Wednesday, November 12, 2014

SI A FOST ORA H

   Cum ati vazut, dintre cei care ati privit mult asteptata si probabil in multe aspecte dezamagitoarea confruntare a celor doi candidati, Klaus Johannis si Victor Ponta, ne-a adus la momentul orei H, aici mi-am permis sa folosesc titlul unui roman al regretatului, dintre cei care ii cunosc opera, Haralamb Zinca.
   Sa ma reintorc la retorica momentului, un aspect care nu l-am remarcat si care mie mi s-a parut de o extrema importanta a ceea ce inseamna adevarata democratie, a fost lipsa si deraierea atat de la spiritul cat si litera ei ( democratiei ). Conform legii electorale era stipulat ca orice candidat sa prezinte la B.E.C. cel putin 200 000 semnaturi de adeziune pentru a intra in hora alegerilor. Ei bine, stupoarea mea a fost dincolo de uimire ! cand am vazut scorul electoral al unor candidati, la momentul prezentarii rezultatelor scrutinului de catre televiziuni unde unii dintre " prezidentiabili " conform datelor oficiale aveau cateva zeci de mii de voturi valabil exprimate. Pai bine natiune... atunci cum ramane cu obligativitatea celor 200 000  de semnaturi ??? Halal democratie, acum ca folosesc formulari de tip caragialescian, insa din punctul meu de vedere aceasta omisiune voita ori nu, reprezinta cum spuneam o deraiere evidenta de la spiritul si litera jocului democratic. Chiar stau si ma gandesc... de fapt nimeni nu a verificat acele semnaturi de adeziune, altfel cum este posibil ca 200 000 de persoane te sustin si tu obtii de doua sau trei ori mai putine voturi ?!
  Astfel ca degeaba s-a dus un sfert de secol de eufemistica numita cu tam-tam democratie, cand de fapt regula jocului a sfidat toate normele plus cea a bunului simt. Asadar nu ne despart doar mii de kilometri fizici de zonele exotice ale planetei in ceea ce priveste democratia, ci mii de kilometri faptici fata de insesi adevaratele democratii.
  Cei doi ce au stat  fata in fata la momentul orei H au venit... unul cu o morga de intelept sigur de el cu hartiute si fituici iar celalalt chiar mult prea degajat pentru o confruntare unde se joaca soarta acestui neam. Cu toate ca nu doream sa pun pe tapet, aspecte legate de aceasta mult mediatizata si intoarsa pe toate fatelele de catre toti deontologii natiuni, subiectul ce l-am punctat in primele fraze a fost cel ce mi-a dat imboldul de a marca acest eveniment, dealtfel destul de desuet. Indiferent cine va prelua Cotroceniul, la nivelul palmasului din popor nu vor exista mari schimbari pe care randasul sa le perceapa, cel putin in primele luni. Privind in perspectiva este evident ca Johannis va fi privit ca omul vestului atat prin ascendenta cat si prin atitudine, maniere, limbaj, administratie si nu in ultimul rand printr-o anume similitudine, adevarat cam vaga, insa de consistenta... asadar nefiind roman neaos, ci minoritar el este oarecum replica romaneasca in alegerea lui Obama ca presedinte in Statele Unite. Privind in cealalta directie, fireste ca in umbra acestui tinerel ii vedem maiestuosi cum il sustin pe Ion Iliescu, Adrian Nastase iar din noua garda pretoriana pe vechilul ( argat ) Dragnea, deoarece daca ar fi turnata din nou productia " Morometii " ar fi primul pe lista in distributie. Despre Ponta m-am mai exprimat si cu alta ocazie, iar datorita faptului ca guvernarea sa este prezenta prin absenta, deoarece nu are absolut nici o realizare, bineinteles ca omul vine cu idei halucinante... gen pace, unitate, dezbinare etc. Stimate cetatene Ponta, in ultimii zeci de ani nu m-am simtit deloc dezbinat ori pe picior de razboi cu ranita-n carca sau sa simt ca unitatea cui anume ??? este periclitata. Daca un prim-ministru dintr-o tara responsabila gen Suedia, Olanda, Finlanda etc ar perora in maniera aceasta execrabila s-ar trezi ca poporul ar emigra cu mic cu mare ca in celebrul exod biblic, lasandu-l singur ca pe sarmanul Ioan fara de tara al Ingleterei. Nu este permis ca in doi ani si jumatate de guvernare cu majoritate consistenta in Parlament, sa vii sa spui ca ai marit pensii si salarii la bugetari, ori un T.V.A. in scadere la painea cea de toate zilele... ca sa pastrez pozitia evangheliei... iar in rest cresterea economica, investitiile unor companii mari, sa nu mai vorbesc de somajul real nu cel din scripte lipsesc prin desavarsire. In anul 9999 cand in manualele de istorie a Romaniei se va scrie de guvernarea Ponta, acei romani ai viitorimii vor putea citi ca ati fost cel mai slab conducator de guvern din toata istoria anterioara pana la timpurile pe care azi le traim. Chiar si primii ani de sovietizare a Romaniei ( perioada 1948 - 1953 ) macar a electrificat teritoriul national.
  Avand totusi un popor primitiv, mai ales in zonele rural sarace ce impanzesc teritoriul national... chiar, pentru acesti trogloditi ai soartei ce ati facut d-le prim-ministru ?... ce oricum reprezinta seva bazinului electoral pesedist, ceea ce confirma primitivitatea lor, deoarece nefacand nimic pentru ei, de buna voie ca vitele voteaza in masa urmasul lui nea Nelu, ramane ca acel electorat ce la primul tur a preferat sa iasa la picnic ori la o partida de pescuit sa se simta responsabil de soarta natiunii sa aiba constiinta cetateneasca si duminica sa se prezinte la chemarea datoriei... Vot pentru Johannis.

No comments: