Wednesday, May 14, 2014

LECTIE DE DUBLA MORALA

   Prin anul 1983, presedintele SUA de atunci, Ronald Reagan, trimite armata in micul stat din Antile, Grenada, sub pretextul protectiei catorva sute de studenti americani aflati pe insula. Guvernul Grenadei cade, interventia americana pune capat unui mic experiment socialist deranjant pentru Casa Alba.
   In octombrie 2001, coalitia internationala impotriva terorismului marsaluieste in Afganistan. SUA implica in actiunea militara statele membre ale NATO. Bilantul actiunii e halucinant : enorme pierderi materiale, abuzuri si coruptie , mii de morti militari si civili. Iar democratia afgana e doar un cuvant de import.
   In martie 2003, fostul presedinte american George W. Bush incepe razboiul din Irak, pretextand ca Saddam Hussein ar fi ascuns arme de distrugere in masa, fapt care s-a dovedit neadevarat. Pentru interventia militara, SUA nu au avut mandat ONU, dar au fost sustinute de intregul Senat american. 
  " Washingtonul nu a reusit sa preia controlul in Ucraina in 2004, cu Revolutia Portocalie pe care a finantat-o. Potrivit asistentului secretarului de Stat Victoria Nuland, de la acest esec si pana acum, Washingtonul a investit cinci miliarde de dolari in Ucraina, pentru a produce agitatie in favoarea aderarii la UE. Aderarea la UE ar fi deschis Ucraina inapoiata economic jafului marilor bancheri occidentali si al marilor corporatii, dar scopul principal al Washingtonului este de a crea baze de rachete la granita Ucrainei cu Rusia si de a priva Rusia de baza navala de la Marea Neagra si de zona militaro-industriala din estul Ucrainei. Aderarea Ucrainei la UE ar insemna practic si o aderare la NATO " scrie Paul Craig Roberts, fost adjunct al secretarului american al Trezoreriei in timpul administratiei Reagan.
  Au urmat Primaverile arabe, razboiul din Siria.
   " Populatia din America si Europa este spalata pe creier, pentru a vedea ca problema pentru care se implica Washingtonul in Ucraina se datoreaza Rusiei... Oamenii informati ar trebui sa rada cand il aud pe secretarul de Stat John Kerry denuntand Rusia pentru " invadarea Ucrainei " si pentru " violarea dreptului international ". Kerry este ministrul de Externe al unei tari care a invadat Irakul, Afganistanul ,Somalia, a organizat lovitura de stat in Libia si a incercat sa indeparteze guvernul in Siria, a lovit populatia civila in Pakistan si Yemen... " scrie acelasi P. C. Roberts.
  " Cred ca europenii, in primul rand germanii, de asemenea ma vor intelege. Lasati-ma sa va reamintesc ca, in cursul consultarilor politice cu privire la unificarea Estului cu Vestul Germaniei, ... unele natiuni care erau atunci si sunt si acum aliatii Germaniei, nu sprijineau ideea reunificarii. Cu toate astea, natiunea noastra a sustinut fara echivoc dorinta sincera si de neoprit a germanilor pentru unitate nationala. Sunt increzator ca nu ati uitat asta, si ma astept ca cetatenii Germaniei sa sprijine aspiratia rusilor, a Rusiei istorice, de a-si reface unitatea ", face si Vladimir Putin recurs la istorie.
  Intradevar, opinia publica germana e impartita in privinta necesitatii unor sanctiuni internationale impotriva Rusiei, ca si in problema anexarii rusesti a peninsulei Crimeea, o arata cateva sondaje de opinie. Concluzia acestora este ca " la multi germani nu e inradacinata ideea apartenentei Crimeei la Ucraina, ci la Rusia". In plus, nemtii nu vor sa fie atrasi in conflictul din peninsula, cum au fost atrasi in cel din Afganistan.
  " Poate ca germanii nu sunt toleranti fara rezerve ai Rusiei, insa ei au, in criza din Crimeea, adesea alta parere decat politicienii si reprezentantii mass-mediei ", scria Spiegel.de. In opinia lor, mai multe parti sunt vinovate de escaladarea situatiei " nu doar Rusia, ci si noul guvern ucrainean, dar si UE si SUA..
   Se vorbeste despre un nou posibil Razboi Rece intre Est si Vest. Mai precis intre americani si rusi, caci Europa ezita, constienta de interesele sale economice si de pace durabila cu Federatia Rusa.
  " Astazi, as vrea sa ma adresez oamenilor din Statele Unite ale Americii, oameni care, de la fondarea natiunii lor si adoptarea Declaratiei de Independenta au pus cu mandrie libertatea mai presus de toate. Dorinta rezidentilor Crimeei de a-si alege liber soarta nu este o astfel de valoare ? Va rugam sa ne intelegeti ". pluseaza Putin.
  Paul Craig Roberts, care considera justificata incercarea Rusiei de a mentine Ucraina ca zona-tampon intre ea si Vest declara : " Washingtonul isi doreste rachete in Ucraina pentru a slabi forta de intimidare nucleara a Rusiei, reducand capacitatea Moscovei de a rezista hegemoniei americane, Doar trei tari mai stau in calea hegemoniei Washingtonului ; Rusia, China si Iranul. Iranul este incercuit de baze militare americane si are flota americana linga coasta. " Pivotarea " SUA in Asia anuntata de regimul Obana incearca sa incercuiasca China cu baze navale. Washingtonul incercuieste Rusia cu baze de lansare a rachetelor. Guvernele din Polonia si Cehia au fost platite, pentru a accepta rachete si radare care transforma aceste state-marioneta in tinte principale intr-un razboi nuclear... Atitudinea guvernelor europene pare sa fie " dupa mine, potopul !".
  Vor americanii cu adevarat escaladarea acestui conflict ?
  Nu toti, dar, in ceea ce-i priveste pe republicani, cu siguranta da. Acestia incearca prin orice mijloace sa-l decredibilizeze pe Barack Obama, prezentandu-l drept un presedinte de stat slab. Iar lobby-ul militarist din aripa republicana a Congresului american e foarte puternic. Astfel, un nou Razboi Rece ar fi pe placul acestora si a producatorilor de armament.
  Totusi, " nu poti sa te napustesti asupra unei tari sub pretexte inventate, pentru a-ti impune propriile interese ". Declaratia apartine ministrului de Externe american John Kerry. Cata dreptate in spusele acestuia!
  Dar, se intreba si Washington Post : " Suntem insa oare tocmai noi, americanii, indreptatiti sa dam public lectii de morala ? "


articol preluat de pe domeniul public

No comments: