Au trecut mai bine de două mii de ani de la inventarea hârtiei, însă chinezii au dezvoltat acum o variantă îmbunătăţită a acestui material. O echipă de cercetători de la Institutul de Ceramică din Shanghai a prezentat recent hârtia rezistentă la foc şi apă. Petele provocate de ceai sau cafea sunt acum probleme de domeniul trecututlui. Mai mult decât atât, noul tip de hârtie rezistă la temperaturi de până la 200 grade Celsius. Pe de altă parte, materialul poate fi curăţat cu apă, fără ca manuscrisul de pe el să se deterioreze. Este realizat din nanofibre şi hidroxipatit, o formă de calciu ce se găseşte în oase şi dinţi.
Hârtia este de obicei fabricată din pulpă lemnoasă. Aceasta a fost inventată de chinezi în jurul anului 105 e.n. În secolul al XVI lea, hârtia a început să fie confecţionată printr-un procedeu mult mai simplu, fapt care a dus la răspândirea mai rapidă a cunoştinţelor.
Toaleta high-tech.
Bun venit în viitor! Sau am putea spune că deja suntem în urmă, dacă nu am auzit de NeoRest 750, o toaletă inteligentă produsă de compania japoneză Toto. Printre specificaţii se numără un capac ce se ridică automat, unul de curăţare personală, care poate fi controlat cu ajutorul unei telecomenzi, şi un capac încălzit. Toaleta poate trage apa automat, se curăţă singură şi are un sistem integrat de purificare a aerului.
NeoRest 750 umezeşte vasul din ceramică înainte ca cineva să se aşeze pe colac, pentru ca şansele să adere la el să fie cât de mici. Probabil că una dintre cele mai interesante caracteristici este sistemul care îi curăţă automat pe utilizatori după ce folosesc toaleta, eliminând nevoia de hârtie igienică. Toaleta este disponibilă deja, la preţul de 10 000 de dolari. Cei care nu dispun de această sumă îşi pot achiziţiona un colac încălzit şi un sistem de curăţare personală la preţul de doar 500 dolari.
Bătrânii cu demenţă, marcaţi cu cod de bare.
Japonia, care se confruntă cu fenomenul îmbătrânirii populaţiei, a adoptat o nouă măsură prin care să poată ţine sub supraveghere persoanele care se pot rătăci sau care sunt neajutorate, scrie sputniknews.com. Bătrânii care suferă de demenţă, de atrofiere cerebrală din cauza vârstei, se pot rătăci şi se poate întâmpla să nu fie în stare să-şi amintească drumul de întoarcere. O soluţie ar fi ca rudele să lipească pe hainele lor un bileţel cu adresa sau cu un număr de telefon. O alta ar fi marcarea îmbrăcăminţii cu un cod de bare pe care poliţia să-l poată scana. Însă se ştie că persoanele care suferă de demenţă pot ieşi din casă fără haine, astfel că s-a propus ca marcarea codului de bare să se facă undeva pe trup.
O companie din Iruma, oraş aflat la nord de Tokyo, a dezvoltat o soluţie, folosind peceţi inscripţionate cu coduri de bare, care pot fi aplicate pe unghiile de la mâini sau de la picioare. Măsura constând în folosirea imaginilor cu coduri de bare scanabile ar putea fi inclusă în programele de protecţie socială, codurile de bare urmând să fie aplicate în mod gratuit.
preluări de pe domeniul public.
No comments:
Post a Comment