Sunday, July 13, 2014

DUBLA LOVITURA RUSO-CHINEZA

   Tot s-a agitat comunitatea internationala ( mai bine zis lumea vestica ), dar am pastrat eufemismul, prin stradania de a impune noi si noi sanctiuni de diverse naturi, Rusiei. Toata tevatura in contextul prelungirii crizeni din Ucraina, a facut ca Rusia sa o coteasca 180 de grade si sa-si orienteze azimutul spre pungile larg deschise ale Chinei. Dupa ce Ucraina a devenit o sluga ostenita a intereselor americano-vest-europene, neacceptand pretul gazului rusesc, piata chineza astepta cu porti neincapatoare momentul.
   Si uite asa, Vestul crezand ca pune ursul rusesc cu botul pe labe, s-a trezit in fata altei realitati. Presedintele Putin, a semnat la Shangai, un contract fabulos cu partea chineza, aratand si noua orientare a politicii rusesti. Chinezii stau cu 400 de miliarde de dolari pe masa, pentru o achizitie pe urmatorii 30 de ani, ei rezolvand o multitudine de problematici cum ar fi : putinatatea resurselor proprii comparand cu populatia avuta, chiar cu gaze de sist cu tot, ori importul de gaze lichefiate prea scumpe si vulberabile la transportul maritim iar o ultima prioritate iesirea din cercul vicios al problemei smogului produs de centralele electrice pe carbune, deoarece problema mediului era o chestiune stringenta pe agenda chineza.
  In acelasi context al orientarii in zona Asia-Pacific, ruseasca, partea chineza devine o net beneficiara in urma perfectarii acestei mega-afaceri, pe fundalul geopoliticii regionale. Acest acord pune in plan secundar, rivalii chinezi, Japonia si Coreea de Sud, deoarece prin tinuturile sale se vor crea retelele de distribuire a gazului spre terti. Acelasi tranzit ofera o forta mai mare, in calea americana, din partea Chinei de a opune o rezistenta presiunii ei ( Americii ) in zona. Prin acest parteneriat, Rusia poate spune ca are un castig asigurat, gasind debusee pentru produsele sale, iar opozitia ruso-americana din Ucraina poate fi privita de la Moscova, ca un joc de glezne. La un summit tinut la Vladivostok, APEC, Vladimir Putin reitera " Vom intari securitatea energetica nu doar a Rusiei, ci si a tarilor cu care cooperam in intreaga regiune ". Peste toate, datorita estimarilor ce spun ca rusii au pe stoc in zona siberiana, peste 3000 de miliarde de metri cubi de gaze, proiectul va naste alte proiecte gigantice de buna seama, iar aprovizionarea pe urmatorii cel putin 50 de ani e garantata in toate directiile, intern si extern. Putin spunea ca acest contract si consecintele lui vor putea ridica si moderniza infrastructura Siberiei.
   O alta lovitura, ce o pun pe tapet cei doi colosi o reprezinta decizia de a folosi in domeniul bancar si comercial, a monendelor nationale rubla si yuanul in detrimentul dolarului. Cand cei doi lideri, Putin si Xi Jinping s-au intalnit la Beijing, au luat hotararea de a trece dincolo de dolarul american si sa dezvolte o cooperare in investitii bancare, creditul interbancar, finante si tranzactii de pe piata de capital pe baza celor doua monede. In aceasta situatie, banca rusa VTB, un gigant al bancilor rusesti, si Banca Chiniei " impreuna va fi posibil sa discutam investitiile in diverse proiecte intr-un mod mult mai eficient si mai clar" dupa afirmatiile lui Kiril Dimitriev, seful Fondului Direct de Investitii al Rusiei, accentuand orientarea ruseasca spre Asia. Acelasi Putin declara "Daca mentinem acest ritm, comertul bilateral dintre Rusia si China va atinge nivelul de 100 de miliarde de dolari pana in 2015, iar noi vom putea continua relatiile de incredere ".
   Aceasta dubla lovitura, din doua perspective, una ca Rusia nu a fost ingenuncheata de fortele vestice, prin tertipurile sanctiunilor, a doua ca a gasit inspre China ceea ce altii s-au gandit sa stea si sa maraie iar cea de a doua lovitura este excluderea dolarului, ceea ce va lovi dureros gafaitoarea economie americana, facandu-i pe americani sa se trezeasca in situatia de ricoseu, incercand sa impuna ceva si sa trezeasca ca lovitura i-a pocnit in ceafa. Mai mult, in contextul vizitelor ce inca se desfasoara in turneul sau ( Putin ) in America Latina, ma " tem " ca America se va vedea in postura ca politica dusa de 70 de ani de containment ( ingradire ) a Rusiei sa o ingradeasca taman pe ea, deoarece daca punem in balanta deschiderea tot mai larga a relatiilor sino-ruse si intrarea in ograda din spatele casei ( America de Sud ) a lui Vladimir Vladimirovici, tragand linia nu stiu cine pe cine va ingradi.
   Timpul va demonstra, in acest gambit de indiana la rege ( asta pentru cine cunoaste sahul ) :).

No comments: