Friday, September 5, 2014

RETORICA CIA

   Ca o coincidenta, oarecum as pute spune, vis-a-vis de precedentul articol de pe blog, ceea ce mi-a retinut atentia citind recent " CIA o istorie secreta " este faptul ca precum spune vechea vorba romaneasca " si-a bagat dracul coada " asa si cu conflictul la cald dus de acea ofensiva jihadista ce s-a autointitulat Statul Islamic din Irak si Levant ( Siria ), mai pe scurt ISIS.
   Foarte bine documentata, din arhivele desecretizate ale mai multor institutii americane, lucrarea... facandu-i o critica de ansamblu rezoneaza intr-un anume punct. Demitizarea acestei structuri a guvernului Statelor Unite, ba chiar mai mult nenumaratele greseli de interpretare a unor situatii de criza globale dupa ultima conflagratie mondiala fac din CIA mai mult un pigmeu al comunitatii serviciilor secrete decat un gigant cum gresit a fost reflectat in contextul ultimelor decenii si asta mai ales cu concursul celor ce au condus-o, ca un exemplu demn de remarcat fiind Allen Dulles, directorulal CIA cu cel mai lung mandat.
   Revenind la conflictul actual din Orientul Apropiat, vazand in direct pe canalele media acele victime decapitate de catre acei schizoizi musulmani, am descoperit cu stupoare ca victimele sunt colaterale, acel eufemism cinic al autoritatilor americane si stupoare !... dracul si-a bagat din nou coada, adica CIA isi face din nou numarul, si cumva in nota obisnuita reflectata in lucrarea pomenita, adica ... nu vreau sa fiu dur, dar parca nu gasesc alta formulare decat, execrabila.
  Jocul pe care administratia Obama, aici intrand Pentagonul, Departamentul de Stat, comunitatea numeroasa a serviciilor secrete si consilierii de la White House, este unul cam periculos, acel dans pe sarma pe care si administratiile anterioare l-au practicat in trecut, de cele mai multe ori intr-un mod dezastruos. Argumente exista suficiente, insa subiectul acestui articol nu necesita pomenirea lor, doar in cazul ca vreun Toma necredinciosul se va gasi printre cititorii acestui articol :) . Intrand in datele problemei, scurt si la obiect, Irakul actual este condus de minoritatea shiita inrudita doctrinar cu inamicul public numarul unu, Republica Islamica Iran iar jihadistii autoproclamatului ISIS sunt sunniti sprijiniti de Arabia Saudita, monarhiile bogate din Golf plus Turcia cu anumite reticente. Guvernul shiit a primit sute de milioane de dolari din partea Statelor Unite, are armata instruita de Pentagon, plus o bogata inzestrare de tehnica militara tot datorita gratitudinii binevoitoarei Americi. Cam toata aceasta bogatie si inzestrare a cazut ori e pe cale sa cada in mainile jihadului ISIS, iar America priveste oarecum neputincios cum merg pe apa sambetei miliardele pompate generos pentru democratizarea Irakului. Ca o ironie a sortii ISIS ce lupta si contra regimului Assad ( din Siria ) shiit la fel ca si cel irakian si iranian, fiind sprijinit de aceleasi monarhii din Golf plus etern prezenta monarhie saudita, prin intermediul acelor monarhii, primea mii de tone de arme dinspre SUA si Europa, via sauditi, livrate de cine oare !?... bineinteles CIA. Astfel ca America s-a facut partasa inarmarii acelor insurgenti ce ingrozesc intreg mapamondul prin atrocitatile ce le comit, cu arme americane si europene livrate de madam CIA, iar pe de alta parte miliardele donate generos pentru a construi un Irak obedient curg in aceeasi directie, am numit acest balaur ce scoate flacari prin Orient, recte ISIS.
   In spatele acestui truism, un jurnalist celebru american, laureat al prestigiosului Premiu Pulitzer, ce semneaza in " incomodul " The New Yorker , l-am numit pe Seymour Hersh spunea intr-un recent articol, ceea ce confirma baletul pe sarma al administratiei, ca de fapt intentia Washingtonului este cu bataie lunga, ar fi faptul ca nu a sarit foarte repede la solicitarile guvernului shiit irakian, deoarece scenariul este urmatorul : " Pentru a submina Iranul, care este predominant shiit, administratia anterioara ( Bush ) a decis sa-si revizuiasca prioritatile in Orientul Mijlociu. In Liban, administratia a cooperat cu guvernul Arabiei Saudite pentru actiuni clandestine menite sa slabeasca Hezbollah, organizatia shiita sprijinita de Iran. SUA au luat parte, de asemenea, la operatiuni clandestine impotriva Iranului si a aliatului sau, Siria. Un produs secundar al acestor activitati a fost intarirea gruparilor sunnite ( gen ISIS ) extremiste care promoveaza o viziune militanta a islamului si care sunt ostile Americii si apropiate de Al- Qaeda ". Presedintele Obama fiind mai conciliant, a incercat oarecum o apropiere de Iran, insa tinta este identica, slabirea Iranului. Printr-o miscare abila de invaluire se doreste " scoaterea castanelor din foc " de catre Iran, adica nici mai mult nici mai putin decat ca militarismul ofensiv al ISIS sa fie stopat de Republica Ayatollaha ( Iranul ) ceea ce ar putea destabiliza situatia interna destul de precara a Teheranului. Baletul intra in actul doi acolo unde Wahingtonul nu-si permite sa lase total Irakul in mana bezmeticilor jihadisti si atunci mai arunca cate o mana de drone Predator ... dar fortand mana iraniana sa se arunce orbeste in valtoare, facand jocul SUA, Israelului, Arabiei Saudite, Turciei si micilor regate zonale.
  Aceasta scena intortocheata poate lua oricand o turnura brusca si abrupta in terte directii. Ceea ce mi-a lasat lectura lucrarii despre aventurile CIA de-a lungul mapamondului, imi da convingerea ca si actiunile mai mult ori mai putin pripite ale actorilor, insa cel principal, am numit America indiscutabil, sunt opera probabil indirecta a celor de la Langley, adica CIA.

No comments: