Sunday, March 23, 2014

IMPERIALISMUL SIRET AL AMERICII

   Intr-un articol de anul trecut, denuntam " agresiunea " americana vis-a-vis de tarile bolivariene ale Americii de Sud, il aureolam pe urmasul de facto al defunctului in conditii mai mult decat suspecte, Hugo Chavez, atribuindu-i asadar rolul de frana contra imperialismului american in zona. Ulterior, facand un sinoptic al pozitiei administratiei Obama, la nivel global, crezand ca linia moderata a dialogului a pus stapanire pe ulii de la Washington, numind astfel aceasta un fel de sinizare a Americii, se pare ca am cazut intr-o capcana a abilului Obama. Astfel presedintele actual dadea impresia ca se distanteaza de politica de forta a lui Bush, de exemplu...facandu-ma sa cred ca America vrea sa aiba o atitudine de tip chinez in relatiile internationale, in speta primordial fiind neamestecul in treburile interne ale altor tari. Pare-se ca m-am inselat.
   Precum spuneam si atunci in acel articol, la fel si azi, Presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, este continuatorul politicii lui Chavez, denuntand si demonstrand ca America nu se dezminte, ducand aceeasi politica imperialista in America Latina. Un discurs furibund dar care poate ramane si in istorie este urmatoarea declaratie data de Correa ambasadorului SUA in Ecuador: " Nu ne tineti prelegeri despre libertate... Noi n-am invadat pe nimeni. Nu torturam ca in Guantanamo. Nu avem drone ucigand fara judecata preusupusi teroristi, omorand sotii si copii ai asa-zisilor teroristi. Deci, nu ne tineti discursuri despre viata, lege, demnitate sau libertate. Nu aveti dreptul moral sa faceti asta ".
  Ca o mostra de-a dreptul impertinenta  a arogantei imperialiste americane, este un celebru proces intentat la Curtea Internationala de Arbitraj de la Haga, unei multinationale americane, in speta compania Chevron, de catre statul Ecuador, pentru dezastrul ecologic datorat poluarii bazinului amazonian, in care Haga a absolvit compania de plata unor miliarde de dolari. Correa a luptat in continuare, neacceptand umilinta imperialista...  "acesta este rezultatul activitatii unei companii care foloseste tehnologii invechite" spunea in fata unor televiziuni cu mainile pline de petrol. Plata daunelor era in jur de 19 miliarde dolari, insa Chevron avand cardasia curtii obtine o decizie favorabila. Totusi, Correa nu a dezarmat, a chemat comunitatea internationala in sprijin iar la momentul de fata, Chevron a parasit Ecuadorul, avand si terti cum ar fi Canada, Brazilia si Argentina de partea sa ce duc mai departe lupta cu Chevron, amenintand cu consecinte financiare compania.
  O alta fapta demna de renumele-i mondial (al Americii ) este ceea ce declara acelasi Correa : " Toate ambasadele, de regula, nu au mai mult de un atasat militar la Quito, doar SUA au mai mult de 50 ". Activitatea de spionaj s-a intensificat in tot Ecuadorul, extinzandu-se inclusiv la consulatul din Guayaquil, care a incaput pe mana lui David Lindwall parasutat taman din Irak unde facea oficii de consiliere pentru afaceri politico-militare. Ca fost ofiter politic la Bogota, Managua, Tegucicalpa, Asuncion se poate spune ca este expert in America Latina si ca o incununare a prodigioasei activitati venind ca o cireasa in varful tortului numele sau este o constanta in dosarele WikiLeaks. Nu mai e necesar niciun adaos pentru a intelege ca avem in fata un cadru CIA uns cu toate alifiile ce poate rezolva " probleme foarte delicate "
   Adeseori Correa numea SUA, o putere " aroganta " ce vrea sa impuna " valorile sale democratice universale" si sa predea " lectii de moralitate si de bun comportament " Un ultim aspect al luptei duse contra lui Correa este ca in 2010 a fost la un pas de a pieri intr-un duel armat al unor forte politienesti rebele. Parca involuntar gandul meu zboara catre editia ' 73 din tara vecina Chile, cand Allende isi lua ramas bun de la aceasta lume in urma unei coup d'etat orchestrata de catre cine oare...?, ca o consolare mai deunazi, Washingtonul a recunoscut gambit-ul .
  Iar ca o concluzie oarecum in afara subiectului, doar colateral eventual...politicile de liberalism economic promovate cu salbaticie in America Latina de catre expertii americani in anii ' 80, au dus aceste tari sa devina cele mai datornice state din lume, redresarea venind abia dupa cotirea timida si apoi treptat mai evidenta in anii ' 90 spre stanga.

No comments: