Wednesday, January 14, 2015

DOCTRINE POLITICE, PE INTELESUL TUTUROR

  Pentru intelegerea mai usoara a unor notiuni si sisteme...

  Crestin-democrat: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are niciuna. Pastrezi una si daruiesti vecinului tau sarac pe a doua. Dupa aceea regreti...
  Socialist: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are niciuna. Guvernul iti ia una si o da vecinului. Tu esti obligat, prin lege, sa te intovarasesti cu vecinul tau, ca sa-l ajuti la cresterea animalelor.
 Social-democrat: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are niciuna. te simti vinovat pentru succesul muncii tale. Iti dai votul la alegeri pentru formarea unui guvern sa te impoziteze. Acesta te obliga sa vinzi una din vaci, ca sa poti plati impozitul. Guvernul pe care l-ai ales cumpara cu banii obtinuti din impozit, o vaca si o daruieste vecinului tau. Te simti acum impacat...
  Liberal-democrat : Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are niciuna. Na, si ???
  Comunist : Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are niciuna. Guvernul iti confisca vacile si-ti vinde tie laptele. Tu stai ore intregi la coada pentru lapte. Esti acrit !!!
  Capitalist pur : Tu esti proprietarul a doua vaci. Vinzi una, mai iei eventual si-un credit de la banca si-ti cumperi un taur, urmand sa obtii o turma intreaga de vaci.



Dar si pentru  intelegerea unor mentalitati...

  Intreprinzator american : Tu esti proprietarul a doua vaci. Vinzi una si o inchiriezi inapoi ( leasing ). Capitalul obtinut din vanzare il maresti infiintand o societate pe actiuni. Obligi cele doua vaci sa dea de patru ori mai mult lapte. Te minunezi ca una cade moarta. Dai un comunicat de presa in care comunici scaderea costurilor societatii cu 50%. Actiunile societatii cresc.
 Intreprinzator francez : Tu esti proprietarul a doua vaci. Faci greva, pentru ca tu-ti doresti trei. Intre timp faci pauza de masa. La vie est belle !
  Intreprinzator japonez : Tu esti proprietarul a doua vaci. Prin tehnica moderna de genetica, reusesti sa " redesign " animalele la o zecime din marimea lor originala si totusi sa dea de douazeci de ori mai mult lapte.
  Intreprinzator german : Tu esti proprietarul a doua vaci. Prin tehnica moderna de genetica, reusesti sa " redesign " animalele, astfel incat ele devin blonde, beau o groaza de bere, dau lapte de cea mai buna calitate si pot sa alerge cu 160 km/h. Din pacate, vacile cer 13 saptamani de concediu pe an.
  Intreprinzator italian : Tu esti proprietarul a doua vaci, insa nu ai habar unde sunt. In timp ce le cauti intalnesti o femeie frumoasa. Lasi cautatul balta si o inviti la masa. La dolce vita !
  Intreprinzator rus : Tu esti proprietarul a doua vaci. La numaratoare iti rezulta mereu 5.
   Bei si mai mult vodca! Le numeri din nou si ajungi acum la 42. Bucuros, numeri inca o data si acum sunt 12. Dezamagit, lasi numaratul si deschizi o noua sticla de vodca...
   Mafia apare si-ti ia vacile in mod legal, cate vor fi...
  Intreprinzator elvetian : Tu dispui de 5000 de vaci din care insa niciuna nu-ti apartine. Tu doar ai grija de ele, pentru altii. Cat lapte dau vacile, nu povestesti nimanui.


     culese de pe domeniul public

No comments: