basescu imi spune depre parteneriatul strategic cu America... de parca aceste apartenente tin de foame si mai mult de demnitate. Ca inca suntem considerati cetateni de rangul doi in cadrul acestor institutii se vede de la o posta, nu trebuie sa vina vreun locuitor de pe planeta Jupiter, de exemplu... ca sa-mi confirme aceasta perceptie si in aceiasi masura nu pot vesticii sa o infirme prin diverse tertipuri care mai decare in platitudinea si desuetudinea lor.
   Insa anumite fapte, pornind de la celebrul scandal KGBela, in care presa pro- Victor Orban vuia pur si simplu despre un membru marcant al celui de-al doilea partid ca putere in Ungaria, in speta Jobbik, partid la limita extremei ca sa nu spun ca este cam pe din afara in sensul normelor comunitare... asadar eurodeputatului Jobbik Bela Kovacs i s-a cerut ridicarea imunitatii chiar in saptamana alegerilor europarlamentare de catre guvern, sub acuzatia de spionaj in favoarea Rusiei. Acest partid al carui membri poarta uniforme naziste, au retorici antisemite fatise, duc o politica pro - Rusia la vedere, nu mai departe in urma cu vreo un an, liderul lor care printre altele este persona non-grata in Romania, caracteriza Rusia ca fiind " gardian al mostenirii europene " in comparatie cu " perfida " Uniune Europeana. Toata tevatura guvernamentala maghiara in jurul acestui partid sau a celui acuzat de spionaj in favoarea Rusiei nu a avut o  coloratura de nuante democratice, nu nici vorba... Orban dorea doar sa dreaga busuiocul, cum se zice in popor, adica vroia sa mai ridice din presiunea ce apasa greu asupra guvernului sau si a derapajelor evidente dincolo de cutuma europeana. Deci o perfidie incerca sa spele un derapaj, oarecum firesc in politica maghiara a ultimilor ani. Faptul ca guvernul Orban desfasoara un controversat acord de finantare si construire a doua reactoare nucleare, totul cu suport si logisitca rusa, ori reactia mai mult decat intarziata fata de restul vocilor din UE vis-a-vis de re-alipirea Crimeei, nu reprezinta lucruri noi sau nestiute la Bruxelles ori peste Atlantic, insa aceste doua entitati tac malc sau baga capul in pamant facandu-se ca nu vad, ori nedorind sa vada ( ceea ce ar fi mult mai grav ) ; ceea ce reprezinta o gravitate, pentru mine ca cetatean roman, o constituie toleranta nejustificata si neinchipuit de permisiva fata de Ungaria si al ei guvern, iar noua romanilor ni se da cu tifla de cele mai multe ori, sau suntem " urecheati " pentru mai stiu eu ce.
     Ca Orban - bacsi este un fel de Ianukovici care vrea sa ia de peste tot indiferent cine ar fi, este problema Ungariei, inclusiv inclinarea balantei spre Rusia. Insa de la a fi  luati la pret de o chiftea, pornind din perfidul Albion ori cum spuneam Bruxelles-ul cu urechelile lui si ce este mult mai grav, o natiune fatis pro-americana ( cea romana ) nu doar ca este sicanata ci mai mult este injosita cand solicita o banala viza de intrare in SUA, iar grofii din pusta maghiara, cand li se ridica... pot merge linistiti sa serveasca un ceai pe malurile Potomacului si sa se reintorca linistiti acasa. Nu stiu cum se face, ca precum zicea un film sovietic " Moscova nu crede in lacrimi " in antiteza Washingtonul mai crede balivernele despre pseudo- revolutionarul L. Tokes care pentru a mia oara cel putin, merge cu jalba la imparat ( Bruxelles ) si se plange ca este exploatat ca etnic maghiar, iar ultima si cu atat mai mult grotesc de neadevarata, deoarece pe buna dreptate i s-a retras un ordin national... acum flutura o misiva in care diversi congresmeni americani ii cereau secretarului de stat John Kerry sa faca diligente pe langa guvernul si presedintia Romaniei sa-i restituie ordinul " Steaua Romaniei ". Probabil ca la cat sunt de ignoranti in general, congresmenii Statelor Unite, au luat de buna nesimtirea acestui individ, care daca e preot cu siguranta ca in iad are deja soclul in stand-by, si au facut acel demers pe langa secretarul de stat Kerry.
   Concluzionand, Ungaria ce reprezinta un pitic in panoplia UE sau NATO, se vrea si chiar reuseste sa duca o politica duplicitara dar pragmatica pentru a sa natiune, are un respect mai mare pe ambele maluri ale Atlanticului, chit ca Jobbik aduce mai mult a defunctul SS, decat un Kennedy sau Reagan ori Adenauer sau Mitterand sa dau cateva nume, iar Victor Orban reuseste sa sfideze, deoarece asta e termenul, atat UE cat si SUA, si ce este cu atat mai sfidator, chiar ii iese... pe cand Romania, implicit persoana mea ca cetatean al ei, este in continuare luata la gramada prin cum spuneam, cliseele londoneze, imperativele bruxelleze si terfelirile americane.
   Romania care in comparatie cu Ungaria este o supernova, trebuie sa se inchine prin spatiile euro-atlantice in fata acestei pitice " uriase ".
 


 

No comments: