Sunday, June 22, 2014

TOP 10 SECRETE DECLASIFICATE ALE CIA

   Documente tinute secret timp de ani de zile au devenit sursa unora dintre cele mai circulate teorii conspirationiste, dupa declasificarea arhivelor si libera circulatie in presa. Unele dintre ele au fost general acceptate ca fiind adevarate, in timp ce altele continua sa alimenteze si astazi numeroase piste conspirationiste, CIA fiind un actor important.


         10 Operatiunea Northwoods


      Operatiunea Northwoods se refera la un plan din 1962 prin care sefii Statelor Majore americane au schitat si au aprobat mai multe planuri ale unor atacuri pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, impotriva propriilor cetateni, pentru a-i induce in eroare, astfel incat sa creada ca vinovata pentru varsarea de sange e armata Cubei. Aceste planuri presupuneau impuscarea unor americani nevinovati in plina strada, scufundarea barcilor cu refugiati ce fugeau din Cuba, deturnari de avioane si lansarea unui val de actiuni teroriste in capitala tarii, Miami si alte orase americane.
     Falsul atac terorist, orchestrat de CIA, avea scopul de a obtine sustinerea americanilor pentru ca SUA sa intre in razboi cu tara insulara Cuba. Toate dovezile contrafacute de CIA trebuiau sa conduca la acuzarea lui Fidel Castro, liderul regimului comunist de la Havana.


        9 Operatiunea Paperclip



    Una dintre ultimele batalii ale celui de-al doilea razboi mondial nu s-a dat pe campul de lupta, ci a fost mai degraba o batalie a geniilor. Presedintele american Harry S. Truman a autorizat in 1946 proiectul Paperclip, care a facilitat aducerea a aproximativ 700 de oameni de stiinta nazisti in SUA, majoritatea fiind sustinatori ferventi ai nazismului, ofiteri SS, lideri ai celui de-Al Treilea Reich si criminali de razboi. Ei au primit cetatenii americane dupa ce cazierele le-au fost sterse, iar trecutul si identitatile schimbate, cu scopul de a fi integrati in cadrul CIA.
    Americanii au reusit sa acapareze o cantitate uriasa de informatii, care au depasit sfera domeniului militar. Dincolo de tehnologia militara, americanii si germanii au colaborat in cadrul mai multor experimente de control mintal si cercetari medicale, sociale, electronice, aeronautice, de fizica atomica.




      8 Tranzactii SUA- URSS





   CIA a vandut sovieticilor echipamente defecte intentionat. Aceasta miscare ar fi provocat explozia celei mai importante conducte de gaz trans-siberiene in 1982, de pe urma careia URSS ar fi putut castiga opt miliarde de dolari pe an. Deflagratia a fost uriasa, precum si pagubele provocate economiei sovietice.




     7 Operatiunea Mangusta




   Aceasta a facut parte dintr-un program complex inceput in 1961, prin care presedintele american J. F. Kennedy a insarcinat CIA cu organizarea unei operatiuni cu scopul de a rasturna regimul comunist al lui Fidel Castro.
  Operatiunea Mongoose ( Mangusta ) presupunea orchestrarea unor misiuni de propaganda, sabotaj, razboi psihologic, care ar fi dus in cele din urma la izbucnirea unei revolte a cubanezilor.
  Operatiunea a evoluat intr-o directie in care obiectivul principal devenise uciderea lui Castro, agentii americani inventand numeroase modalitati de asasinare : otravirea trabucurilor sale, contaminarea imbracamintii sale cu tallium, eliberarea de substante halucinogene in timpul discursurilor sale masive.




       6 Pisicile-spion




 
  CIA a implantat microfoane minuscule in pisici, asa incat felinele sa poata inregistra conversatiile inamicilor comunisti ai Statelor Unite.
  Din pacate pentru agentii americani, atunci cand a fost pusa in aplicare prima si singura misiune de acest fel, pisica-spion a fost calcata de o masina, fara a furniza vreo inregistrare.



     5 Operatiunea Gold



   CIA a construit in anii 1950 un tunel lung de 450 de metri, pentru a intercepta conversatiile telefonice date de la sediul sovieticilor din Berlin. Americanii au inregistrat aproximativ 50 000 de discutii de-a lungul unui an.
  In ciuda demersurilor agentilor americani, in colaborare cu spionii britanici, o " cartita " din MI6 a avertizat KGB-ul inca dinainte ca tunelul sa fi fost gata, ceea ce a dus la descoperirea faptului ca americanii au fost indusi in eroare si inundati de informatii false.




     4 Sukarno




  Implicati intr-o misiune de subminare a puterii presedintelui indonezian in timpul Razboiului Rece, agentii CIA au creat un film pornografic in care actorul principal avea trasaturi fizice izbitor de asemanatoare cu liderul asiatic.



     3 Torturi




  Tehnicile de interogare aplicate de CIA suspectilor teroristi includ tentative de inecare, lipsa de somn, spalarea creierului prin piese muzicale, cum ar fi coloana sonora a serialului Sesame Street.





   2 MKUltra
 





  Din experimentele de control mintal au facut parte si administrarea secreta de LSD cetatenilor americani, precum si de alte substante chimice, hipnoza, izolarea, abuzurile verbale si fizice. La noua zile dupa ce a fost drogat, un agent CIA s-a sinucis. Lansat la inceputul anilor 50 si incheiat in mod oficial in 1973, programul a fost sanctionat pentru folosirea involuntara a oamenilor drept cobai si intoxicarea lor cu medicamente mascate.




   1 Nanda Devi




  In 1965, CIA a plantat un puternic dispozitiv nuclear pe muntele Nanda Devi din India. A fost insa acoperit in urma unei avalanse, iar dispozitivul nu a mai fost descoperit nici pana in ziua de astazi.
 

No comments: