Tuesday, September 30, 2014

O ISTORIE UITATA

   Istoria contemporana e plina de fapte ori situatii mai putin sau chiar deloc cunoscute. O recenta aducere aminte a unei intamplari ce a avut loc in urma cu cateva decenii, mi-a dat apa la moara, ca sa  uzitez o pilda arhaica romaneasca, intamplare ce a avut loc in Turcia, tara ce este promovata... si chiar nu cunosc motivele si criteriile acestei promovari de catre... mai ales actuala guvernare.
  Se intampla in 1964, taman la Istanbul unde 50 000 de greci intr-un mod brutal au fost alungati pentru totdeauna din locuri unde vietuiau de peste 2000 de ani. Guvernarea musulmana reactionara, ultranationalista si conservatoare turca atunci ca si acum de altfel, au somat prin aparatul represiv al politiei, zecilor de mii de greci ce domiciliau la Stambul sa se prezinte pe baza unor liste aparute in presa, la sediile ei. Au fost acuzati ca inseala ??? statul turc au fost amprentati, li s-au blocat conturile bancare iar cireasa de pe tort a reprezentat-o ca in decurs de maxim 10 zile si minim 2 sa paraseasca Turcia. Aceste fapte nu le veti gasi in niciun manual de istorie al Turciei, cum de altfel nu gasim nici relatari despre pogromul sutelor de mii daca nu milioanelor de armeni si retineti, vorbim de doua popoare crestine, persecutate de acesti nemilosi slujitori ai lui Allah. Credeti ca prin absurd ca in eventualitatea teoretica in care califatul ismalic ce se intrezareste la orizont ar ameninta intr-un mod agresiv si cu mijloace puternice reunind miliardul musulman planetar batrana Europa, turcul ar fi solidar cu crestinul ? Am multe dubii, deoarece daca judecam istoria ori faptele pe termene scurte si nu in profunzime, nu o vom putea anticipa. Actualul presedinte turc este un islamist vopsit cu pensula sa dea bine in fata SUA si oarecum UE, insa am certitudinea ca viseaza la vechea glorie otomana. Revenind la intamplarea din secolul trecut, grecii ingroziti dupa cele ce le hotarasera destinul crud al sortii, au fost pusi in situatia umilitoare de a nu putea lua cu ei decat 20 dolari si o valiza cu maxim 20 de kilograme cu imbracaminte. Aceasta atitudine a guvernului turc reprezenta corolarul unor deportari ce incepusera in 1955, ce au continuat cu instigarea la ura contra grecilor, iar un exemplu il reprezinta campania din 1962 " Cetatene, vorbeste turceste ! " prin care li se interzicea folosirea in locuri publice a limbii materne. Un an mai tarziu, acelasi guvern demara o alta nesimtita campanie " Turcii cumpara numai de la turci ", anunturi ce se regaseau pe placute instalate pe zidurile caselor unde se stipula ca turcul sa nu intre in magazinele grecilor. Martie 1964 a fost punctul de fierbere, cand Ankara decidea sa denunte intelegerea si parteneriatul cu guvernul grecesc si in urma unui decret secret legifera excluderea a 50 000 de greci din Constantinopole ( Istanbul ). Li s-au confiscat imobilele, neavand voie sa le vanda, si nici astazi statul turc nu a inapoiat sau despagubit urmasii proprietarilor jefuiti, iar la granita greco-turca infamii turci verificau daca emigrantii aveau aur la ei si culmea inclusiv aurul dentar... retineti... li se extragea de un stomatolog la fata locului.
   Acestea sunt fapte mai putin ori deloc cunoscute, intamplate nu foarte de mult intr-o tara membra NATO, care cica este in Europa, geografic cel putin, are o trecere mai buna ca noi la Washington, par exemple, si are veleitati de cel putin putere regionala. Ma gandesc la bietii greci care chiar erau bastinasi in acele locuri, deoarece Troia lui Homer este cam la o aruncatura de bat distanta, astfel ca aveau cam trei mii de ani pe acele meleaguri. Facand o paralela, daca cumva vreun guvern al Romaniei dupa 1918 ar fi avut atitudini nu similare ci din directia respectiva cu aceasta minoritate secuie, maghiara... ca doar ei stiu ce sunt... ce au doar sa zicem o mie de ani de prezenta pe acilea, printre noi ce venim taman din epocile vechi ale pietrei si metalelor, ce reactii internationale am fi primit, la cati stalpi ai infamiei am fi fost supusi ? Ce se uita de cele mai multe ori, sau nu se vrea sa se vada, dincolo de exploatarea crunta de sute de ani a unei bune parti a Romaniei si Moldovei contemporane de catre acesti musulmani, il reprezinta faptul ca Basarabia niciodata dar niciodata nu ajungea in Imperiul Tarist fara atitudinea pasiva, dezinteresata mai bine zis cum ai da cuiva un cadou gen un trabuc etc a fostului Imperiu Otoman, care el e raspunzator de cedarea Basarabiei, nu taristii ca au cerut-o si obtinut-o. Retineti ca pentru alte raiale turcul a luptat la sange, insa Basarabia era ortodoxa ca rusul de altfel, iar Romania nu exista nici macar in imaginatia celor ce abia se nasteau si care la 1877-78 au infaptuit mica Romanie.
  Privind lucrurile in lumina realitatilor actuale, in politica regionala ce o construim, Turcia este constant oferita ca un mare prieten, aliat, partener economic, strategic etc, iar Rusia este blamata constant. Daca vrem doar sa facem jocul Washingtonului este ok, insa daca acelasi Washington ne tine la statutul de aliat gen Togo sau Leshoto, doar pentru a ingradi mai tare Rusia iar noua ni se cer si impun aliante nenaturale, asta aici in zona noastra bien-aussi nu aiurea, exact cum marsam total anapoda pe o Ucraina stabila bla-bla-bla, eu ca roman din popor ma intreb ce avantaje am ca insist pe Turcia, Ucraina cand privite fiind prin prisma regnului animal ele sunt maxim niste hiene parsive pe cand Rusia e un  falnic tigru... asa ca de ce am nevoie sa construiesc parteneriate nonsensice si mai mult sa-mi neg istoria infama cu acesti vecini, cand intr-o viziune pragmatica Rusia poate oferi cat zece Turcii, Ucraine sau cine-o mai fi ?
  Turcia, oricat o promoveaza nu stiu cine... poate de la Washington, poate din Bucuresti ori aiurea... nu are voie in imaginarul colectiv al poporului roman sa substituie toate nenorocirile, care pe o scara de la 1 la 10, sunt la plus 9 ca marsavii la adresa poporului nostru, fata de un minus 6 cate ni le-au facut rusii.

No comments: