S-a scris, se scrie şi se va mai scrie mult atât despre el cât şi despre ascensiunea sa fulminantă în fotoliul de la Casa Albă. Evident că stânga progresistă elitistă l-a prezentat în fel şi chip, nemaivorbind de campania interminabilă dusă actualmente de către aceasta pentru a demonstra implicarea Kremlinului în accederea sa în imobilul de pe Pennsylvania Avenue 1600. Să fie chiar aşa? Mergând în imaginar, să privim întinderea continentală americană cu zecile sale de mii de orăşele de dimenisiuni liliputane nedepăşind 10 000 de locuitori care chipurile au fost "vizitaţi" de către Moscova în fel şi chip via internet etc deoarece, fac o paranteză, aceşti electori preponderent au votat în masă, Trump. Mi se pare demn de un sf ori o comedie noir deoarece ne vine greu să acceptăm că mâna aşa zis lungă a Kremlinului a intrat în fiecare cătun din aceste orăşele convingându-i să pună ştampila pe Trump.
Dincolo de acest preambul, iată o imagine mai veridică a actualului locatar de la Casa Albă. S-a spus că ar fi anti-european dar, stupoare! bunicii săi sunt europeni, mama ajunsă din Scoţia peste ocean abia la 18 ani. A fost acuzat că ar fi un banal dezvoltator imobiliar milionar dar fără şcoli înalte. Totalmente fals! În 1964 intra pe porţile Universităţii Fordham, cea mai veche universitate catolică americană, o şcoală formatoare de lideri, fiind a 16-a din lume ca număr de absolvenţi ce conduc companii, conform topului Fortune Global 500 başca şi 119 bursieri Fullbright. Ulterior a absolvit Warton School la Universitatea Pennsylvania, şcoală ce este numărul 1 în lume la programe MBA atât pentru Business Insider cât şi Executive, ea fiind absolvită de CEO următorilor giganţi: Google, Apple, Linkedin, CBS, General Electric, Boeing, Pfizer, Comcast, Oracle, DHL, UPS, Pepsi, Time Inc., BlackRock, Johnson&Johnson, UBS AG, Wrigley Co şi Tesco. Din perspectiva taberei stângist progresiste Trump are toate "defectele" posibile, nefiind departe de anatemizarea totală. Alb, creştin practicant, o sănătate de fier, încă este şi a fost un bărbat bine, având o soţie frumoasă iar anterioarele cel puţin la fel, copii mulţi şi o popularitate ce vine din show-uri, filme etc. Se prezumă ideea că în cazul în care Trump era un tip mic de statură, grăsuţ, transpirat, ochelarist şi pleşuv, absolvent UBB locuind la bloc şi autoturism Ford de serie tot nu ieşea din gura taberei adverse. Doar câteva din aspectele adevătatului Donald Trump.
Evident că lupta şi agenda sa politică contravin flagrant cu adepţii stângii globalizante unde el a mers pe o piaţă liberă, dereglementată cât mai mult cu putinţă, reducerea taxelor, stat minimal nu asistenţial, stoparea ridicării în slăvi a Chinei încercând să-i impună standardele democraţiei liberale, privind Israelul acelaşi cap de pod de stabilitate şi aliat de nădejde în turbulentul Orient islamic. Cât despre politica vis-a-vis de Europa a cerut ca statele NATO să aloce cheltuieli fezabile pentru apărarea colectivă nu praf în ochi, privind cu scepticism Acordul de la Paris, susţinând că ar fi jocul naţiunilor lipsite de resurse. Exemplificarea cea mai bună pentru o imagine a adevăratei "lupte" despre poluare este cea a cancelarului german ce a interzis energia nucleară eco-prietenoasă în favoarea combustibili fosili, iar un exemplu grăitor îl reprezintă aspectul că rata de reducere a emisiilor de CO2 este mult mai mică în America decât în Franţa ori Germania. Este bine cunoscut sistemul de reglementare al Comisiei Europene asupra a cât mai multor aspecte, de la cât lapte să producă fiecare membru, ori cota de imigranţi pe ţară trecând la piscicultură etc, etc, etc.
Nu sunt un agent al taberei Trump, însă este de bon ton să cunoaştem cât mai mult cu putinţă vieţile liderilor ce ţin hăţurile guvernelor la momentul în care sunt în exerciţiul funcţiei.
No comments:
Post a Comment