Monday, November 24, 2014

MAREA MANIPULARE

   Conflictul actual ce matura teritoriile siriene si irakiene ce au scos in evidenta ascensiunea de nicaieri a ISIS ori ISIL este pus la index de catre o teorie a unui profesor canadian de economie al Universitatii din Otawa, fondator al Centrului de Studii pentru Globalizare din Montreal, l-am numit pe Michel Chossudovski. Se stie ca sunt deja cativa ani bunicei de cand Siria se confrunta cu un sangeros razboi civil in care diferite factiuni de orientari religioase si nu numai diferite, lupta pentru acapararea puterii. In acest context, lupta pentru influenta si control ce tin in picioare aspectul de  "butoi cu pulbere" al planetei zona Orientului Mijlociu, este exacerbata in primul rand de conflictul sunito-shiit ori de prevalenta in lumea musulmana ori a Iranului ori a Arabiei Saudite. Pe fondul acestei dihotomii a lumii musulmane au aparut diverse grupuri sau factiuni cu interese aparent divergente dar care finalmente par ca converg. Deoarece islamul vede Occidentul ca un inamic comun, pana la urma controlul in lumea musulmana arabo-persana, deoarece Turcia este tangenta in acest conflict, este cine va  conduce Orientul musulman. Aceasta complexitate de ramificatii cu certitudine ca incetoseaza imaginea unei persoane mai putin familiarizate cu aceasta regiune implicit cu acest conflict. Amploarea prin care  mijloacele mass-media tin capul de afis prin evidentierea si tragismului acestei confruntari l-au adus pe numitul profesor la o concluzie interesanta as putea spune.
  Consiliul de Securitate al ONU a dat o rezolutie prin care facea apel la colalitia creata de presedintele SUA Barack Obama, ce reuneste peste 50 de tari toate raliate ideii de starpire a infamului stat islamic, recte ISIS care stipula printre altele " sa opreasca recrutarea, transportarea, echiparea si finantarea teroristilor straini ". Aceasta hotarare pune in aceiasi oala ISIS ,Frontul Nusra si diverse grupuri de tip Al-Qaeda despre care M. Chossudovski se intreaba : " Dar nu sunt toti acestia " luptatorii din opozitie pentru libertate " recrutati si antrenati de armatele occidentale, in incercarea lor de a-l inlatura de la putere pe presedintele sirian Bashar al-Assad ? " El merge mai departe in teoria sa unde incrimineaza nici mai mult nici mai putin ca Statele Unite obliga sau le au partase pe membrele coalitiei, unde la loc de frunte Arabia Saudita si Qatarul finanteaza si antreneaza membrii pe care rezolutia ONU ii exonera, adica ISIS. Tot el sustine ca Israelul este o parte activa a Kabbalei ( conspiratiei ), deoarece pe Inaltimile Golan adaposteste militantii ISIS iar NATO( implicit Turcia ) pentru a nu fi mai prejos in obedienta fata de SUA, nu degeaba il conduc, recruteaza jihadisti ( ISIS ) sa lupte in Siria. Acuza sa merge pana la a afirma ca membrii ISIS fac parte integranta din trupele speciale occidentale. " Absurditatea este prea putin spus. De fapt, asistam la o activitate criminala sub auspiciile ONU. In timp ce diplomatia internationala este de multe ori bazata pe inselaciune, minciunile specifice politicii externe a Statelor Unite nu mai sunt credibile. Asistam la prabusirea totala a practicilor diplomatice."conchide el. Chossudovski sustine ca ISIS este o creatie a SUA o unealta a serviciilor secrete americane pe marea tabla de sah a confruntarilor din geolpolitica Orientului Mijlociu. Certitudinea sa evidentiaza formularea in care explicit sustine ca ISIS nu ar fi o entitate independenta si nici " un inamic din exterior" ce ameninta securitate globala cum lasa media vestica a se intelege, ci o crasa minciuna. Jihadistii fac parte dintr-un plan ocult ce are ca scop crearea haosului in cele doua tari parte a acronimului ISIS, Irak si Siria in speta, prin care cele doua sa devina teritorii sau mai bine spus zone lipsite de o suveranitate deplina, disipata spre diversi lorzi ai razboiului.
   In fata acestei stari de fapt, natiunile membre ale coalitiei au salutat initiativa americana de contra-terorism iar F. Hollande spunea " terorismul a capatat o noua dimensiune si vrea sa cucereasca teritorii acum ". Antagonismul iraniano-arabo-saudit, ce defineste lupta sunito-shiita acel clivaj al lumii islamice este pana la urma miza jocului, unde Iranul si Hamasul palestinian sunt aliati ai presedintelui sirian iar SUA, Turcia, Iordania, Arabia Saudita si Qatar ce finanteaza ISIS-ul dupa spusele lui Chossudovski sunt... " arhitectii politici ai ISIS ". Deoarece aceasta zona este cornul abundentei cu hidrocarburi ai planetei, poate constitui o evidenta ca toate aceste situatii pana la urma reprezinta lupta pentru controlul lor, insa o lupta a manipularii si diversiunii, unde in primul rand sufera populatia civila.
  " Liderii tarilor din Occident sunt fie extrem de ignoranti si idioti, fie total corupti. Teroristii sunt americanii. In plus, ei par complet inconstienti de consecintele actiunilor lor la nivel global " sustine acelasi M. Chossudovski.

No comments: