Friday, April 26, 2013

Obama vs. Romney - Articol apărut cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.


America a intrat pe ultima sută de metri a alegerilor prezidenţiale, eveniment ce va avea loc în luna ce urmează. Saptămâna aceasta a avut loc cea de-a treia şi ultima dezbatere televizată, a celor mai importanţi protagonişti ce se vor prezenta in faţa alegătorilor. Încercând să fac o analiză a şanselor, din perspectiva platformelor, carismei şi anumitor factori obiectivi, ţinând cont de situaţia internă americană cât şi a provocărilor pe eşichierul global, cred că s-ar putea trage unele concluzii, care să-mi ofere oarecum conturarea posibilului învingător.
               
 Aş începe cu preşedintele in exerciţiu, care la încheierea mandatului, iese oarecum erodat, ţinând cont că a intrat în exerciţiu pe fondul celei mai mari crize a lumii capitaliste (din toate timpurile). Pe lângă aceasta, se poate enumera, datoria guvernamentală, ştiindu-se că S.U.A, sunt cel mai îndatorat stat din lume, cu un deficit bugetar ce egalează sau chiar depăşeşte P.I.B-ul, ori controversata lege a sănătaţii, care stipulează şi garantează un minim de asistenţă medicală pentru absolut toţi americanii, totul prin creşterea contribuţiilor, fapt ce a stârnit suficiente controverse sau nemulţumiri, un somaj ce a fluctuat intre 8 si 10%, mare pentru America, care ani la rând a avut sub 5% această rată, cu relocalizarea locurilor de muncă, mai ales in Asia. Cu toate aceste mari probleme interne, neuitând totuşi situaţia externă, unde America este impilcată global, încercând să impună un anume model, dar care a devenit tot mai contestat in zonele ”periferice” ale mapamondului (vezi Orientul mijlociu, Africa de Nord, America de Sud, zona Asiei, etc).

Obama a câştigat in 2008, cu celebrul slogan ”Yes, we can” (Da, noi putem) iar acum vine cu unul ce pare ca îl continuă pe precedentul ”Forward” (înainte), sună… apropiat oarecum de îndemnurile moralizatoare ale unor timpuri destul de recente, ce paradoxal, ar contrazice că doar acele sisteme foloseau îndemnul mobilizator.

Nu pot lăsa în afara discuţiei, dosarul iranian, unde, din umbră, puternicul lobby israelian se pare că are un important cuvânt de spus. În ciuda acestor provocări, administraţia Obama, a condus corabia americană la limanul crizei, economia e cât de cât stabilă, oricum peste situaţia U.E. Ca puncte forte pentru actualul preşedinte, aş putea enumera, acordarea premiului Nobel pentru pace, lichidarea lui Osama bin Laden, participarea în jocul politic global de pe o poziţie mult mai conciliantă şi elastică decât rigida administraţie anterioara (Bush jr.), într-un context al unei lumi multipolare, cu toate că jocul duplicitar, dar nuanţat, încă persistă, cel puţin în relaţia cu Rusia, de exemplu. Pe de o parte o anume deschidere şi relaxare, bineînţeles exclud orice asemănare cu perioada războiului rece, iar pe de altă parte stăruinţe în controversatul scut antirachetă de la fruntaliile Rusiei, situaţie ce irita Moscova, mai ales odată cu reîntronarea putin-iana.

În urma acestui sinoptic, aruncând o privire spre contracandidatul democraţilor, reprezentantul republican Mitt Romney, apare oarecum ca marele necunoscut, cel puţin din perspectiva noastră (românească). Mormon (cult creştin, neoprotestant), însă parte a establishmentului american, se ştie că mormonii sunt printre posesorii celor mai mari averi din S.U.A.

Romney, pare un candidat surpriză, în sensul că este destul de puţin pus la punct, mai ales cu politica la nivel înalt, reprezintă oarecum linia deloc maleabilă a unui R.Reagan sau Nixon, care în contextul când erau la Casa Albă, tratau de pe poziţii oarecum de forţă, vis-à-vis de dosare suficient de sensibile, ale momentelor respective.

Pe probleme de politică internă, Romney este un continuator al liniei tradiţionale, republicane, suficient de conservator, a spus-o explicit că nu va taxa clasa medie bogată, revizuirea legii sănătaţii, programe specific de dreapta, acuze ca Obama este socialist şi aduce problematicile europene în casele americanilor prin programele sale.

La capitolul relaţiilor externe, a formulat implicarea, atitudinea şi imaginea Americii în cel mai clasic spirit al liniei republicane de după cel de-al doilea război mondial. Explicit, a numit Rusia inamicul public numărul unu, a tranşat în termeni alb-negru problematici gen China, ameninţarea teroristă, etc.

Punând în balanţă, plusurile şi minusurile celor doi candidaţi, neintenţionând să fiu subiectiv, aparte şi de sondajele de opinie americane, înclin să cred că noul locatar al incintei din Pennsylvania Avenue, va fi vechiul preşedinte, recte Barack Hussein Obama.

No comments: