Este binecunoscut aspectul pe care America marseaza inca din primele sale zile, cel al exceptionalismului sau, adica ea reprezinta o natiune de exceptie fata de celelalte lasate de catre Creator pe Pamant. Se pare ca lucrurile nu stau chiar asa, drept dovada in cursul lunii februarie a acestui an, Camera Civila din cadrul Federatiei Ruse a decis, avand si girul primariei Moscovei cat si a presedentiei, sa purceada la instalarea fata in fata cu Ambasada americana a unui complex statuar in memoria " genocidului caruia i-au cazut victime indienii nord-americani ". " Initiativa de a instala monumentul comemorativ chiar in fata Ambasadei Statelor Unite are ca scop principal reamintirea pentru oamenii din prezent, a momentului care a dat nastere istoriei SUA. Monumentul trebuie sa ajunga un adevarat repros tacut catre elitele americane din prezent, elite ale caror politici au deviat semnificativ de la principiile care au dus la fondarea Statelor Unite " declara plin de emfaza Valeri Korovin, membru al numitei camere. Korovin duce mai departe discursul vituperant, spunand ca membri Camerei din care face parte ar trebui sa insiste fata de Congresul american, de a lua in serios reabilitarea istorica a amerindienilor cerand cu insistenta ca guvernul american sa recunoasca genocidul practicat contra lor si sa le plateasca despagubiri urmasilor acestora totul pentru a incheia un capitol rusinos si intunecat din istoria americana.
Dorind sa arate ca Rusia si-a facut temele, Korovin a spus despre Rusia : " ca un stat care si-a recunoscut greselile petrecute in timpul Marelui Razboi de Aparare a Patriei, Rusia a facut totul pentru reabilitarea cecenilor, ingusilor, tatarilor si alte popoare din cadrul URSS, care fusesera trimise in exil de catre Stalin. Din acest motiv, Rusia are dreptul moral de a-i cere Americii sa se caiasca in privinta crimelor in masa asupra bastinasilor amerindieni. Fara cainta si fara asumarea corecta a trecutului de catre societatea americana, conducatorii SUA nu au niciun drept moral sa se erijeze in conducatori ai lumii sau sa vorbeasca despre drepturile omului si libertatile civile ale altor state".
Corect, am spune noi, exceptionalismul trebuie demonstrat mai ales acasa si apoi clamat in lume, stimata societate americana!
No comments:
Post a Comment