Tuesday, March 21, 2017

"RAŢIONALISME"

Dilemă

   Într-o dimineaţă de iarnă, soţul şi soţia ascultau radioul în timpul micului dejun.
"Astăzi o să fie 8-10 cm de zăpadă. Vă rugăm să parcaţi maşinile pe partea de stradă cu casele numerotate cu numere pare, pentru ca să se poată trece cu plugurile". Soţia se duce repede şi mută maşina.
  O săptămână mai târziu, dimineaţa, la micul-dejun, la radio: "Astăzi o să fie 10-12 cm de zăpadă. Vă rugăm să parcaţi maşinile pe partea de stradă cu casele numerotate cu numere impare, pentru ca să se poată trece cu plugurile de zăpadă". Soţia iar se duce şi mută maşina pe partea respectivă.
  O săptămână mai târziu: "Astăzi o să fie 12-14 cm de zăpadă. Vă rugăm să parcaţi..." si brusc se întrerupe curentul. Soţia supărată şi îngrijorată întreabă: "Dragul meu, nu ştiu ce să fac? Pe ce parte a străzii trebuie să parchez maşina?" Soţul cu o voce caldă şi înţelegâtoare, îi spune: "De ce nu laşi tu azi maşina în garaj, de data asta?"

Creierul

  În spital, un pacient grav bolnav. Rudele se adună în sala de aşteptare, iar într-un final apare un medic obosit şi abătut. 
- Îmi pare rău că trebuie să vă dau o veste proastă, spune acesta privind feţele îngrijorate. Singura speranţă pentru ruda dvs. este transplantul de creier. Este încă experimental, riscant şi, din punct de vedere financiar, întrutotul în sarcina dvs.
 Rudele rămân ţintuite pe scaune, ascultând veştile proaste. În sfârşit, unul întreabă:
- Ca să ştim: cât costă un transplant de creier?
- Depinde, răspunde medicul. 5000 de euro-creierul de bărbat, 200 euro-cel de femeie.
Se lasă o lungă perioadă de linişte, timp în care bărbaţii din sală se abţin să nu râdă şi evită privirile femeilor. În final, curiozitatea îl împinge pe unul să întrebe:
- Domnule doctor, de ce această diferenţă de preţ?
Medicul zâmbeşte la această întrebare atât de inocentă:
- Creierele femeieşti costă mai puţin, pentru că sunt singurele utilizate...

No comments: