Monday, April 29, 2013

EUROPA INCOTRO!


    Triplu AAA, inflatie, deflatie, piete, relocalizari, agentii de rating, foi de parcurs criza datoriilor, eurobonduri, devalorizare interna, fuga capitalurilor (cred ca nu in cosmos), mari specialisti ca Nouriel Roubini, Ian Bremner sau Paul Krugman... toate aceste cuvinte sau nume pentru europeanul de rand nu reprezinta aproape nimic sau in cel mai fericit caz :), ceva de genul cum i s-ar vorbi intr-o limba total necunoscuta ori una moarta demult.
  

    Europa, acest nume mitologic grecesc, este in primul rand un conglomerat inghesuit pe un spatiu restrans de natiuni ce incearca sa se transforme intr-o uniune, stat federal, natiuni asociate...spuneti-i cum doriti... ca directia sau rezultatul e cam totuna.
   Facand un arc peste timp in "anii de glorie ai prosperitatii" vest europene, pot oferii un raspuns la ceea ce ni se serveste drept, Marea Criza. In acei ani (perioada 1950-1975) cand economia globala era in alt stadiu si la alti parametri, guvernele tarilor din fosta CCE, numele mai vechi al actualei UE, isi permiteau sa dea salarii, protectie si asistenta sociala si medicala deoarece gandeau pe termen scurt, nu priveau cum va fi treaba cu cei de peste 1,2 generatii. Se imprumutau cum vroiau, huzureau cu banul public... occidentalul traia cu mult peste puterea reala a economiei ... si a venit ziua scadentei, la un moment dat.
     O paranteza larga am de facut.Noi, cei din blocul comunist eram invidiosi pe aceasta bunastare la vedere, care cum spun era artificiala... adica era peste forta autentica a economiilor respective.
    Si uite-asa intr-o noapte:) a venit scadenta! Cand aceste state s-au "lipit" strict pentru propriul interes cu fostul bloc rasaritean au realizat ca nu mai pot sustine acele politici anterioare (aparitia tigrilor asiatici, forta economica americana si japoneza etc)... doar cativa dintre nenumaratii alti factori obiectivi ce au concurat in a frana "prosperitatea" europeana. Ei (vesticii), in mintea lor sugubeata, credeau ca vor construi un super-stat rival in primul rand Americii. Trecand dincolo de diferentele insurmontabile de limba, cultura, obiceiuri... niciodata un finlandez nu va fi ca un portughez, un irlandez ca un grec sau un roman ca un german.
     Ok, aici am evidentiat aspecte istorice sau colaterale ce au premers crizei.Pe toate canalele media specialisti, politicieni si politologi, jurnalisti etc dau care mai de care cu solutii, bla-bla, vorbe pisichere oferind marele panaceu.
    CRIZA... stimabililor, este efectul politicii nesabuite a guvernelor din perioada amintita care PUR SI SIMPLU au azvarlit in dreapta si stanga cu bani ce nu le apartineau (ca nu-i aveau), mai mult, doar pentru a ramane la putere, stiind ca in ziua scadentei nu EI vor achita devizul ....au creat falsa impresie (la care si noi romanii am aderat) a unei bunastari perpetue.
   Asadar dupa acest mare balon de sapun toti au ajuns cu picioarele pe pamant, insa nenumarati din ei (guverne, oameni ) cu mari datorii fata de creditori.
    Europa este si va ramane ca acel personaj....doar un mit si nu o realitate statala.

No comments: