Thursday, January 16, 2014

CANCELARUL DEMAGOG

   E bine cunoscuta "isteria" ce i-a cuprins pe mai marii Europei la sfarsitul anului trecut vis-a-vis de semnarea Parteneriatului Estic cu Ucraina, ceea ce cum bine se stie stipula ca era un prim pas in accederea ucraineana in Uniunea Europeana la un moment dat.
   Insa, sunt suficient de multe persoane care nu cunosc anumite dedesupturi, mai mult, de unde s-a torpilat acest vis frumos UE-Ucraina. Gandul ma duce involuntar la fatidica zi de august a anului 1939 cand doi colosi ai Europei o puneau de un pact...faimosul Ribenntrop-Molotov. Ei bine, probabil ca multi veti ridica spranceana si va veti intreba care sunt conexiile intre ce s-a intamplat sub cei doi dictatori si realitatile zilelor noastre. Oarecum sau aparent, nimic nu pare ca ar exista similitudini, insa daca deschidem larg ochii si analizam mai pe indelete, lucrurile chiar parca sunt turnate la indigo. Asadar, vreme de cativa anisori bla-bla, tam-tam, Ucraina spre vest..."barosanii" Europei, recte Van Rompuy, Barosso etc demersuri, poporul ucrainean asijderea fatza spre vest toate pareau bune si frumoase din perspectiva celor in cauza.
   Dar...madam Merkel, ia o alta pozitie si strategie, caci ea vezi Doamne nu e parte a UE, nu, ea e reprezentantul faloasei Germanii si atunci bine mersi intra intro retorica a surzilor mergand pana in panzele albe cerand cu consecventa ca acest Parteneriat sa nu fie semnat numai si numai daca onor Iulia Timosenko este eliberata. Ei, din acest moment ne aflam in jocul similitudinii. Cand cei doi actori se jucau cu harta Europei Centrale si de Est, strict pentru interese de "spatiu vital" cum au numit-o la acel timp, au jucat un joc al intereselor personale eludand teritorii, populatii, natiuni. Actualmente, cu toata stradania Comisiei Europene si a clasei politice est-europene obedienta oarecum Americii, de a atrage Ucraina intro orientare pro-UE, cancelarul care chipurile e din aceeasi barca, a insistat sau a spus "niet", pana la eliberarea principalului inamic politic al presedintelui ucrainean Ianukovici, in speta Timosenko. Prin decizia ei unica in cadrul comunitar, ascunzandu-se sub faldurile principiilor democratice, ea a dat unda verde Moscovei de a pastra Ucraina in sfera sa, dand astfel un sah-mat intereselor UE-SUA in zona. Pana in al doisprezecelea ceas s-au "luptat" pe baricade maharii de la Bruxelles, doar-doar o intorc pe campioana democratiei pe fagasul lor...dar a fost un limbaj al surzilor. Finalul a fost doar unul. Fara eliberarea Iuliei nu se semneaza nimic. Astfel "stravechiul" :) pact dintre Rusia si Germania a fost parafat din nou, bien-aussi tacit, in alt context si alte conditii.
   Cert este ca Germania prin al ei conducator a pus pe tava Ucraina intereselor rusesti, sfidand partenerii atat europeni cat si cei de peste ocean, numai si numai pentru a face jocul Kremlinului si a nu-si pierde interesele personale ( ale Germaniei ) ducand astfel mai departe legaturile antecesorilor.


  P.S.  extras dupa Vocea Rusiei : " Diplomatia germana a insistat asupra eliberarii principalului inamic politic al presedintelui ucrainean, Iulia Timosenko, ceea ce insemna un suicid politic pentru puterea de la Kiev. Presedintele ucrainean, Ianukovici, si-a dat seama ca eliberarea Iuliei Timosenko este primul pas catre situatia in care el va ajunge dupa gratii."

No comments: