Monday, October 24, 2016

REGATUL UNIT - ÎNCEPUTUL SFÂRŞITULUI

  Votul din 23 iunie a.c. prin care cetăţenii britanici întorceau spatele proiectului european poate constitui pe termen mediu şi lung, un început al sfârşitului a ceea ce odată era falnicul British Empire. Of course, această predicţie trebuie să aibă anumiţi constituienţi, care să ne legitimeze în a o anticipa.
  Este probabil destul de cunoscut aspectul, că Marea Britanie în ultimii să zicem 20 de ani, a vândut întreaga sa industrie auto, acesteia alăturându-se nenumărate alte branduri. Făcând un salt înspre speech-ul "triumfalist" ţinut de unul dintre groparii fostului măreţ Albion, liderul UKIP Nigel Farage, care nu vedea la orizont însemnătatea "dezastrului" ce va să vină, îmi stârneşte doar un zâmbet, şi nu pentru că aş fi un europenist convins, nu, aici abordăm strict viitorul "sumbru" pe care îl văd hărăzit fostului Imperiu. Aşadar în plenul Parlamentului European, Farage se exprima triumfalist, emfatic chiar bombastic ... dar ia să vedem cum va arăta UK peste un sfert de secol? -ne întrebăm noi. Acolo în sală "arăta" cu degetul către colegii săi care "n-au muncit toată viaţa lor" considerându-i sinecurişti birocraţi - "ştiu că cei mai mulţi dintre voi nu au făcut o muncă adevărată în toată viaţa lor, nu au lucrat în economia reală, în comerţ, nu au creat locuri de muncă". O fi, dar el a făcut-o, mă întreb şi eu aşa ... retoric. Tot acolo adăuga "am venit aici acum 17 ani şi am spus că vreau să conduc campania care să scoată Marea Britanie din UE şi aţi râs de mine. Nu mai râdeţi acum, nu? Voi, ca proiect politic, sunteţi în stare de negare. Sunteţi în negare, pentru că nu vedeţi că moneda voastră se prăbuşeşte. ( dar a voastră, taică Farage? ). Sunteţi în negare când nu observaţi că apelul doamnei Merkel de anul trecut, care a cerut imigranţilor să treaca graniţa, a condus la diviziuni majore între ţări. (noi spunem că Albionul  la epoca lui Napoleon avea mai mulţi negri, paki etc decât are la un loc întreg estul european azi ... aşa că, e ca-n povestea biblică cu parul din ochi). El încheia : " dar cea mai mare problemă pe care o aveţi este că aţi impus asupra britanicilor şi celorlalţi oameni din Europa o Uniune pe ascuns, fără să le spuneţi nimic. ( cui anume? ştiind că vulgul este ignorant covârsitor oriunde aiurea). Ce s-a petrecut joia trecută (23 iunie) a fost un rezultat seismic ( desigur că pentru britanici, dar el nu a înţeles). Ce au făcut oamenii obişnuiţi, care au fost oprimaţi şi care şi-au văzut standardele de viaţă cum cad ( deoarece vi-aţi luat pe cap gloata din fostele colonii din sentimentul de vină colectivă pentru crunta-le exploatare de secole, susţinem noi), a fost să respingă multinaţionalele, băncile şi au zis: Ne vrem ţara înapoi, graniţele, vrem să fim o ţară independentă şi normală". Frumos, dar să dăm curs unei investigaţii condusă de către un jurnalist italian. 
  Roberto Saviano într-o conferinţă susţinută în Regatul Unit spunea: "Dacă aţi fi întrebaţi care este cel mai corupt loc de pe Pământ, aţi spune că e Afganistan, poate Grecia, Nigeria, sudul Italiei. Dar v-aş spune că este Marea Britanie". "Nu birocraţia, nu poliţia, nu politica sunt corupte, ci capitalul financiar. 90% dintre deţinătorii de capital din Londra îşi au sediile în offshore-uri". Iată stimabile Farage, adevărata faţetă a puterii economice a perfidului Albion. Aşadar ... iar râsul nu mi-l pot opri ... dacă onor britanicul de rând şi-a luat ţara înapoi, într-o bună zi va constata cum eşafodajul bunăstării constituit pe forţa capitalului murdar din City-ul londonez, în urma investigaţiilor şi a controlului fiscal se va prăbuşi ca un castel de nisip, deoarece nu va merge la infinit acest tertip. Idiosincrasia tipic britanică faţă de continent poate fi justificată prin aceleaşi declaraţii acide la adresa Regatului de către Saviano care spunea "Jersey şi Cayman (insule) sunt porţile de acces în Europa pentru capitalul provenit din infracţiuni, iar Marea Britanie este ţara care permite asta. De aceea este crucial pentru mine să fiu azi aici şi să vorbesc despre viaţa voastră şi guvernul vostru". Curat-murdar, vorba lui Caragiale! Iar cireaşa de pe tort, a pus-o când susţinea că "ar însemna să permiteţi societăţilor din Qatar, cartelurilor mexicane, mafiei ruse să câştige şi mai multă putere şi HSBC ( The Hong Kong and Shanghai Banking Corporation) a plătit două miliarde de euro amendă în S.U.A., pentru că a recunoscut că a spălat bani ce proveneau de la cartelurile drogurilor şi de la companiile iraniene. Avem dovezi."
  Personal, fostului mare imperiu îi prezic soarta economică a actualei Portugalii, un pitic de la periferia economiei mondiale, deoarece acela care nu remarcă faptul că integrarea în coloşi economici de tip India, China, UE, NAFTA ( Mexic, SUA, Canada) ori piaţa emergentă euro-asiatică, proiectul putinian ce este în plin proces germinativ nu întelege cursul istoric. 
  Din antichitate avem pilda că - nimic nu-i nou sub soare! prăbuşirea şi măturarea în coşul de gunoi al istoriei al altui defunct imperiu, ne oferă un bun exemplu că timpul le aranjează cu înţelepciune pe toate ...

No comments: