Tuesday, January 26, 2016

EXEMPLUL ISLANDEZ

  Un tribunal din Reykjavik tocmai a trimis dupa gratii alti cinci bancheri, acuzati ca au contribuit la marele colaps al economiei din 2008. O data cu ei, numarul bancherilor condamnati la puscarie in aceasta tara ajunge la 26.
 Majoritatea celor ajunsi dupa gratii in urma crizei care a afectat Islanda in urma cu 7 ani sunt CEO ai unor importante institutii financiare si nicidecum simpli functionari, relateaza Iceland Magazine. Impreuna, cei 26 de bancheri au fost condamnati la un total de 74 de ani de inchisoare.
 Cei cinci bancheri de top din cele mai mari doua banci din Islanda, Landsbankinn si Kaupthing, au fost gasiti vinovati de deturnare de fonduri, manipularea pietei si incalcarea obligatiilor fiduciare. Desi pedeapsa maxima in Islanda pentru infractiuni financiare in prezent se ridica la maximum sase ani, Curtea Suprema de Justitie se afla in prezent in discutii, pentru a extinde limita.
  Cele mai mari banci islandeze, Landesbanki, Kaupthing si Glitnir, s-au prabusit in octombrie 2008, declansand o criza economica de proportii, ale carei efecte se simt inca in Islanda. Cand au cazut, cele trei banci aveau active de zece ori mai mari decat PIB-ul tarii.
  Spre deosebire de alte state din UE sau America, islandezii n-au incercat NICIODATA sa-si " salveze " bancile, acordandu-le ajutoare financiare. Cele trei banci falimentare nu au fost recapitalizate. Toti creditorii, inclusiv cei straini, au fost expusi fara mila sa suporte consecintele falimentului.

  articol preluat de pe domeniul public.

  Ne intrebam si noi, de ce presa autohtona sau de aiurea a cam evitat ori chiar total sa reflecte atitudinea islandeza? Avem certitudinea ca nu neglijenta ori nepasarea au constituit non-abordarea problemei, ci obedienta fata de autoritate, de stapanire. Asadar societatea liberal-democratica de tip capitalist sufera de putreziciune, iar aceasta stare sugereaza o continua perpetuare a ei. Intrebarea este, pana cand?

No comments: