Tuesday, June 23, 2015

D-ALE DEMOCRATIEI... ( AMERICANE )

  Cand al nostru scriitor flecar marele Caragiale, se exprima in " D-ale carnavalului " - probabil ca vedea societatea ca un carnaval... sa fi fost un eufemism pentru balamuc ? ma intreb si eu ... asa retoric. Cu toate ca traitori in spatiul american m-au " urecheat " uneori pentru atitudini ce imi erau acuze ca as fi anti-american sau altele, de fapt acribia unor situatii autentice nu ma putea lipsi de ispita reflectarii faptului dat.
  La fel si continutul acestor constatari ce mi-au parvenit pe diverse cai, nu m-au lasat " rece " vis-a-vis de modelul democratiei mondiale, iar aici nu am nicio intentionalitate malitioasa ci strict de a reflecta niste situatii autentice.
  Asadar, conform unor cercetatori ai Princeton University citat de BBC.com.blogs, Statele Unite ale Americii nu pot fi considerate drept model de democratie pentru lume, deoarece in interiorul lor nu se regaseste ceea ce este definit drept " democratie ". Punctual se afirma ca deciziile politice luate de stat nu sunt in concordanta cu exigentele cetatenilor ci interesele unui mic grup de persoane ce compun asa numita elita economica. Citez " Analizele noastre arata ca majoritatea americanilor influenteaza in foarte mica masura politica. Desigur, americanii au dreptul sa voteze, dreptul la exprimare si dreptul la asociere. Avand in vedere insa ca puterea apartine puternicelor organizatii economice si unui grup restrans de politicieni influenti, ideea conform careia America trebuie considerata un model al unei societati democrate provoaca semne serioase de intrebare ". Studiul a cuprins raspunsuri la peste 1000 de sondaje de opinie facute in SUA intre anii 1981 si 2002 pe teme de politici publice.
  Mai deunazi pe canale media a parvenit informatia ca in urma unui control guvernamental, angajati din cadrul Pentagonului au cheltuit bani publici la jocuri de noroc si distractii cu femei. Nimic nou, cred ca fenomenul este destul de extins global... insa punctam o situatie data. Suma depaseste milionul de dolari si banii erau extrasi de pe cardurile pe care Ministerul Apararii ii punea la dispozitia angajatilor in scopuri strict de servici sau mai bine zis, interesul public. Un comunicat al Departamentului ( Pentagonul ) au dat asigurari ( suna frumos, cui ? ) ca toate persoanele care au abuzat de sumele respective vor fi penalizate iar o parte a prejudiciului a fost recuperata. Pe cand cealalta parte? stiind ca deficitele bugetare americane sunt astronomice... Una si mai palpitanta ( deoarece e vorba de vietile, carierele si demnitatea persoanelor respective ) o reprezinta un scandal de proportii ce va zgudui FBI-ul in urma recunoasterii de catre Departamentul Justitiei ( forul tutelar al FBI, deoarece aceasta politie este subordonata justitiei nu internelor ) ca aproape toti criminalistii FBI au depus marturii false contra unor infractori, in procese din ultimii 30 de ani. Printre cazuri, unele sunt deja pentru Judecata de Apoi, deoarece 14  inculpati au fost executati sau au murit in inchisoare iar alte 32 de cazuri au primit sentinta ultima. In baza dezvaluirilor, condamnatii si procurorii din 47 de state americane si din capitala Washington D.C. au primit instiintarea ca dosarele trebuiesc reanalizate, pentru a se stabili daca sunt necesare apeluri in justitie. Patru persoane au fost achitate intre timp. Probabil vor mai fi ! " Utilizarea timp de trei decenii de catre FBI a mostrelor microscopice de par pentru inculparea infractorilor este un dezastru complet " spunea Peter Neufeld, cofondator al Innocence Project Institute in timpul participarii la activitatea de verificare a dosarelor.
  E cert ca orice democratie este pretabila la eroare, ori aduce in functii publice angajati venali, vanatori de sinecuri pe seama cetateanului onest... insa aceste derapaje venite dinspre America exceptionalista cum i-a placut sa se autodefineasca inca de la origini lasa un semn de mirare pentru suratele mai mici intr-ale democratiei cum ar fi acest Zimbabwe al Europei numit Romania.

No comments: