Saturday, October 8, 2016

TRUMP - NOUL PREŞEDINTE?

  Numele Michael Moore spune foarte mult în spaţiul media american şi occidental dar, am convingerea că inclusiv între Carpaţi mulţi aţi auzit acest nume. Aşadar regizor, analist şi activist politic american reprezentând aspecte stângiste de la moderat până la accente uneori radicale, ce îl amintesc pe mai vârstnicul filosof Noam Chomsky, într-un cuvânt Moore.
  Recent M. Moore a ieşit în spaţiul public cu un anunţ ce ar putea fi catalogat o bombă, susţinând răspicat că următorul locatar de la Casa Albă va fi Donald Trump. Citez din lunga sa expunere doar anumite fragmente care dau o tuşă şi contur predicţiei sale: " Îmi pare rău să fiu cel care aduce veşti proaste, dar am fost sincer când v-am spus vara trecută( 2015) că D. Trump va fi candidatul republican la preşedinţie. Şi acum am veşti şi mai teribile, deprimante pentru voi: "Acest clovn part-time jalnic, ignorant, periculos şi sociopat full-time va fi următorul nostru preşedinte. Preşedintele Trump. Continuă şi spune cuvintele, căci le vei spune pentru următorii patru ani." Moore aduce o lungă pledoarie pornind de la aspecte pur electorale unde susţine că este suficientă focusarea asupra a patru state din nord-vestul mijlociu american în speţă statele Michigan,Ohio,Wisconsin şi o prelungire către est în Pennsylvania, state în care fostul candidat republican Romney pierdea în 2012, 64 de voturi, exact suma pe care o oferă aceste state şi Trump va triumfa. El susţine că aceste state tradiţional democrate începând cu 2010 au optat pentru guvernatori republicani( mai puţin Pennsylvania) însă în sondaje o depăşeşte pe H. Clinton aici ( Pennsylvania) şi ţine aproape în Ohio. 
  Moore evidenţiază că argumente de genul " 77% din electorat sunt femei, oameni de culoare, adulţi tineri sub 35 de ani şi Trump nu poate câştiga o majoritate din nicio categorie!" ori "oamenii nu vor vota un bufon sau împotriva intereselor lor celor mai bune" nu ţin deoarece în ziua alegerilor cei care locuiesc în cartiere sărace, negre sau hispanice nu doar că vor trebui să stea la cozi ore întregi ci mai mult există şicanării premeditate ce-i vor stingheri prin diverse tertipuri, evident în spirit democratic, neînţelegându-se că ar fi obstrucţionaţi de la a-şi exercita dreptul la vot. Moore argumenteză strategia de tip Brexit pe care Trump o va adopta exemplificând cum familia Clinton este în spatele acordului NAFTA ce a externalizat milioane de locuri de muncă preponderent în Mexic, iar ca cireaşa de pe tort să fie cât mai stabilă aduce în prim plan strategia trumpiană de campanie cum în timpul alegerilor preliminare din Michigan stând în umbra unei fabrici Ford Motor ameninţa numita corporaţie că în cazul în care va externaliza uzina în Mexic fiecare autoturism produs acolo va fi suprataxat cu 35%, estimp mulţimile jubilând, deoarece "ceardaşul" le gâdila urechile. La fel vorbind cu cei de la Apple ameninţa că îi va constrânge să repatrieze producţia din Asia, totuşi marşând în continuare pe atacul la "regină"( Hillary) deoarece democraţii susţin multe acorduri comerciale cu Europa etc, ce spoliază populaţia din cele 4 state pomenite. Evident că în Rust Belt( centura de rugină) o zonă industrială ce cuprinde numitele state, intrată într-o decadenţă economică răvăşitoare, zonă a gulerelor albastre(muncitori), retorica furibundă a lui Trump este punct ochit-punct ţintit, şi aduce mai mult cu varianta  Brexit-ului. 
  Punând în balanţă candidatul democrat, doamna H. Clinton este luată în "şuturi" de către Moore calificând-o că este mai de dreapta decât actualul preşedinte, adică mai conservatoare, mai marţială argumentând că femeile tinere sunt detractorii ei cei mai mari, a fost discontinuă pe politici sensibile deoarece a militat contra uniunilor legale între comunităţile homo pentru ca ulterior să oficieze una, însă atacul se pare că vine dinspre cei foarte tineri, iar în opinia activistului, entuziasmul pentru ea este foarte absent. El argumenteză că cine va scoate mai mulţi oameni la vot din casă în ziua alegerilor va câştiga, şi tot el susţine ca Trump este în avantaj pe acest teren. Ca să pună sare pe rană şi să dea o "palmă" electoratului democrat Moore arată indolenţa generaţiilor mai noi care dacă ar putea vota de acasă de pe X-box ori PlayStation, Clinton ar câştiga detaşat. El se lamenteză că niciun democrat nu va merge la vot cu entuziasm, nu va face voluntariat şi nu va atrage încă cinci persoane să voteze. Având o doză de cinism amestecată cu o comedie, Moore pune la bătaie un caz petrecut în anii '90 când electoratul din Minnesota, un stat de tipul unui judeţ cum ar fi Timiş, Cluj etc, adică având oameni inteligenţi, a votat pentru funcţia de guvernator un fost luptător profesionist, şi cu toate că ştiau că nu are valenţele şi înclinaţia unui om politic, aplicând umorul negru şi sătui de un sistem politic bolnav l-au votat pentru că se putea şi au perceput-o ca pe o glumă cu subînţeles. 
  Finalmente el învârte cuţitul în rană când lasă să se înţeleagă că la momentul când votantul va fi singur în cabina de vot, când nici mama, nici tata, soţia, şeful, amanta, poliţia ori o cameră video nu te va monitoriza, atunci vei putea să devii un anarhist, un gică contra etc vei putea vota sau scrie ce vrei pe buletin, inclusiv că eşti de acord ca pupăza din tei ori zmeul, woody woodpecker sau altcineva, cu atât mai mult D. Trump să fie preşedinte. Iar atunci electoratul va sta tihnit acasă privind la un autentic reality show. 
 Trist dar adevărat, ar spune unii...

No comments: