La 16 mai 1916 Imperiul Britanic si Republica Franceza, in plin Razboi Mondial, semnau in secret avand alaturi si muribundul Imperiu Tarist viitorul tablei de sah a teritoriilor arabe de sub dominatia " bolnavului Europei " alt imperiu intrat in decrepitudine, cel Otoman.
Iata ca dupa un secol desenul pe care l-au trasat ce a " nascut " tarile arabe Siria, Iordania, Irak, Liban si Monarhia Saudita plus Statul Israel este macinat de clivajul creat intre cele doua linii ale islamului - sunnit-shiit unde vechea Persie, Iranul de azi, tara cu populatie indo-europeana de sorginte islamica ce conduce minoritatea shiita musulmana este prinsa intr-o lupta surda cu " surata " coreligionara (ce se vrea liderul celeilalte linii a islamului ) de peste Golful Persic, Arabia Saudita pentru a domina regiunea. Sa nu excludem din ecuatie fostul hegemon zonal Turcia, care avand elementul sunnit majoritar intregeste puzzle-ul, unde mai pui minoritatea kurda ce impanzeste teritoriile aproape tuturor tarilor pomenite, o populatie musulmana de origine indo-europeana ce evidentiaza amalgamul etnico-religios al Orientului Apropiat si Mijlociu.
Ei bine, in aceasta mixtura a scos capul la un moment dat statul islamic autoproclamat Daesh, care da batai de cap de la Moscova la Washington. Fostul comandant suprem al fortelor NATO din Europa, generalul Wesley Clark declara pentru CNN ca acest Daesh este un punct important geostrategic pentru natiunile sunnite Turcia si Arabia Saudita ce urmaresc sa obtina mai multa putere strategica asupra natiunilor shiite ce alcatuiesc axa Iran-Irak-Siria-Liban. Clark sugera in interviul sau, ca cele doua tari sunnite nu doresc consolidarea acestei axe care izoleaza Turcia si blocheaza monarhia Saudita. Mai mult raspunzand unei intrebari in care presedintele Rusiei V. Putin sugera ca Turcia ajuta ISIS si daca aceasta reprezinta un punct valid, Clark declara ca " mereu a existat ideea ca Turcia sustine Statul Islamic intr-un fel sau altul. Stim ca ei au dirijat oamenii care treceau prin Turcia catre ISIS. Cineva cumpara tot acel petrol pe care il vinde ISIS. Acel petrol ajunge undeva- si imi pare a fi probabil ca acel petrol sa treaca prin Turcia -, dar turcii nu au recunoscut acest lucru ". Asadar un raspuns diplomatic ce da gir vorbelor locatarului de la Kremlin, ce duc cu gandul la interviul acordat de catre John Bolton, un neoconservator din anturajul fostului presedinte Bush-fiul , interviu acordat publicatiei New York Times unde el sugereaza crearea unui Sunnistan pe teritoriile detinute actualmente de catre Daesh, ce ar reprezenta o contrapondere la regimul Assad din Siria si la conducerea shiita pro-iraniana de la Bagdad. Aici ar aparea si optiunea pentru formarea Kurdistanului, o dorinta promisa in 1916 kurzilor dar nematerializata niciodata, dorinta ce evidentiaza faptul binecunoscut ca presedintele Erdogan turc duce o campanie feroce contra acestei variante, in schimb avand o politica foarte blanda fata de Daesh. Dar atentatele succesive de la Suruc, Ankara plus cel de ieri evidentiaza ca optiunea lui Erdogan de a bombarda pozitiile kurde si a fi indulgent cu ISIS nu prea au dat rezultatele scontate. Acelasi Bolton sugereaza ca revenirea la un status-quo ante, in care Irakul si Siria sa redetina teritoriile pierdute in favoarea ISIS nu este o optiune viabila, el militand pentru crearea Sunnistanului ce ar opri curgerea sunnita in poalele Daesh, deoarece acesti sunniti sunt condusi de catre shiiti in cele doua tari. Tot el puncteaza catre New York Times, ca Statele Unite ar trebui sa trimita trupe " on the ground " ( in teren ) deoarece ISIS nu va putea fi eliminat doar cu drone si raiduri aeriene, insa presedintele Obama duce permanent o politica ce exclude aceasta varianta.
Jurnalistul francez Pierre Haski intr-un articol semnat in Le Nouvel Observateur credita idea de a fi format acest Sunnistan deoarece ei ar fi principalii perdanti la momentul eliminarii Daesh. El expliciteaza ca ISIS a reusit sa aiba o forta numerica atat de relevanta datorita acutizarii conflictului intrareligios sunnito-shiit, in care sunniti exclusi in cele doua state Siria si Irak au cotit-o direct in bratele Daesh. Haski o spune intr-un mod direct ca atata timp in care regimul shiit alawit minoritar din Siria nu imparte puterea cu majoritarii sunniti, acelasi lucru fiind valabil si la rasarit in Irakul vecin, Daesh va avea un bazin larg de a recruta noi elemente. Un cunoscut ismanolog, Olivier Roy prognoza o transformare a Irakului intr-o federatie de trei entitati, in care sunniti ar guverna in nord, kurzii in Kurdistan iar shiiti in sud, deoarece Irakul si Siria fiind doua state esuate pline de conflicte sectare in care puterea centrala este cvasi-inexistenta, nu-si mai pot controla teritoriul. Insa, daca ecuatia este lipsita de prezenta altor doi actori, recte Turcia si Arabia Saudita formarea blocului Kurdistan-Sunnistan nu va avea sorti de izbanda. Aceasta constructie sunnita ce ar fi o contrapondere la axa mai sus pomenita ar fi binevenita, dar stiindu-se animozitatea turca la orice referire despre un viitor camin al tuturor kurzilor pare destul de indepartata.
Iata-ne pusi in fata acestui mozaic ( puzzle ) ce nu reflecta vreo luminita la capatul tunelului, tunel ce livreaza spre Europa sutele de mii de refugiati din zona, insa prezenta atator actori cu interese foarte divergente nu prea intrevede un raspuns in viitorul apropiat la intrebarea din titlu.
No comments:
Post a Comment