Wednesday, July 9, 2014

SAH MAT IN CRIMEEA

    Odata cu scurgerea timpului si realipirea Crimeei la Rusia, au aparut diverse dezvaluiri despre incapacitatea americana in a prevedea sau anticipa miscarea ruseasca si a trupelor sale la sol.
    Mai explicit despre ce este vorba. La momentul escaladarii tensiunii din Crimeea, serviciile secrete americane, recte NSA, CIA sa dau numele cele mai des vehiculate, nu au reusit sa intercepteze comunicatiile miscarilor de trupe rusesti, astfel ca administratia Obama ce incerca diverse cai diplomatice sau alte tertipuri s-a vazut in fata faptului implinit. Trupele, ce in prima faza nu aveau insemne, erau deja in teren, facandu-si treaba, trupe ce ulterior s-a recunoscut ca ar fi insesi armata rusa.
    S-a vehiculat ideea ca " evadarea " lui Edward Snowden ar fi putut prin secretele ce le detinea sa le ofere pe tava rusilor, astfel ca urmasa Armatei Rosii, a reusit in tihna sa-si duca la bun sfarsit planul de sustinere ( oricum indreptatit ) a realipirii crimeene. Intr-o declaratie in New York Times, congresmenul republican Mike Rogers conducatorul Comitetului pentru Informatii din Camera Reprezentantilor, reitera posibilitatea ca Snowden era cel ce detinea cheia miscarii in secret, rusesti. Nu doar acest congresmen a marsat pe aceasta idee, insa pana mai deunazi, anchetatorii americani nu au reusit sa demonstreze ceva concludent, din care sa reiasa ca Snowden ar fi omul din umbra, cel ce a oferit gambitul realizarii miscarii de sah-mat in pozitionarea trupelor in interiorul Crimeei. Cert este ca Washingtonul a fost si probabil mai este foarte iritat de aceasta non-realizare a serviciilor sale secrete.
   Satelitii NSA au vazut miscarea la sol a trupelor, dar in interiorul granitelor ruse, chiar din luna februarie. " Desi a existat un avertisment, nu am avut informatii prin care sa putem spune cu exactitate ce urma sa se intample " a declarat un inalt oficial american, pentru Wall Street Journal. Mai explicit, agentiile de informatii au inceput sa umple administratia SUA cu o iminenta incercare rusesca de preluare a Crimeei. S-a inceput jocul diplomatic dinspre Casa Alba, in timp ce satelitii monitorizau miscarile din interior ale armatei rusesti. Dar stupoare, la momentul escaladarii crizei, armata rusa era pe pozitie, defiland prin interiorul stepei crimeene. Marsand pe diferentele de opinie substantial diferite venite pe filiera serviciilor secrete, acelasi Mike Rogers a initiat o ancheta sa vada unde s-a rupt firul aprecierilor gresite venite dinspre servicii. Suficiente voci dinspre agentiile de informatii au declarat aceluiasi Wall Street Journal, ca organigrama preluarii crimeene de la Moscova, a avut acces la tehnicile de supraveghere americane, reusind astfel sa-si modifice metodele de comunicare.
   In contextul aceleiasi crize, FSB-ul ( serviciul rus de securitate, fiul KGB-ului ) a mai dat o lovitura, cel putin de imagine daca nu chiar mai mult. Pe internet a circulat o inregistrare audio-video in care turbulenta fost prim-ministru Iulia Timosenko, intr-o discutie nu tocmai in termeni ce ar trebui cel putin sa o faca sa roseasca... asta asa ca om de stat... ii spunea deputatului Nestor Sufrici din cadrul Partidului Regiunilor al ex-presedintelui Ianukovici ca ar fi dispusa " sa ia o mitraliera si sa-i traga un glont in cap acestui nemernic " nimeni altul decat Vladimir Vladimirovici Putin. Cu aceasta matrioska defila occidentul pana mai deunazi ca fiind un democrat bla-bla-bla... Mai mult exprima cu vituperanta folosirea bombei nucleare asupra milioanelor de etnici rusi, traitori in Ucraina. Cucoana nu a negat convorbirea, ci doar acuza FSB-ul de o distorsionare a convorbirii.
   Curat-murdar coane... vorba lui Caragiale

2 comments:

Anonymous said...

Nu crezi ca drumul Oradea-Beius-Deva merita maxima atentie?Beiusul va deveni izolat ,si toata Tara Beiusului va avea de suferit! Salutari

Rostiri Ed-Pantea said...

Chestiunea merita atentie pentru cei ce sunt interesati de situatia zonei respective; cat despre mine, impactul si situatia globala a problematicilor, reprezinta lucruri demne de acea... maxima atentie. Astept societatea civila din acea Tara a beiusenilor sa se manifeste sa nu ajunga izolati, cat despre suferinte... chestia e relativa... eu " sufar " :) din alte considerente...