Monday, April 8, 2013

Cinematograful dezbracat de ideologie


     Mi-a fost dat sa vad mai deunazi un clasic al cinematografiei romanesti...un film aproape de epoca l-as putea numi, tinand cont ca a implinit venerabila:) varsta de 51 de primaveri.
Insa ce m-a frapat si surprins intrun mod absolut placut la aceasta pelicula...a fost un lucru "intrigant" ce m-a pus pe ganduri...si anume ca, fiind o productie a perioadei dictaturii proletariatului, tocmai modelul epocii...adica formarea omului nou, cam lipsea...aproape cu desavarsire.
     Cine a vazut productiile italiene si frantuzesti mai ales...Vittorio de Sica par example...sau filmele cu Elvis Presley in rol de amfitrion, ar fi siderat sa constate ca "Vacanta la mare" o pelicula a cinematografiei romanesti din 1962, sta in rand fara dram de modestie  cu filmele sus pomenite.
     Incepand cu pleiada de actori de la Ion Fintesteanu sau mai tinerii pe atunci Iurie Darie, Stefan Banica sr., Dem Radulescu etc pana la dirijorul emerit Sile Dinicu ori muzica maestrului Grigoriu (din  celebrul trio) toate sau toti dau o tusa absolut remarcabil de occidentala filmului (compar cu filmele epocii amintite).
     Nu mai pun in discutie, ceea ce pentru mine chiar a fost o surpriza totala, infrastructura Romaniei acelor ani. Vazand hotelurile(si interioarele), drumurile, plajele etc imi venea sa ma sterg la ochi si sa ma intreb, filmul s-a turnat la noi sau pe Coasta de Azur ori in Florida?
     Ei...si acun ajung la clou-ul filmului. Cand am vazut frizurile, imbracamintea, stilul fancy al protagonistilor ma intrebam unde a fost cenzura sistemului, unde au lasat lectura lui Marx si Dej care era marele"pastor":) peste tara, unde-s toate povestile ce azi le aud ca se revarsa despre regimul de trista amintire?
     Daca azi sunten unde suntem si cum cum suntem:) "Vacanta la mare" m-a pus pe ganduri. Pentru mine Romania reflectata modest (deoarece nu acesta era scopul neaparat al fimului) aici,era la o aruncatura de bat ca infrastructura de tari care azi sunt la ani lumina.
Dar totusi, ce pentru mine a fost cel mai pregnant cu siguranta este absenta ideologiei, mai explicit filmul vorbit in alta limba linistit ar putea fi luat ca o productie vestica.
     Nu vreau sa se uite ca si productiile occidentale foarte rafinat faceau o propaganda sistemului, asa ca nu-mi ramane de facut decat a cere sa acordati anumite circumstante daca se simte o anume  masca ce ar ascunde mesaje subliminale favorabile regimului.
     Ca un corolar, cinematografia acelor ani a fost suficient de libertina sa nu intre sau sa cada prada sistemului.

No comments: