Tuesday, June 11, 2013

Lui...Luceafărului

     Ce poate fi mai plăcut, sublim să vezi ambasadorul ţării ce l-a "lăsat"pe Shakespeare recitând din Eminescu, în limba doinei, la aniversarea zilei de naştere a poetului nepereche. Acum, în al 163-lea an de la"apariţia"Luceafărului în vremelnicia acestei lumi, două vorbe de aduceri aminte. Când rosteşti numele lui Eminescu nu ştii de unde să porneşti şi nici când vei reuşi să-l ipostaziezi, cuantifici şi....eventual, să-l înţelegi.
     Ziarist de răsunet al vremii sale, o lirică ce străbate paliere, de la socialism (vezi strofa a treia din ,,Împărat şi proletar’’) anticipând cinematografia, căci ce este,,Memento mori’’? decât ,,Avatarul’’ lui James Cameron, scrisă cu o sută şi...de ani mai devreme - las la o parte romanticul, visătorul, melancolicul, patriotul etc. - însă efluviul transcedental ce răzbate din aproape toată creaţia sa, ne-a lăsat o imagine a misticului, o chemare parcă ancestrală din subconştientul său a orientului (India mai ales), ceea ce îl face în continuare pe Eminescu, nu contemporanul nostru, ci mai mult al timpurilor ce va să vină. Şi toate acestea într-o viaţă atât de scurtă.
     Despre Eminescu s-a scris, se scrie şi va continua peste veacuri, deoarece opera sa nu este nepieritoare, nu.... ea este infinită. Iar pentru că, precum zic, multitudinea de critice (opere) vin peste noi de la o generaţie la alta, azi, în acest articol, voiam doar să încercăm să-l privim pe Eminescu ca ceea ce răzbate mai pregnant din scrierile sale, să trecem dincolo de clişeele şcolii şi societăţii in genere.
    Aşadar, Eminescu, prin opera sa, şi-a luat zborul undeva în timpurile imemorabile, pluteşte lin în continuare deasupra boltei cereşti zâmbind (oare de ce?), iar privirea lui senină călăuzeşte potecile noastre dându-ne mai ales, .... unicitatea identităţii noastre în lume.

No comments: