Tuesday, December 3, 2013

MAINI CRIMINALE

   Urmarind niste productii marca "National Geographic" mintea mea s-a reintors la o veche idee ce-mi framanta creierii de ani buni. Astfel, vizualizand documentarele respective, mi-am certificat din nou ca nu imi modificasem trecutele simtiri.
  Ce poate fi mai revoltator, mai demn de blamat si condamnat, de a fi pusi la zidul infamiei pentru eternitate decat toate tarile si popoarele vestice ( o mai veche meteahna de-a mea ) care nu doar ca sute de ani au exploatat, furat si ucis cu cruzime in toate ungherele planetei, insa au si luat cu haraciul mii si mii de artefacte, din indepartata China pana in varful muntilor Anzi, par example.
  "Perfidul Albion" pe langa faptul ca pe un neaos roman, deschid o mica paranteza...ati putea crede ca pe un indian apas, l-ar putea chema Popescu? e clar raspunsul...asa nici pe un ungur nu l-ar putea chema Aurel, insa alta-i povestea, asadar britanicii au shterpelit comori arheologice ce actualmente imbogatesc British Museum. Aurel Stein, roman evreu de prin Transilvania, pripasit in Albion, ajunge unul dintre cei mai straluciti arheologi ai generatiei sale, devine chiar si cavaler al Imperiului Britanic, insa cazand prada metodelor imperiale de furt la nivel de stat, intra si el in meteahna hotilor de comori, uitand de locurile de bastina unde nu se confruntase cu aceste practici subversive de dominare si distrugere. National Geographic, cu o nonsalanta debordanta expune intr-o multitudine documentaristica aceste fapte ca pe ceva glorios, mai lipseste doar ideea...Asa da! plus aplauzele de rigoare.
  Chiar nu ma mai lasa unealta...de scris, sa tac si sa inghit...asadar SPANIA, PORTUGALIA, FRANTA, BRITANNIA, TARILE DE JOS si nu numai...cand veti restitui ce-ati furat si le tineti in marile muzee, ba chiar mai mult facand si bani expunandu-le?
  Am convingerea ca odata si odata aceste popoare vor plati in masa pentru relele inaintasilor, caci nu e pardonabil in a avea un trai decent creat mai ales prin crima si furt abia mult mai in coada si prin munca.
  National Geographic duce mai departe prin persuasivitate tarele imperiilor apuse, doar ca acum, sub acoperamantul asa-ziselor bune intentii. Pe cand si un documentar unde se cer si mii de scuze despre aceste furturi si promisiunea restituirii lor?

  Ei bine, in acea zi mainile criminale vor fi spalate, macar la figurat, deoarece crima tot crima ramane, pentru eternitate, nimeni neputand-o exonera.

No comments: