Thursday, April 16, 2015

VULTURUL BICEFAL

   Byzantion cu 700 de ani inainte de nasterea lui Hristos. O epoca ce este mai apropiata de razboiul troian decat de zilele noastre. Undeva dupa nasterea acestei colonii elene se pot identifica germeni din ciocnirea civilizatiilor - cheie a politologului american Samuel Huntington.
  Vechea Elada, unde Aristotel identifica 150 de constitutii in urma cu peste doua milenii, acest petic de pamant luat la scara planetara, ne-a dat exemple de civilitate inca din acele timpuri iar in zilele noastre continua sa ne surprinda... ceea ce, altminteri pare de la sine inteles. Pe ruinele vechii colonii mai sus pomenite, imparatul Constantin, la confluenta celor doua continente Europa si Asia, construia noua capitala imperiala Konstantinoupolis, adica a doua Roma pe la anul 330 dupa Hristos. In urma marsavei tradari a crestinatatii occidentale, la 1453 un venetic din stepele asiatice, beneficiind si de ultima tehnologie in epoca, tunul, livrata de partile crestin-catolice europene punea mana pe orasul lui Constantin, aducandu-l sub stindardul semilunei. Pana cand ? nu stim... Unii poate cunosc, altii probabil ca nu, drapelul imperial bizantin avea emblema, un vultur bicefal. In ziua in care hoardele semilunei au rapus stravechiul Byzantion, Moscova prelua atat stindardul cat si titulatura... a treia Roma. Daca intamplator calatoriti in actuala Republica Elena mai cunoscuta sub numele Grecia, veti fi surprinsi sa intalni la tot pasul, vechiul stindard imperial bizantin cu vulturul bicefal. Semiluna turca a tinut sub asuprire sute de ani, mareata urmasa a elinilor fara ca vreodata statele din partea occidentala a Europei sa conteste acest lucru, cu atat mai putin sa abordeze o dezrobire din gheara musulmana. Si stai si cugeti, ca toata mostenirea in arta, cultura, filosofie, stiinte etc au primit-o in secole direct sau indirect de la acest maret popor, poporul elen.
  Intrand in realitatea zilelor noastre, este bine stiu ca Grecia este parte a Uniunii Europene si Aliantei Nord-Atlantice, alianta din care face parte si " surata " de peste mare, Republica turca. Ca o consecinta a " razboiului rece " Grecia s-a vazut aliata cu dusmanul secular numarul unu, asta neimpiedicand-o ca zeci de ani sa boicoteze fatis o probabila aderare la U.E a Turciei. Un analist politic american ce calatorea undeva in primii ani ai acestui al 3-lea mileniu in Turcia, intalnind cateva familii din clasa medie educata turca, in urma unor discutii a constatat ca acele persoane se identificau in primul rand ca musulmani si abia in subsidiar ca turci. Asta spune multe evident, reiesind ca nici dupa aproape o suta de ani de cand Kemal forta occidentalizarea, Turcia nu este un stat laic de tip democratic. Deunazi, sfidand toate practicile, atat ale U.E. cat si cele ale N.A.T.O, primul ministru elen facea o vizita ce va fi privita ca istorica in viitor, la Moscova, unde dincolo de semnarea unor contracte sau imprumuturi, sfida politica Americii, cerand ridicarea sanctiunilor impuse Rusiei. Privind in profunzimea lucrurilor, intr-un context istoric mai larg, ce se intrepatrunde si cu ortodoxia crestina... oare Grecia, este piatra unghiulara din varful ciocnirii civilizatiilor, semnalata de Huntington ? Evident ca mostenirea Hellas-ului este colosala, iar elinii nu doar ca sunt constienti de acest aspect ci probabil ca si marseaza pe traditiile mostenite inca din oratoriile unui Demostene, ori din pildele de virtute magistral exemplificate de catre Platon in ale sale dialoguri socratice,  iar acestea sunt doar cateva exemple edificatoare prin care Elada nu se dezminte si are curajul eroilor de la Termopile de a sta drept in fata F.M.I a U.E si a N.A.T.O sfidandu-le exact ca si acei spartani ce au tinut scut in fata tavalugului persan. Huntington in teoria sa, trasa o linie imaginara, unde Rusia si ortodoxia ieseau din lumea occidentala iar o alta supozitie de-a sa era un posibil conflict crestino-musulman planetar. Grecia ce prin bazele democratiei este parintele spiritual al civilizatiei vestice, se pare ca glasul vulturului bicefal de la Byzantion plange mai duios in urechea elina decat vocea elevului de la apus. Altfel cum sa ne explicam faptul ca desi parte a unor aliante si organizatii, tu mergi pe o alta poteca, insa o carare ce vine din milenii si urca spre a treia Roma ce a pastrat in cuget si simtire acelasi ideal al vuturului bicefal. Sa nu uitam ca de fiecare data cand Moscova fie tarista sau rosie a fost pe punctul de a redobandi in umbra crucii Constantinopolul, cei care au stopat-o au fost crestinii occidentali. Dar Elada, care de la Troia a luptat cu Asia, se uita catre a treia Roma cum a dovedit-o recent premierul Alexis Tzipras... oare din solidaritate ortodoxa - ca asa a impartit Huntington civilizatiile - si amintirea acelui vultur bicefal atat de drag elinilor?
  Toate aceste idei ce pot naste o interpretare a geopoliticii europene prezuma ca un conflict al civilizatiilor scoate Grecia din tabara vestica livrand-o in cea a ortodoxiei, iar conflictul ce ar parea o continuare a celui est-vest din epoca " razboiului rece " sau America vs. Rusia, poate fi redirectionat via Atena in cel crestino-musulman cu bataie lunga in directia vulturului bicefal. Cand persii stepelor asiatice, precursorii altor asiatici de stepa, au fost opriti de catre lacedemonienii lui Leonidas la Termopile, Simonide di Ceos a scris acest epitaf pentru eroii ce au cazut : " O xein, Anghellein Lakedaimoniosis Hoti Tede Keimetha Tois Keinon Rhemasi Peithomenoi" adicatelea - straine ce treci pe aici, te du si vesteste la Sparta; morti noi zacem dupa ce legilor ei ne-am supus. la anul 480 inainte de Hristos.

No comments: