Monday, December 29, 2014

FAPTE INEDITE

  LA INCEPUTUL CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, cand soarta evreilor din Europa era pecetluita, dar inca mai existau cai de salvare, cateva sute de evrei instariti au cumparat un vapor, in scopul de a-si duce familiile in America. Dar aveau nevoie de viza, asa ca s-au adresat ambasadorului SUA de la Londra.
  In fond, nu prezenta niciun obstacol obtinerea vizei, dar el a refuzat. acei oameni curajosi, determinati sa-si salveze familiile, au plecat la drum pe ocean fara aprobarile necesare.
  Cand ambasadorul SUA a aflat, s-a grabit sa instiinteze guvernul american ca se apropie de tarmul tarii o nava cu emigranti ilegali.
  Evreii care reusisera sa scape din pericolele razboiului, s-au trezit la capatul drumului in imposibilitatea de a cobori pe tarm. Lipsiti de noroc, au trebuit sa se rentoarca in Europa devastata de razboi, unde au fost arestati si arsi in lagarele de exterminare.
  Cand s-a aflat aceasta, rabinul Londrei s-a dus la ambasadorul SUA in capitala Marii Britanii si i-a spus:
  - Stimate domnule ambasador, faptele tale sunt nedemne nu numai functiei pe care o ai, ci si ca om. De acum inainte, din cauza ca din vina ta s-a petrecut aceasta crima, tu si toti urmasii tai sunteti blestemati !
  Ambasadorul se numea Joseph Patrick Kennedy, iar despre blestemul pe care l-a avut de indurat familia Kennedy cred ca s-a auzit in toata lumea.






  TOT LA INCEPUTUL CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, cand oamenii au inteles soarta evreilor, in Lituania, ambasadorul Japoniei era un om integru care nu admitea crimele nazistilor si a avut grija de evreii din Europa, acordandu-le viza de intrare in Japonia, de unde puteau pleca oriunde doreau. Astfel a salvat 2 000 de evrei.
  Cand au aflat nazistii, au ordonat Japoniei care le era aliata, sa-l destituie pe ambasadorul nedisciplinat. Pana la termenul de parasire a functiei mai erau doua saptamani, timp in care s-a lucrat zi si noapte la editarea vizelor, ba chiar au fost luate si ajutoare echipe suplimentare de lucru, astfel ca au fost salvati inca multi evrei. Aceasta a fost o fapta de mare curaj.
  Inainte de plecarea ambasadorului, a venit o delegatie de la Templul din Vilnius, pentru a-i multumi:
- Pentru faptele tale de bine pentru poporul evreu, vei fi pomenit vesnic si noi ne vom ruga ca Cel de Sus sa te binecuvanteze si sa-ti rasplateasca tie si urmasilor tai.
  Bunul ambasador s-a intors in Japonia si, spre surprinderea lui, nu a fost pedepsit, ci doar concediat si pensia anulata. Pentru a-si ocroti familia, a deschis un mic atelier de reparatii pentru masini.
  Acest atelier s-a numit Mitsubishi.

No comments: