INTERVIU CU LAMA TULKU LOBSANG
- Cand un pacient vine la consultatie, cum descoperiti care este boala lui?
- Observand cum se misca, postura sa, forma in care ma priveste. Nu este nevoie sa-mi vorbeasca, nici sa-mi explice ce i se intampla. Un doctor de medicina tibetana experimentat stie de ce sufera pacinetul sau imediat ce acesta se apropie la mai putin de 10 metri.
- Totusi luati pulsul bolnavului.
- Asa obtin informatiile necesare despre sanatatea bolnavului. Prin citirea ritmului pulsurilor se pot diagnostica 95% din boli, inclusiv cele psihologice. Informatia pe care o ofera ritmul pulsurilor este la fel de riguroasa ca cea a unui calculator. Citirea acestei informatii insa cere multa experienta.
- Si apoi cum vindecati?
- Cu mainile, cu privirea si cu ajutorul preparatelor din plante si minerale.
- Conform medicinei tibetane, care este originea bolilor?
- Ignoranta noastra.
- Scuzati-mi ignoranta, dar ce intelegeti dumneavoastra prin " ignoranta " ?
- Sa nu stii ca nu stii. Sa nu vezi cu claritate. Cand vezi cu claritate, nu trebuie sa gandesti. Cand nu vezi cu claritate, pui in miscare gandirea. Si, cu cat gandim mai mult, cu atat mai ingrijorati suntem si mai multa confuzie cream.
- Cum pot sa fiu mai putin ignorant?
- O sa-ti dau o metoda foarte simpla: practicand compasiunea. Este felul cel mai simplu in care poti sa-ti reduci gandurile. Si iubirea. Daca iubesti o persoana cu adevarat, adica daca nu o vrei doar pentru tine, creste compasiunea ta.
- Ce probleme vedeti in Occident?
- Frica. Frica este asasinul inimii omului.
- De ce ?
- Pentru ca iti este imposibil sa fii fericit cand iti este teama. Si, de asemenea, iti este imposibil sa-i faci fericiti pe ceilalti cand tie iti este frica.
- Cum putem infrunta frica ?
- Cu acceptare. Frica este rezistenta fata de necunoscut.
- Si, ca medic, in ce parte a trupului intalniti mai multe probleme ?
- La coloana vertebrala, in partea de jos a coloanei vertebrale: va asezati prea mult timp in aceasta postura. Din punct de vedere al vitalitatii, aveti prea multa rigiditate.
- Avem multe probleme.
- Credem ca avem multe probleme, dar, in realitate, problema noastra este ca nu avem probleme.
- Ce vreti sa spuneti cu asta ?
- Ca ne-am obisnuit cu un nivel de necesitati bazale acoperite, asa ca orice mica contradictie ne pare o problema. Atunci activam mintea si incepem sa ne invartim in cerc fara sa gasim un raspuns, o solutie.
- Atunci ce recomandati ?
- Daca problema are solutie, atunci nu este o problema. Daca nu are solutie, cu atat mai putin.
- Si pentru stres ?
- Pentru a evita stresul, cel mai bine este sa fii nebun.
- ... ?
- Este o gluma. Desi, nu in totalitate. Adica sa pari normal pe dinafara si pe dinauntru sa fii nebun : este cea mai buna forma de a trai.
- Ce relatie aveti cu mintea dvs?
- Sunt o persoana normala, adica foarte des gandesc. Dar mintea mea este antrenata. Cu aceasta vreau sa spun ca nu-mi urmaresc gandurile. Ele vin, dar nu-mi afecteaza mintea si nici inima.
- Dumneavoastra radeti mult, asa-i ?
- Cand cineva rade isi deschide inima catre noi. Daca nu-ti deschizi inima, nu poti avea simtul umorului. Cand radem, totul este clar. Este limbajul cel mai puternic: ne conecteaza direct unii cu altii.
- De asemenea, ati inregistrat un CD electronic cu mantre ( cantec, invocatie ) pentru publicul occidental.
- Muzica, mantrele si energia trupului sunt acelasi lucru. Ca si rasul, muzica este un canal foarte bun de conectare cu aproapele tau. Prin muzica putem sa ne deschidem si sa ne transformam : asa o folosim in traditia noastra.
- Ce v-ar mai placea sa fiti?
- Mi-ar place sa fiu pregatit pentru moarte.
- Si nimic altceva ?
- Restul nu este important. Moartea este cea mai importanta parte a vietii. Dar, inainte de moarte, trebuie sa ne ocupam de viata noastra. Fiecare moment este unic. Daca dam un sens vietii noastre, ajungem la moarte cu pace interioara.
- Aici ( in occident ) traim, cu spatele la moarte.
- Tineti moartea in secret. Pana cand vine o zi din viata voastra cand moartea nu va mai fi un secret : nu va puteti ascunde.
- Si viata ce sens are ?
- Viata are si nu are sens. Depinde cine esti. Daca-ti traiesti cu adevarat viata, atunci viata are sens. Toti avem viata ( suntem vii ), dat nu toata lumea si-o traieste. Toti avem dreptul sa fim fericiti, dar trebuie sa exercitam acest drept. Daca nu o facem, viata nu are sens.
factori de natura obiectiva ma pun in imposibilitatea momentana de a scrie articole personale, astfel ca ma rezum la preluari de pe domeniul public ... dar nu va tine mult!
No comments:
Post a Comment