Thursday, July 31, 2014

GAZA

   Nu intentionez sa fac un istoric al acestui lung si multi-mediatizat conflict, ce opune populatii inrudite, recte semite ( arabi si evrei ), ci sa incerc sa aproximez o perspectiva a ceea ce ar fi in viitor escaladarea in varii directii a ciocnirii civilizationale, parafrazandu-l pe Huntington.
   Palestina, numele roman al anticului regat al Israelului, dupa ce este depopulata de elementul sau autohton ebraic de catre administratia imperiala romana, undeva prin secolele 8-9 incepe sa fie majoritar araba. Dupa mai bine de un mileniu si cateva sute de ani, evreii raspanditi care pe unde, decid in urma pogromului nazist sa se reintoarca la matca milenara, astfel ca la 1948 pe dominionul britanic Palestina, populat de semintiile arabe, creaza statul modern Israel, sub obladuirea primului presedinte Ben-Gurion. Aici se contureaza germenii actualului conflict.
   Indubitabil poporul evreu are toate drepturile asupra intregii Palestine ( regatele antice Iuda si Israel din Biblie ) asa ca degeaba latra intreaga lume musulmana, araba sau nu ( Iran, Turcia etc ) , daca privim obiectiv, dubiile sunt excluse. Intrand in sfera lansata de a sa lucrare pomenita mai sus, " Ciocnirea civilizatiilor ", acest conflict reprezinta prin toti porii certamente aceasta ciocnire. Experiente personale, pornind de la un stomatolog arab pripasit in urbea unde domiciliez pana la un amic ce de cinci ani munceste in Tunisia, sunt edificatoare in anumite aspecte. Numitul medic ori amicul circumstantial nord-african imi releva aceleasi probe. Arabul prin ditirambe mai mult sau mai putin voalate, ascunde un fanatism specific ( traieste in lumea crestina de vreo 30 de ani ) iar experienta din fosta Cartagina a pomenitului mai devreme, imi releva suficiente argumente despre aceste popoare ( musulmane ). Prima intrebare retorica ce o am de pus oricarui musulman... de ce au dorinta de a veni si trai in Europa - in extenso, lumea occidentala ? Neavand argumente decat ridicole sau puerile, trebuie sa inteleg in cheia huntingtoniana, ca ei reprezinta de fapt o civilizatie retrograda in descompunere neadaptabila la realitatile actuale. Cand pui existenta cotidiana prin prisma oricarei carti religioase, chiar nu conteaza care anume religie, insa constati ca lumea din care vii, apartii si remarci ca este stagnanta, saracita ( cu mici exceptii ) insa ai veleitati de prima-donna, este clar ca un orgoliu exacerbat total nejustificat domina intreaga lume musulmana. Dupa cum se stie, o multitudine de musulmani stau de dimineata pana seara rumegand la soare plangandu-si soarta, tragand cu ochiul spre bunastarea occidentala, invidiindu-i si incercand sa-i domini prin terorisme ieftine visand la fecioare paradisiace inoculate la slujbe imamice fara sens, e de-a dreptul grotesc sa acuzi in dreapta si in stanga, preamarind doar etica musulmana, traind insa in cele mai multe cazuri intr-o saracie lucie. In majoritatea cazurilor musulmanii stabilti in Europa vand legume, kebab sunt soferi de taxi, insa covarsitor refuza munci grele sau intelectuale implicand program extra, ceea ce denota la o privire superficiala ca sunt de fapt lenesi. Nu invoc etica protestanta a sociologului Max Weber, ce punea suprematia colosala a occidentului pe un anume concept de sorginte crestina, insa faptele sunt fapte.
    Iesind din sfera care m-ar tine mult prea mult in argumentari care mai de care, stiind insa fanatismul si inocularea preeminentei islamului in fata oricarei religii ( eu sunt practicant budist par-exemple ), ciocnirea intre lumea crestina si musulmana chiar se desfasoara sub ochii nostri, inca la cald... pornind din muntii Caucaz, trecand prin vechea Mesopotamie ( Irak ) , Afganistan si ajungand in inima Europei fie la Londra, Amsterdam, Paris sau Milano... acesti musulmani se vede cu ochiul liber sunt frustrati, nemultumiti gata de harta oricand si cel mai grav... accepta si doresc binefacerile civilizatiei vestice, insa o contesta in cele mai multe aspecte, denotand falsistatea si meschinaria lor.
    Israelul este prima transee si scutul impotriva acestei lumi retrograde, care se vede cu ochiul liber doreste sa " manance " civilizatia vestica. Bunul simt ar trebui sa-i spuna oricarui musulman, ca nu Vestul este problema lor... ci ei insisi sunt problema ( lor ).
   Sper ca orice musulman rational daca citeste acest articol sa realizeze o analiza din perspectiva budica. Apropo... de ce au daramat talibanii musulmani, giganticele statui ale lui Buddha vechi de 1500 de ani, ce faceau parte din patrimoniului universal ?

1 comment:

Anonymous said...

Ca bine le analizezi...