Tuesday, April 23, 2013

TITANII LITERATURII


     Nu retin numarul cartilor citite de-a lungul existentei, insa ce retin cu certitudine, este ca, autori precum F. Dostoievski si L. Tolstoi au reusit sa-mi rastoarne preferintele literare, iar profunzimea psihologica lasa loc pentru singurul apelativ ce-l pot folosi la adresa lor...TITANI.
    Nume mari, de la Homer pana la Shakespeare ori Aldous Huxley lecturandu-le, au lasat fiecare o tusa de unicitate plastica, asupra-mi... insa, mai sus pomenitii, prin forta degajata de personaje, prin acea psihologie abisala tipica operei dostoievski-ene ori maretia epopeica din "Razboi si Pace" nu lasa loc niciunui dubiu ca, grandoarea romanului rusesc de secol al nouasprezecelea, surclaseaza oricare alte creatii ale literaturii universale.
   "Idiotul" prin darul sau persuasiv de a pertracta daca personajul este sau nu,  un caz patologic..."Fratii Karamazov" cu dimensiunea psihologica total distincta a celor trei frati, ca sa iau capodoperele lui Dostoievski, nu in ultimul rand cazul lui Raskolnikov (Crima si Pedeapsa)..."delirul" personajului se apropie de o dementza voluntarianista... toate aceste bijuterii literare, reflecta intr-un mod magistral acea psihologie abisala care diseca adanc, tot mai adanc anima.
    Eposul razboiului ruso-francez din perioada gloriei napoleoniene, unde peste 500 de personaje se reunesc si-i dau suflu maretei creatii tolstoi-ene "Razboi si Pace", unde dictonul "qui a bu, boira" sau mai pe romaneste... cine a baut, va bea... pot sa conduca orice cititor prin analogie, cine a citit una din cartile de referinta a celor doi titani va mai citi si altele.
    Fara doar si poate, ca numerosi autori rusi...ca de exemplu Cehov, Gogol etc sau nenumarati corifei ai literaturii universale, linistit si-ar putea regasi numele in aceasta elita de campioni (titani) ai ligii literare mondiale, insa dupa umila mea opinie ei (cei doi sus numiti) sunt who's who a tuturor timpurilor.

No comments: