Friday, January 17, 2014

APATIA AMERICANA

  Titlul acestei reflexii mi-a venit urmarind un film, deschid o paranteza...aparte de o distributie incredibila, o regie neasteptat de surprinzatoare de la E. Estevez, chiar a dus desfasurarea evenimentului intro maniera ce-l pune langa corifeii celei de-a saptea arte...insa, urmarind pelicula mi-a starnit o nedumerire legata de apatia americana.
   "Bobby", o productie relativ recenta, pune pe tapet momentul asasinarii fostului senator Robert F. Kennedy. Este arhicunoscuta tragedia acestei familii, dupa  JFK urmandu-l pe taramul umbrelor mai tanarul sau frate.
    De la momentul fatidicelor evenimente s-au scurs suficiente decenii, s-au schimbat chiar generatiile, actualmente totul poate fi privit prin lumina rece a obiectivitatii, daca poate exista asa ceva cand in situatii de genul totul e doar emotie si sentiment, totusi inclin sa cred ca anii au estompat "fierbinteala" subconstientului colectiv.
   Ce nu pot si reusesc sa inteleg, este cum Dumnezeule...stau generatii la rand de americani si chiar nu "i-au" de urechi guvernul si sa strige din toti porii...vrem sa stim adevarul legat de moartea celor doi!! Adevarul adevarat, sa folosesc un pleonasm, nu marile anchete de mii de pagini care de fapt n-au convins decat "orbii", naivii sau indiferentii. Chiar atat de apatica e societatea americana? si nu vorbesc doar de momentul actual ci de intregul timp scurs de la evenimente. Americanii sustin despre ei, ca au cea mai puternica si guraliva opinie publica de pe mapamond. Cel putin in cazul de fatza nu au dovedit-o.
   Cum eu de aici de la marginea lumii civilizate nu cred o iota din ce raspunsuri au oferit guvernele ce s-au succedat in timp, cu atat mai mare nedumerirea cum de accepta publicul american cu o nonsalanta debordanta ceea ce in mintea mea rezoneaza spre un singur cuvant...apatia.


Cine are timp,chef si rabdare, filmul chiar merita vazut. "Bobby" o productie 2006, si cum spuneam o distributie de zile mari.
 

No comments: