Saturday, September 13, 2014

FMI

   De zeci de ani, mai bine zis de la infiintare, FMI este propus oriunde in lume ca panaceu al problemelor economice in statele unde cutitul a ajuns la os. O recenta analiza a unui editorialist de la prestigiosul ziar britanic " The Independent " releva de fapt fata intunecata a acestei institutii internationale, creata de marile puteri dupa desfiintarea masinariei naziste, in care cu exceptia marelui economist John Maynard Keynes, finantistii globali, inca de pe atunci aveau un singur scop : banii si resursele planetare in orice moment si imprejurare sa incapa pe mainile lor.
  La nivel declarativ FMI este un fel de babby-sitter docila, ce vine si alina durerile si plansetele pruncului in fasa, dar fals... el este taman lupul in blana de oaie, ce trage si ultima zdreanta ce-l inveleste pe amaratul ce deja a pierdut tot, chiar si ultima speranta. Un exemplu edificator, in care se poate vedea cinismul institutiei imperialiste, este asa zisul ajutor acordat unei minuscule tari africane, am numit-o pe Malawi, ce fiind intr-o situatie economica precara, face ce faceau si altii... cerand asistenta " oneroasei " FMI. Dar vai stupoare... populatia devastata de SIDA, o crunta dictatura ce domnise plus economia ruinata, au oferit-o pe tava calaului. Si uite asa vine frumos cocotat pe calul alb, FMI-ul care incepe cu celebrele " ajustari structurale ". Cred ca termenul va este cunoscut, si guvernele recente ale Romaniei ne-au si ne, bombardeaza capul cu aceste eufemisme, care proportional, covarsitor populatia autohtona habar nu au ce reprezinta. Revenind pe continentul negru, finantistii au ordonat statului sa vanda cam tot ce mai aveau in domeniul public spre privat, sa taie cheltuielile publice, sa opreasca acordarea de subventii pentru fertilizatori, chit ca erau unicii ce faceau o agricultura viabila intr-o tara cu sol precar, dominata de fermieri ( tarani ). Mai mult a cerut statului sa acorde bani prioritar bancherilor internationali nu propriului popor. In primul an al noului mileniu, FMI ca un Gestapo desavarsit, a descoperit ca statul Malawi crea stocuri de grane, cerand imperativ vanzarea imediata a lor spre mediul privat, iar cu banii dobanditi sa achite un imprumut spre o banca girata de acelasi Fond, ce oferise un imprumut cu dobanda astronomica de 56 % pe an. Seful statului a protestat, in van bineinteles, si neavand ce face a vandut bruma de cereale spre a achita banul bancii pomenite. Urmand un an dezastruos pentru agricultura, norodul infometat a ajuns sa manance coaja de copac, iar norocosii ( o gluma amara ) cu sobolani, nefericitii sucomband de inanitie. La apogeul foametei, FMI suspenda ajutorul de 47 milioane de dolari declarand ca guvernul s-a miscat incet in implementarea reformelor. Probabil scopul vitezei lor, era ca populatia sa moara intr-un ritm mai rapid. Probabil !!!... la cat cinism duc cu ei spre ceruri acesti oameni, ce-si spun crestini. O analiza a unei organizatii internationale a concluzionat ca FMI era direct raspunzator de acel dezastru umanitar. Finalmente, statul malawian a cerut FMI sa-si ia catrafusele si sa plece. Trecand peste minunatele sfaturi venite de la Fond, a reintrodus subventiile pentru fertilizatori si alte servicii pentru populatia larga, si minune... tara si-a revenit in decursul a doi ani ajungand chiar sa ofere ajutor alimentar Ugandei si Zimbabwe-lui.
  Istoria FMI este plina de aceste " miracole " economice, pornind din Peru sau Etiopia trecand in Argentina sau Thailanda, toate implementarile Fondului au lasat in urma doar ruine economice. In Kenya unde flagelul SIDA facea ravagii, Fondul a cerut taxa la doctor, in Ghana a insistat pe taxa de scolarizare, ducand ca doua treimi din copii sa nu mai poata urma o scoala, iar cinismul atinge apogeul in Zambia unde la insistentele sale de taierea cheltuielilor din sanatate, numarul copiilor decedati s-a dublat.
  Fostul angajat al FMI, laureatul cu Nobel in economie Joseph Stiglitz, ii declara editorialistului britanic : " Cand FMI  ajunge intr-o tara, sunt interestati de un singur lucru. Cum ne asiguram ca bancile si institutiile financiare sunt platite ? ... FMI ii tine pe speculatorii financiari in afaceri. nu il intereseaza dezvoltarea sau sa ajute o tara sa iasa din saracie " .
  Mai aproape de noi, avem exemplul vecinei Ungaria, unde la sosirea sa FMI lauda in 2008, mentinerea tintei de deficit prin taierea serviciilor publice. Cazand guvernul respectiv, noul instalat a cotit-o a la Braila, introducand o taxa pe banci de patru ori mai mare decat oriunde altundeva pe mapamond, iar FMI acuzand vituperant ca este " putenic disruptiva ", amenintand ca bancile vor fugi din tara, si-a luat catrafusele si talpasita si s-a retras. Dar colapsul anticipat de Fond nu s-a implinit niciodata. Ungaria a mers mai departe cu masurile, toate in favoarea populatiei, FMI acuzand continuu, dar spre stima lor guvernantii maghiari nu s-au lasat intimidati. Oare cand vom avea si noi un guvern sa stea scut si pavaza in fata acestor imperialisti, iar amaratul de la Dolhasca, Lehliu gara sau cine mai stie ce fundatura nationala sa simta ca guvernul e de partea lui, nu vandut total, lingau ca o potaie anemica si slugarnic ca un paj pe langa acesti cavaleri ai apocalipsei ? Cu alde candidatii sezonului de toamna ce vine, nu vad nimic bun sub soare... Un studiu al Center for Economic and Policy Research din Statele Unite a descoperit ca 31 din cele 42 de acorduri FMI au nevoie de politici macroeconomice " prociclice " ce aduc tarile chiar mai rau in recesiune.
   Johann Hari, editorialistul celor de la " The Independent " spunea cu un umor negru ca nu fostul director al FMI Dominique Strauss- Kahn ar trebui sa compara in fata justitiei pentru agresiune sexuala, ci insusi Fondul pentru ca a infometat mii de copii, familii si chiar a mortii a nenumarati altii.
  " Daca Strauss-Kahn este vinovat, suspectez ca stiu ce s-a intamplat. A confundat-o pe sarmana menajera cu o tara saraca, cu probleme financiare. Sefilor FMI li s-a permis in definitiv, sa le violeze fara teama atatia ani ". Johann Hari - The Independent.

No comments: