Sunday, December 7, 2014

VI-L MAI AMINTITI ? PE DOMINIQUE STRAUSS-KAHN

   Tot mapamondul a vuit in ziua in care fostul director general al FMI era implicat in celebrul scandal in care fusese acuzat de viol si ulterior umilit prin arestarea si legarea in catuse ca un infractor notoriu, expus pe toate canalele media. Este vorba bineinteles de francezul DSK ce cocheta la un moment dat chiar si cu accederea la Palatul Elysee, cea de presedinte al Frantei mai explicit, insa a carui cariera s-a prabusit de pe piedestal undeva intr-un hau din care nu credea ca va mai iesi. Facand un mic sinoptic al celebrei acuze, au fost suficiente voci care puneau in spatele kabbalei respective, serviciile secrete americane, recte guvernul SUA ce au pus acea egloga cu respectiva camerista in carca-i, pentru a-l " demoniza " deoarece avusese curajul sa spuna ca economia americana e la pamant, chiar falimentara si ca ar emite moneda de ordinul miilor de miliarde fara acoperire. Insa aceasta teorie a conspiratiei, ca a fost au nu veridica, l-a " mazilit " in establishmentul francez si mondial reducandu-l la statutul de un fost... sau -ex.
  Ei bine, ca si celebra pasare phoenix ce renaste din propria-i cenusa, se pare ca asistam la revenirea oarecum spectaculoasa a lui Dominique. Omul nu a stat cu mainile in san, ci chiar s-a miscat destul de repede asa ca actualmente, incercand in primul rand sa-si refaca buzunarul, puternic subtiat, ofera contra cost, undeva la 150 000 euro ora, prelegeri si conferinte pe teme economice, caci nu degeaba a fost ditamai directorul general al FMI. Asta a fost doar un prim pas, deoarece alaturi de un om de afaceri Thierry Leyne, si-au deschis impreuna o banca " LSK " cu care au inceput sa penetreze in lumea a treia, in nou creatul stat Sudanul de sud, unde guvernul proaspat ca un nou nascut are nevoie de oameni cu experienta, harsiti in luptele din transeele economiei globale, incepand sa puna pe picioare o prima banca de investitii. Fiind tratat intr-un mod rebarbativ in lumea " buna " DSK a pornit si intr-o alta tara fosta paria, actuala Serbie, ce i-a solicitat bogata-i experienta devenind consilier al guvernului de la Belgrad.
  Dar cireasa din varful tortului a oferit-o tarul Putin, care... ca si unui alt francez celebru, actorul Depardieu i-a oferit mari onoruri, numindu-l in Consiliul de Administratie al unei banci rusesti ce are stranse conectii in directia gigantului petrolier Rosneft. Uzand de aspectul respingator de care considera ca a avut parte din partea Occidentului, DSK s-a aruncat in valtoarea moscovita si actualmente pune experienta sa la alinarea problematicilor economiei ruse, ce dincolo de sanctiunile tot mai dure ale Vestului are nevoie si de reforme pentru a se pastra in concertul global al competitivitatii. Si uite asa, fostul director al FMI ce fusese supus unui supliciu si cazuse anatema oprobiului public peste el, incet dar sigur vrea sa renasca, asociindu-se in acele zone ale planetei unde inca faldurile aripilor vulturului american nu aduc acel curent de aer ce ar putea sa destabilizeze puterea respectiva, insa totusi risca, deoarece aceste state sunt actualmente oarecum vazute ca fac parte din partea " intunecata " a democratiei mondiale.
  Presa franceza, vehicula cu certitudine ca acest gambit a lui Putin ii da o nota prin care deschide o bresa in alianta statelor vestice, deoarece chiar si cu acea pata pe obraz, DSK inca este un nume. Asadar, pentru Rusia aceasta numire e binevenita, este chiar o strategie care are menirea sa dinamizeze piata interna, sa treaca mai usor peste sanctiuni si sa reformeze o economie ramasa in urma. Aceiasi presa il supune sanctiunilor etice, criticandu-i " insolenta " de a se folosi de fostele contacte politice din vremea directoratului, pe care acum le-ar folosi in a ajuta Rusia ce tocmai simte asprirea si inasprirea presiunilor de tot felul indreptate spre Moscova.
  Supus unui tir de intrebari, DSK a tacut intr-un mod laconic, insa vocea biografului sau a raspuns, un raspuns ce scoate in evidenta personalitatea nuda a lui Kahn. " Ambii parinti ai lui DSK erau de stanga, erau socialisti care insa totodata nu aveau nicio rusine sau jena sa castige bani multi, daca o puteau face. Asta nu inseamna ca banul este finalitatea actiunilor lui DSK, dar omului ii place sa traiasca bine si nu vrea sa fie ipocrit cum sunt multi socialisti care in public spun ca nu le plac banii, dar pe ascuns ravnesc la ei ".

   Oare socialistii nostri din PSD cum or fi ??? Ca si monsieur Kahn ori ca si Mazare ?

No comments: