Saturday, April 13, 2013

DEMOGRAFIA COBOARĂ TREPTELE


(Oare vom dispare?)

Studii dintre cele mai ample, făcute în ultimele patru decade în ţările dezvoltate, relevă un scenariu sumbru, alarmant, chiar catastrofal, dacă aş avea o retorică pompieristică.
Într-un amplu articol din presa franceză, ne este semnalat, că demografii, în urma unor cercetări riguroase au constatat scăderea considerabilă a numărului naşterilor anuale, luate fiind în calcul ultimele 4-5 decenii.
Este ştiut faptul, tot pe baza cercetărilor, că în ţări ca S.U.A., Japonia sau Marea Britanie, una din patru femei abandonează ideea pro-creării; iar ca un paradox, aş putea spune, fenomenul este întâlnit cu preponderenţă în rândul femeilor cu studii superioare.
Se pune întrebarea: oare de ce? iar răspunsurile sunt dintre cele mai variate, chiar ciudate în opinia mea; mergând de la post-modernismul care a năpădit societăţile actuale, ce au transformat oamenii în hedonişti cronici, până la blazări sau nesiguranţe în reuşita închegării unui cuplu.
Cercetările demografice marşează mai ales pe ideea că dorinţa şi creşterea duratei studiilor superioare este unul din factorii primordiali.
Germania de exemplu abundă de femei cu vârsta între 40 şi 50 ani având studii superioare, dar neavând copii. Aproximativ un sfert dintre femeile germane născute în anii ’60 nu sunt mame naturale, iar alte câteva procente cu cifra 2, au doar un copil.
Trecând prin aceste exemple, preluate din ţările foarte bogate, ajung la întrebarea: Oare vom dispărea?
La Revoluţie, România avea cu 3 milioane de locuitori mai mult decât azi, iar aici includ şi românii stabiliţi peste mări şi ţări.
Aşadar, dacă în 23 de ani, populaţia României a scăzut cu 14%, se prea poate ca în decurs de un secol şi ceva să fim mai puţin de jumătate din câţi suntem actualmente.
Germania, conform Oficiului Federal de Statistici numără opt naşteri la mia de locuitori, având cea mai mică rată din lume. Şi vorbim de Germania, unde nivelul de trai îl surclasează net pe al nostru. Oare spre asta ne îndreptăm şi noi?
Germania se afla în al 41-lea an consecutiv, în care sporul natural al populaţiei este negativ.
Pe de altă parte, se constată la nivelul aceloraşi ţări dezvoltate (bogate), că numărul femeilor ce devin mame prima dată după vârsta de 30 ani, creşte şi chiar se dublează.
Revin cu un nou studiu din cadrul Institutului Demografic din Varşovia, ce a ajuns la concluzia că celibatarele cu studii înalte găsesc parteneri mult mai greu. Acelaşi studiu arată că o anume lipsă de socializare, cu scopul de a încropi o familie, au lăsat cu buzele umflate :( jumătate din femeile generaţiei 60, în sensul că nu au nici un copil. Iar o explicaţie, pe care nu o văd cea mai pertinentă, este că celibatarele cu diplomă nu interferează cu un bărbat nelicenţiat. Asta nu e tot, specifică studiul.
Mergând prin translaţie, mă gândesc câte din aceste aspecte sunt sau eventual vor fi de actualitate în societatea românească.
America oferă şi ea situaţii asemănătoare. Cunosc personal realităţi new-york-eze, unde e din ce în ce mai greu să se lege relaţii puternice, ori.. şi revin la studiul polonez, bărbaţii nu mai sunt bărbaţi (vezi cei din generaţiile anterioare).
Tot mai puţini vor să îşi asume responsabilităţi, fug de ideea de cap al familiei, se feresc de relaţii durabile, etc.
Cercul este oarecum unul vicios, deoarece multe femei, şi cum spuneam, preponderent licenţiatele, nu doresc viaţa de renunţare şi sacrificiu, ca cea a mamelor lor.
Inclusiv alte studii, cum ar fi cele antropologice de exemplu, marşează pe ideea că locul şi rolul copilului în ordinea priorităţilor a devenit unul secundar sau chiar mai mult, un proiect evaziv.
În toată această nebuloasă, a societăţii contemporane, în care situaţii sau proiecte care altă dată păreau sine qua non, constat că alienarea produsă de post-industrializare, post-modernism au angoasat omul educat, încât, în loc să fie cel mai fericit din toată existenţa lui de homo sapiens-sapiens, parcă îl răpun şi copleşesc.
Revin cu întrebarea, oare vom dispărea (ca naţiune)? deoarece toate aceste semnale ce vin din lumea bună, sunt cel puţin alarmante, iar statul are politici suficient de slabe în a încuraja creşterea demografică.
Un factor la fel de îngrijorător îl reprezintă cuplurile sterile.
O jurnalistă germană spunea într-un interviu, dezvăluindu-şi trăirile de femeie fără copii, la 30 ani feministă convinsă, la 40 libertină iar la 50 îndurerată. „Niciodată, nu ar trebui renunţat la ceva atât de important ca un copil pentru motive aşa-zis rezonabile” citează jurnalista în cauză.
Unii psihoterapeuţi marşează pe ideea că dorinţa de copil „neîmplinită” poate reprezenta o experienţă dificilă cu regrete tardive.
Aşadar, având experienţele nefaste ale acestor ţări, coroborat cu realitatea noastră, cu acea scădere aproape dramatizantă, trebuie să ne aşteptăm la orice, numai la lucruri bune nu, vis-a-vis de sporul natural negativ al populaţiei.
Nu ne rămâne altceva de făcut, decât speranţa că statul, biserica (un factor determinant, cred), atitudinea... mai ales atitudinea societăţii, mă refer la populaţia tânără, să nu lase să ajungă generaţiile viitoare, a deplânge un trecut... al unei naţii ce nu are voie să se stingă.

No comments: