Friday, April 5, 2013

Rusia asa cum ar trebui vazuta.


     In Romania s-a incetatenit o falsa idee, in sensul ca Rusia alaturi de fosta Uniune Sovietica plus "bunicul" Imperiu Tarist, ar trebui demonizate...mai explicit se traieste de o sumedenie de ani cu o ura vituperanta....cat rau ne-au facut si adus in istorie aceste entitati statale.
     Asadar sa facem o mica incursiune in istorie. Dupa cum, unii stiti sau altii constata citind acest articol, Imperiul Tarist, pe fondul slabirii puterii, a celui Otoman, in anul 1812 anexeaza partea rasariteana a Voievodatului Moldova,adica partea de dincolo de Prut pana la Nistru, (re)botezand aceasta noua entitate sub numele de Basarabia.
     O prima explicatie am de facut aici. Aceasta noua provincie a Imperiului Tarist (rus de altfel) era anexata nu de la Romania sau Regatul daca vreti, nu...ci de la voievodatul mai sus amintit,care conform istoriei oficiale a Romaniei avea statut de vasal al Portii (turcesti).
     Asadar tarii luau dintrun teritoriu vasal o bucata si o anexau ca provincie in cadrul imperiului lor, multietnic de altfel. Moldova de atunci, ce a premers formarii Vechiului regat al Romaniei, avea in termenii actuali statutul unui dominion sau semicolonie.
     Cand in martie 1918 Chisinaul voteaza Unirea cu Regatul Romaniei, era dupa o suta si...de ani de prezenta in spatiul ruso-tarist un teritoriu multietnic, pe langa romani si rusi, evrei,tigani etc. Dupa cum se stie in urma Pactului Ribentrop-Molotov, fosta Basarabie plus Bucovina de nord, care a stat mai mult in ograda austriaca si o parte nordica a Deltei Dunarii intrau in componenta Uniunii Sovietice (chiar si acele judete din sudul Basarabiei au fost secole tributare turco-tatarilor). Asta se intampla in zilele gloriei naziste, cand marile natiuni democrate nu caraiau in fata celor doi colosi: nazist si sovietic.
     Cu celebrele vorbe "Romani, va ordon treceti Prutul" Maresalul Antonescu ne-a purtat pana in Caucaz, la Stalingrad, Odessa, oricum mult departe de teritoriile romanesti. Tinand cont de contextul istoric, Maresalul chiar nu avea alternative.
     In momentul cand trupele sovietice maturau totul in cale in marsul triumfal spre Berlin, ne-au dat peste nas....ce-ati cautat la Stalingrad?...mai mult puteau argumenta, nu am luat Basarabia de la actualul Regat al Romaniei, ci de la o fosta entitate statala vasala Istanbului, un troc al Marilor Puteri cu obladuirea Frantei napoleoniene a eternului perfid Albion etc. Asadar nu pot demoniza o tara un popor mai mult decat altele...hai sa zicem Turcia...care sute de ani a luat tributuri, biruri si ce mi se pare chiar hazliu as putea spune...cred ca un procent bunicel din populatia Turciei actuale sunt romani luati cu haraciul si dusi la Inalta Poarta (fapt imbucurator dealtfel, sa stim ca suntem mai multi), caci nu vad cum s-ar putea justifica ca o populatie ce-si spune ca are origini central asiatice sa semene cu indo-europenii.
     Acestea sunt niste expoze-uri ca sa vedem cat putem fi de subiectivi. Bineinteles ca sunt unii ce ar replica: bine, dar rusii ne-au adus comunismul! Nu vreau sa dau lectii de istorie nimanui, dar cei care in cardasie cu Regele Mihai l-au arestat pe Antonescu, nu erau nimeni altii decat comunistii (romani, of course)....deoarece partidele istorice au spus pas la festin, dupa ce in toata perioada razboiului l-au "mitraliat" continuu...au lipsit nemotivat (sic) de la facerea istoriei in direct.
     Ce ar zice multi romani daca ar afla ca, seful statului (oricine ar fi el), ar fi dus la Bruxelles, par example si ar fi "ghilotinat" cu familia pentru ca a complotat contra...Uniunii?
     Ei bine stimabililor, in istorie chiar am avut parte de asa ceva. Constantin Brancoveanu si cei 4 fii, intro zi sfanta a calendarului ortodox (de altminteri Biserica Ortodoa Romana i-a canonizat) in genunchi la Stambul au fost decapitati rand pe rand. Aveti motive de bucurie, nu-i asa?Apropo intrebati si de sabia lui Stefan cel Mare...alt sfant al BOR.
     Nu sunt tributar trecutului, insa nici nu vreau sa-l uit. Cum zicea un mare istoric, George Santayana "cei care nu isi amintesc trecutul sunt condamnati sa-l repete".
     Cum spuneam in titlu, as vrea sa privim Rusia, nu doar cea actuala cat si cea din trecut, cat mai obiectiv cu putinta si in contextele istorice si nu... Doamne fereste in ai ridica osanale, ci doar a privio cu nimic mai rau decat alti "binevoitori" istorici (vezi Turcia, trocul de la Yalta ameicano-britanico-sovietic etc).
     Cand comunismul a aterizat la noi, nu noi (romanii) am decis ca-l vrem. Ei, in'89 cand s-a intors democratia, la fel, nu noi poporul am stabilit reintoarcerea ei.
    Cum zic si ce as dori ca un punct de reflexie....Rusia nu ar trebui blamata mai mult ca altii.
   Cinicul Churchill spunea : "Nu exista dusmani permanenti, cum nu exista prieteni permanenti. Permanente sunt doar interesele".


2 comments:

Anonymous said...

Rusia trebuie vazuta si in continuare cum a fost vazuta si pana acum : ca o continua amenintare la adresa Romaniei si a unirii Basarabiei cu Patria Mama de care apartine.

Rostiri Ed-Pantea said...

Intentia mea a fost sa reliefez ca poate alte tari din proximitate ne-au fost dusmani mai mari in istorie, coroborat cu faptul ca Basarabia mai bine zis Moldova de Est, deoarece taristii au botezat-o Basarabia, a fost luata nu de la un stat suveran ci de la unul vasal.Asadat in jocul marilor puteri de la 1812, otomanii slabiti, au cedat acel teritoriu pentru a-i imbuna pe rusi.Continui sa cred ca si actualmente altii ne sunt potentialii dusmani, insa nu pot accepta ca turcul sa-mi fie mai prieten ca ortodoxul par exemple, chiar jucand doar cartea realpolitik-ului...bineinteles ca discutia se poate transforma intro prelegere mult,mult prea lunga :)