Saturday, May 18, 2013

MISTERELE DEMOCRATIEI


     Spunea odata Presedintele Lincoln despre democratie:"guvernarea poporului, de catre popor, pentru popor...."aceste cuvinte sunt mai vii si mai prezente ca niciodata, cu toate ca multa apa a curs pe Potomac de cand au fost rostite la Gettysburg, pe la 1863.
    Dupa tristul deznodamant al zilei de 11 septembrie 2001 administratia Bush jr....la cateva luni distanta, promulga celebra lege "Patriot Act", care stipula ca, datorita situatiei de forta majora, in care se gaseau Statele Unite, autoritatea federala, mai explicit orice procuror, daca avea o simpla banuiala asupra unui cetatean american putea mandata in a fi urmarit, ascultat telefonul, verificat posta electronica etc.
    Toate acestea pe considerentul sau in virtutea presupunerii de activitati teroriste. Of course, probele nu erau necesare...era suficienta....PRESUPUNEREA. Casa Alba a spus la momentul respectiv ca legea va fi pe o perioada limitata...totusi ulterior a mai aparut "Patriot Act 2"....si cu toate ca s-au scurs niste anisori :) "actele patriotice" curg nestingherit.
     Va ganditi ca asemenea lucruri par mai demne de perioada  stalinista, dar iaca :) se poate chiar si la case mai mari, care sunt creditate si de campioane ale democratiei. Nedumerirea mea este cu atat mai mare, cand stiu ca vocea opiniei publice americane este dintre cele mai "guralive" la nivel de mapamond.
  Aceste mistere ale democratiei americane ma pun pe ganduri...iar cand mi se spune de atrocitatile stalinismului, ca milioane de nevinovati au luat calea Gulagului...ma tot intreb, daca erau nevinovati, de ce restul populatiei, la fel de nevinovata, a avut marea sansa sa ramana acasa.Care au fost considerentele?Ok, astia macar stiau ca traiesc intr'o dictatura, dupa spusele istoriei.
    Dar atunci campioana democratiei mondiale, ce considerente a avut si probabil mai are...de isi suspecteaza cetatenii si pe baza unor presupuneri ii ia la "purecat"
    As vrea sa ma lamureasca cineva despre acest mister....ce anume sau care e diferenta intre teroarea stalinista fatisa si aceasta lege "absolut" democratica :)?
    Cand presedintele D.D.Eisenhower a lasat mandatul de presedinte succesorului, in discursul de adio, vorbea de un anume complex militaro - industrial ce in viitor ar putea.....cred ca acest complex ar putea oferi raspuns la sinuoasele mistere ale democratiei.

No comments: