Friday, May 16, 2014

SATELITII BUCLUCASI

   O analiza recenta a unui " interpret " politico-militar, a inoculat Vocii Rusiei ( post de radio ), de a pune intrebarea oarecum fireasca, ce cauze au facut ca armata ucraineana sa nu lupte pentru Crimeea? Intrand intr-o profunzime a unor problematici ale complexului militar industrial rusesc, se specifica, dat fiind faptul ca Rusia a renuntat la anumite contracte de export de tehnica militara, mai explicit blindate, contracte de ordinul catorva miliarde de dolari, onorarea acestor contracte a fost preluata, datorita multor similitudini de caracteristici tehnice, de industria de resort din Ucraina.
   Aici incepe jocul hazardului, ce a dus la escaladarea si la reintoarcerea ulterioara a Crimeei la trupul Maicii Rusiei. La Harkov, in uzina Malisev, Ucraina putea incepe productia acelor blindate, destinate pietelor la care tocmai renuntase partea ruseasca. Dat fiind ca uzina dispune de capacitati derizorii de productie, un concurs de imprejurari destul de similar Romaniei, in care generali corupti sunt obedienti sau incuscriti cu ministrii apararii din Ucraina, s-a intamplat un lucru uimitor pentru  o minte occidentala, insa firesc acestei parti de Europa. Gandind la profituri rapide, ilicite si acoperite, acesti generali au transferat de la Corpul 6 Armata ucrainean, ce avea in paza zona sud-estica a Ucrainei, si care scriptic trona peste o mie de blindate, aproximativ trei sferturi din aceste blindate la umbra curtii uzinei din Harkov. Au fost demontate, dezasamblate, tratate anticoroziv... demontarea unor echipamente si inlocuirea cu altele pentru a fi viabile la export. In tot acest timp, presedintele Ianukovici, ce tocmai garanta anumite acorduri cu Rusia pentru un credit de 15 miliarde de dolari, jucase la doua capete, negociind pe ascuns si cu Occidentul. Dar soarta fiindu-i oarecum potrivnica, evenimentele de la Euromaidan escaladand continuu, astfel ca s-a simtit prins intre Scyla si Caribda. Vazand intr-o razbunare putiniana un pericol mai mare decat o lovitura sub centura la maidan din partea opozitiei, nemaifiind acoperit pe frontiera de rasarit si de sud est, de blindatele ce-si asteptau expedierea la export din curtea harkoveza, a fost nevoit sa ordone Corpului 13 Armata dispus pe partea vestica a tarii, sa se imbarce in trenuri si sa pornesca in " galop " spre zona de rasarit, ramasa in " fundul gol ". Aici intervin satelitii buclucasi ... deoarece Pentagonul cu a sa turma spatiala de sateliti spion a depistat manevra de la vest la est, insa necunoscand matrapazlacul de la uzina Malisev, au interpretat gresit crezand ca Ianukovici, urmareste un nou Tienanmen, adica duce tancurile contra poporului pe maidanul kievean. Gresita interpretare, iar mai mult, Pentagonul dovedindu-si maniera autocrata imperialista de a manageria, l-a somat pe bietul Ianukovici, ce se temea mai mult de lupul Putin decat de latratorii din Kiev, sa reincazarmeze trupele. Datorita acestei situatii, armata ucraineana din Crimeea probabil ca mai avea in dotare arcurile si sagetile tatarilor din zona, in cazul unei potentiale invazii rusesti. Nu a fost cazul.
   Un alt aspect, nu doar demn de a fi luat in seama, ci chiar foarte important, este faptul ca per ansamblu moralul armatei ucraineene este execrabil, deoarece increderea in nou instaurata conducere emulata de  pe Maidan, este egala cu zero, ce a numit comandanti zelosi dar slabi din punct de vedere militar, cu restante si intarzieri la plata soldei coroborat cu un dezinteres in a schimba tehnica militara depasita.
  In tot acest timp, ca o coincidenta sau nu, unitati ale Armatei ruse, desfasurau exercitii si manevre militare in zona de frontiera spre Ucraina. Fiind in proximitatea Ucrainei, la momentul cand Ianukovici a fost nevoit sa-si ia talpasita, unitatile respective ale armatei rusesti, puteau trece " Rubiconul " si apoi ... Dumnezeu cu mila, ori ocupau in maniera Armatei Rosii, totul pana la Kiev, ori il sprijineau pe demisul presedinte sa revina in exercitarea functiei deoarece situatia din teren era de asa natura, incat trupele rusesti aveau mai multe optiuni. Ca nu au intervenit in nici un fel, ramane la jocul speculatiilor, cert este ca in Crimeea primii pasi i-au facut bastinasii, abia ulterior trupele rusesti deghizate au intins mana.
   Undeva in umbra, isterica armata poloneza, care de secole duce o lupta surda din perspectiva catolica, contra Rusiei ortodoxe, astepta cu coltii de fier oferiti de umbrela NATO sa se napusteasca contra unei invazii reale rusesti, ce eminamente ducea la escaladarea unui conflict, care ma duce invariabil in zona lui Huntington, cea a conflictelor civilizatiilor.
   Nu pot sa nu-mi exprim crezul in a afirma despre Polonia ca reprezinta acei " caini ai razboiului " care asteapta la cotitura o manevra ruseasca, deoarece ura viscerala poloneza vine din urma cu secole, cine cunoaste istoria nu uita rastignirea eroului national rus Taras Bulba, de catre catolicii polonezi, ori cele patru impartiri ulterioare ale Poloniei, mai ales intre germani si rusi, mortii de la Katyn ( probabil o razbunare stalinista tardiva a lui Bulba ) ori recentul caz al prabusirii aeronavei cu cvasi-intreaga clasa politica poloneza.
  Cred ca reprezinta tot atatea motive, ca zazania sa fie aruncata din culise de aceasta Polonie, ce doreste sa se reafirme ca o putere zonala cum era acum cateva secole.

No comments: