Thursday, June 6, 2013

AMURGUL "ZEILOR"

    A fost odata ca niciodata....toata lumea cunoaste povestea.Asa au fost odata Malaxa, Guban, Auschnitz, Mociornita etc toti....potentati ai vremii(perioada interbelica), variante locale ale unui Vanderbildt, Rockfeller, Ford...
   Unde sunt toti acestia acum?...Sau urmasii lor, in sensul de continuatori ai business-ului de familie?Actualmente 85 spre 90% din populatia Romaniei, habar nu are
cine au fost acesti moguli, ca sa folosesc termenul impamantenit :) in ultimii ani.In cel mai fericit caz stiu ca, un anume imobil, fosta fabrica sau mai stiu eu ce...au apartinut candva cuiva cu numele respectiv.Asadar, precum vorba...n-a dansat decat o vara....asa si cu acesti tycoons, care pe parcursul unei generatii, doua....s-au spulberat in vant.
   Trecand in contemporaneitate, se pare ca imbogatitii de azi nu stiu sa invete din lectiile istoriei, considerandu-se eterni cu averile dobandite, mai explicit crezand ca niciodata "imperiile" construite peste noapte, nu vor sucomba.
   Mai mult, acesti potentati se vad ori deja s-au vazut inhatati de mana lunga a justitiei, mai ieri unul iesea, mai nou altul a intrat, se pare ca altul e pe lista scurta, vorbesc de marii moguli, poate am omis vreunul...total neintentionat:)
   Stimati concetateni, acesti "zei" care se credeau eterni si mai presus de orice, carora presa le ridica osanale necontenit, baile de multime aproape ca devenisera desuete, nu au cugetat putin sa priveasca la exemplele trecutului.
    Daca acei consilieri-sfetnici care se gudurau pe langa ei pentru un os de ros, le-ar fi vorbit de istoria recenta a magnatilor Romaniei ....probabil alta le-ar fi fost evolutia pe esichierul socio-politic....Dar!......
    Deci, se pare ca asistam la amurgul "zeilor" ....societatii post-revolutie...


mogul-numele regilor de origine mongola din Imperiul Mogul( centrul si nordul Indiei actuale), folosit metaforic pentru oameni potentati financiar.
tycoon-magnat, mare industrias(engleza americana)

No comments: