Monday, October 28, 2013

UN ALT 11 SEPTEMBRIE

   La 11 septembrie s-au implinit 40 de ani de la un eveniment, ce pare ca intra intr-un clar obscur, ba mai mult se estompeaza odata cu trecerea timpului.Atunci in acel an,1973, era rasturnat in urma unui puci sub obladuire americana retineti bine...singurul presedinte marxist din lume ales in urma unui scrutin democratic.Richard Nixon spunea inainte cu 3 ani de rasturnarea lui Salvador Allende" Nu trebuie sa lasam America Latina sa o ia pe acest drum fara sa suporte consecintele".
   Allende, in fatidica zi de 11 septembrie, se sinucide la Palatul Moneda...cu o arma primita cadou de la Fidel Castro.
   Facand un arc peste timp, urmarind traseul celor 3 ani de conducere a statului chilian, pot remarca crearea de locuri de munca, inghetarea preturilor si majorarea salariilor sau lapte gratuit zilnic tuturor copiilor.Allende nu a fost un marxist radical..."Socialismul trece prin democratie, pluralism si libertate", respectand celelate forte politice de pe esichierul chilian, nestramutandu-le in ilegalitate sau carcera.Atat de fascinanta a fost viziunea sa exprimata prin " Revolutia in legalitate" sau "calea chiliana spre socialism" incat, chiar un Francois Mitterrand devenit lider al socialistilor francezi a catadixit ca prima vizita sa o faca la Allende.
   Allende a fost in primul rand un zoon politikon, avand curaj sa nationalizeze mine sa exproprieze mari latifundiari lovind in primul rand in interesele americane in zona.Henry Kissinger, secretarul de stat al S.U.A, ce exact in '73 era gratulat cu Nobelul pentru pace, exprima cu cinismu-i binecunoscut" Nu vad de ce ar trebui sa lasam o tara sa devina marxista numai pentru ca populatia sa e iresponsabila".
   Insa, Allende se pare ca a mai avut un dar...unul premonitoriu as putea spune.Iata ce rostea la tribuna Adunarii Generale a O.N.U. in 1972 "Suntem in fata unei confruntari frontale intre corporatiile multinationale si state. Practic, deciziile fundamentale ale statelor, in plan politic, economic si militar, sunt influentate de organizatii globale, care nu depind de nici un stat si nu dau socoteala nici unui parlament".
  Bineinteles cei ce cunosc putina istorie, isi amintesc de teroarea instaurata de junta militara a generalului Pinochet, care nu doar ca a facut mii de victime sau sute de mii de exilati, insa a subordonat economia chiliana intereselor multinationalelor ce au si aplicat un program neoliberal numit " national-mondialist" facand din Chile un laborator al tezelor unui economist american, of course...Milton Friedman.
   Nu intentionam sa scriu istoria relativ recenta a statului Chile :), ci doar aducerea aminte in memoria colectiva a unui eveniment, inca unic, in istoria mondiala.
   Salvador Allende in urma unor alegeri conforme jocului democratic, a obtinut puterea ca exponent a unui marxism moderat, respectand celelalte forte politice.Nu e mult, dar nu e nici putin, daca privim anatemizarea la care a fost supus marxismul in ultimele doua decade.

No comments: