Friday, February 7, 2014

SINIZAREA AMERICII ?

   Nu, nu va ganditi la o sinizare la nivelul produselor de larg consum, care deja de o perioada buna de timp sunt insotite de celebrul " made in China" si asta nu doar la nivelul continentului nord-american cat as putea spune, global.
   Directia in care bat si concluzia pe care am luat-o ca pe o varianta ipotetica a urmatorilor ani porneste de la urmatoarele premize. De unde America incepand cu sfarsitul celei de-a doua conflagratii mondiale a fost privita ca o putere globala intr-un sistem bipolar iar dupa anii '90 ca o hiperputere sau unica putere mondiala, se pare ca actualmente cu niste pasi de pisica fushariti, inceti si in surdina, de la puterea hard vrea sa devina o putere soft de tipul dragonului chinez.
   Cand presedintele Truman lansa a sa doctrina de containment ( sau de ingradire ) a lagarului socialist la nivel global, era clar ca America isi "incoarda" muschii plini de steroizi sa se stie care e puterea unchiului Sam. Mergand mai in urma in secolul anterior, pe la 1823 presedintele Monroe lansase celebra doctrina ce ii poarta numele, ce stipula ca in emisfera vestica, adica peste Atlantic, problemele de natura politica sunt apanajul Washingtonului.
   Reintorcandu-ma in zilele noastre, tot mai multe atitudini sau decizii ale executivului american dau senzatia de cotire sau retragere din fata problematicilor globale. Of course, aici deja putem intra pe taramul jocului speculativ. Vrea America sa devina acea putere soft de neinterventie si de consens, specific mai ales Beijingului, ori e doar o incercare de adormire a dragonului proaspat trezit?
  Asadar, mai deunazi secretarul de stat John Kerry proclama cu emfaza la o reuniune a tarilor americane ca doctrina Monroe a murit si statele din emisfera vestica vor fi privite ca parteneri egali. Bineinteles ca polul de putere si interese americane sunt Asia de Est, insa afirmatia lui Kerry poate avea o valoare de simbol. Europa oricum a ramas cumva in planul doi al intereselor Americii, asa ca daca am accepta o doctrina Obama, in ochii celor de la The Washington Times ar suna cam asa : " Fii snob fata de prieteni si acomodeaza-ti oponentii, devalorizeaza interesele americane, cauta consens si actioneaza impredictibil ". Luand in considerare ca si America si China se definesc una pe cealalta ca principalul potential inamic, "retragerea" deliberata ? americana poate fi privita ca o poveste cu talc din China antica...deoarece politica de containment se desfasoara mai departe, bazele din Taiwan, Okinanwa, Vietnam, Coreea de Sud care mai de care cu vechimi de zeci sau ani mai recenti, lasa loc unei interpretari ambigue. Sa nu uitam de baza aeriana de la Manas in Kirghistan plus un numeros complex de statii radar ce vor scana intrega Asie centrala pana hat departe in China.
  Semnul de intrebare ramane in continuare... Devine America o putere soft, ori e doar o incercare de re-brand-uire a imaginii sale la nivelul perceptiei globale?

No comments: