Tuesday, June 10, 2014

OFENSIVA DRAGONULUI

   Imi aduc aminte ca in urma cu niste ani, exista o emisiune la televizor ce purta numele de " Feriti-va de magarus ". Actualmente la nivel global, putem vorbi in urmatorii termeni ; feriti-va de forta Dragonului, in spatele denominatiei pomenite, sunt convins ca ati realizat ca este vorba despre China.
    Am remarcat forta cu care o sumedenie de investitii chineze au invadat piata imobiliara britanica, de o asemenea amplitudine incat bietul britanic se vede exclus de la achizitiile imobiliare dar nu numai. Anvergura acestor achizitii este atat de mirobolanta incat dezvoltatorii britanici vand la preturi exorbitante direct chinezilor, ceea ce a facut ca fostul trufas capitalist britanic sa stea pe tusa inghitind in sec si emanand o culoare purpurie, neputand sa-si mascheze furia coroborata cu neputinta. Unele remarci din insula spun ca aceste practici vor destabiliza piata si va duce la o penurie de locuinte. Nu mai departe decat ca nume mari din bransa imobiliara cum ar fi Barratt Homes si Berkeley Group sau dus hat departe la Shanghai si Beijing deschizand oficii la fata locului pentru a veni in intampinarea clientelei chineze care aproape ca rade efectiv totul in centrele metropolitane britanice la nivelul apartamentelor noi. Precum spuneam fenomenul ce impanzeste nu doar Londra ci si de exemplu orasul industrial Birmingham, unde cartierul de lux The Cube in proportie de 30 % este deja sub mana investitorilor din Regatul de Mijloc. Printre cumparatori se afla membrii noii clase de imbogatiti ai Chinei ce au copii la studii universitare pe cand altii cumpara ca pe o investitie din care produc bani prin inchiriere. Afacerea a luat proportii incat si Banca Chinei a inceput sa ofere ipoteci direct in sterline investitorilor autohtoni.
    Penetrarea chineza a pietelor, deoarece nu doar Britannia este cumparata bucata cu bucata, aduceti-va aminte de achizitionarea celei mai mari cladiri din Madrid cu fantastica suma de undeva la jumatate de miliard de euro sau dolari, se reflecta intro alta lovitura data pe piata insulara prin preluarea House of Fraser, unul dintre cele mai vechi lanturi de magazine din Regatul Unit. Datand din anul 1849 cu sediul la Glasgow, tranzactia s-a facut in schimbul a nu mai putin de 450 milioane lire sterline, de catre compania chineza Sanpower, firma ce detine un mare magazin. Compania Sanpower doreste sa extinda investitia in marca House of Fraser si pe terte piete, cum ar fi Irlanda si Abu Dhabi.
   Si ca sa reflect amploarea ofensivei Dragonului, as mentiona preluarea altor marci britanice de prestigiu cum ar fi Weetabix, Manganese Bronze firma ce produce celebrele taxiuri negre ce dau o nota distincta Londrei, iar cireasa din varful tortului ar fi marca de costume ce-l invesmanteaza pe nu mai putin celebrul James Bond, in speta Gieves & Hawkes.
  Ceea ce deja din anii '90 anuntau mari economisti, polticieni, formatori de opinie etc se desavarseste sub ochii nostri...iar ceea ce sustineam intrun articol mai deunazi despre razbunarea Dragonului nu reprezinta decat inceputul sfarsitului apogeului rebuturilor istorice reprezentate de fostele imperii, exponente ale conservatorismului, exploatarii de clasa, rasa etc si euro-antropo-centrismului.
  Gata... suprematia omului alb ( catolic sau protestant ) a intrat in cosul de gunoi al istoriei.

euro-antropo-centrism - reprezinta un concept care pune in centrul existentei umane superioritatea europenilor ( in general europeni ce au detinut imperii ) fata de alte rase.

No comments: