Saturday, February 14, 2015

NASTEREA ISIS

   Capul de afis pe care il tine conflictul din Orientul Mijlociu intins pe teritorii preponderent irakiene si siriene a scos in evidenta aceasta noua entitate ce se doreste stat, maleficul si odiosul ISIS. Putini sau deloc sunt aceia la nivelul mapamondului care cunosc nasterea si originea acestei chestiuni anacronice a mileniului al treilea, numita ISIS ce a reusit nu doar sa socheze prin multiplele decapitari insa reprezinta si un pericol in echilibrul precar al zonei cu extensie pana spre Paris par exemple. Fiin un fel de tabula rasa cu atitudini demne de ev mediu intunecat ISIS are totusi o istorie recenta, insa si veti vedea de ce, surprinzatoare.
  The Guardian, unul dintre cele mai influente ziare britanice, a reusit sa sparga omerta unui fost activist al ISIS si a pus pe tapet o istorioara in mai multe dezvaluiri continute in paginile sale. Fost membru activ al miscarii, Abu Ahmed a trecut prin mai multe stadii ce l-au dus in a avea remuscari vazand atitudinea barbara a fostilor companioni si de aici a fost doar un pas in a prezenta jurnalistilor britanici povestea sa. Porninand de la o aboradare noua a Coranului, devenind mai profund in gandire odata cu inaintarea in varsta el a facut o dezvaluire uimitoare, pana la urma. ISIS s-a procreat intr-o inchisoare americana, cea de la Camp Bucca din Irak unde " cu totii eram speriati de Bucca, dar am realizat apoi ca aveam de-a face cu o oportunitate. Nu ne-am fi intalnit niciodata cu totii in Bagdad sau in alta parte, ar fi fost imposibil de periculos. Aici, nu numai ca eram in siguranta, dar eram la doar cateva sute de metri distanta de intreaga conducere a Al-Qaeda ". Si uite asa, tinandu-i incarcerati la un loc, armata americana a pus inconstient bazele crearii acestui balaur. La Camp Bucca sustine Abu Ahmed, pionul numarul unu era viitorul ori actualul lider al ISIS, cel pe capul caruia in clipa de fata Statele Unite ofera o recompensa de 10 milioane de dolari, emirul Abu Bakr al-Baghdadi. In jurul lui gravitau toti teroristii incarcerati, astfel creandu-se fazele incipiente ale miscarii Statului Islamic, iar Baghdadi dupa cum relata spasitul fost sustinator era privit foarte ingaduitor de catre autoritatile americane. " Il priveau ca pe o prezenta calma, cu un rol impaciuitor" insa " era totul un joc de teatru, dar eu am simtit ca e ceva in el, ceva intunecat, o latura pe care nu voia sa o lase la vedere ". Avand un doctorat in studii islamice chiar sustinand ca are o ascendenta directa din profetul Mahomed, al- Baghdadi se comporta pacifist reusind miraculoasa performanta de a fi eliberat in 2004 de catre autoritatile americane. Astfel ca la umbra Al-Qaeda in siguranta oferita de incarcerarea americana s-a nascut acest Sheitan al momentului, ce reuseste ca nu mai departe de cateva zile sa ingrozeasca din nou si din nou planeta prin marsaviile sale.
  Partea intunecata a problemei o constituie ca exista si variantele alternative privind nasterea demonului. In nuce Rusia, Iranul si Siria spun ca exista o coniventa americano-israeliana ce au dus la nasterea ISIS acuze venite dinspre Moscova din partea unui consilier apropiat al presedintelui Putin, Alexander Prohanov. El si tarile pomenite anterior pun in carca dubletei Tel Aviv- Washington infiintarea, instruirea si pregatirea membrilor gruparii teroriste, mai explicit Mossad-ul ar fi direct raspunzator de toate acestea. O declaratie a lui Prohanov citata de Jerusalem Post dupa o sursa din presa de stat iraniana reflecta explicit opiniile exprimate ale Moscovei si nu numai : " Statul Islamic este o unealta in mainile Statelor Unite. Ei spun europenilor ca, daca noi ( americanii ) nu intervenim, Statul Islamic va va face rau. Luptatorii Statului Islamic si-au lansat primul atac terorist impotriva noastra cu doar cateva zile in urma ( momentul declaratiei ), in Cecenia". Dincolo de aceste declaratii, presa din Iran este la fel de vehementa cu acuzele, sustinand de nenumarate ori ca Mossad-ul, agenti CIA si membri ai seviciilor de informatii britanice sunt parintii de facto ai ISIS.
  Vazand si eventual analizand la rece toate acestea, cu siguranta ca aceste dezvaluiri va pot baga in ceata. Personal, dupa citirea nu demult a istoriei CIA si mergand prin asociere pot linistit accepta aceste dezvaluri ceea ce nu le da automat un suport veridic, dar... ideea de potentiala certitudine va persista.
 

1 comment:

Unknown said...

merge !!! binisor D-nu poet,,,,,