Thursday, April 18, 2013

ICH BIN EIN BERLINER


Când în iulie 63, preşedintele Kennedy rostea aceste cuvinte, mulţimile l-au aclamat frenetic.
Gestul Kennedian, era un îndemn simbolic, mai ales, la dreptul vest-berlinezilor de a fi liberi într-o mare dominată de tancurile sovietice răspândite de jur-împrejur.
Azi, când pe diferite canale media se întrezăreşte refuzul german, spre accederea în spaţiul Schengen, cu o argumentaţie mai mult subiectivă, decât o pertinenţă şi o obiectivitate aproape îndubitabile, mă pun să răscolesc trecutul apropiat al relaţiilor bilaterale româno-germane.
Schematic, şi noi românii vrem să fim liberi, să circulăm ... liberi ca acei berlinezi ... trecând dincolo de frazeologia şi retorica politicianistă ce vine din cabinetele de la Berlin.
Aşadar, după catastrofa „Stalingrad”, Germania impusese condiţii aproape sclavagiste în relaţiile economice directe cu România, cu mici exemple, pot oferi date cum ar fi: pierderile înregistrate de România în balanţa schimburilor comerciale petrol – armament se ridicau la 36 miliarde lei (ai acelor ani), finanţarea trupelor germane în anii ’40-42 însuma 35 miliarde lei plătiţi de contribuabilul român. Şi toate acestea fără acoperire sau garanţii.
Să nu mai pomenesc de atitudinea Legaţiei Germane faţă de România, în momentul suspendării plăţilor provenite din clearing pentru a nu fi monopolizaţi de Reich, s-a spus nici mai mult nici mai puţin că România practică un „război  economic”.
Stau şi mă gândesc, contemporanii noştri germani sunt descendenţi din acei teutoni.
Acestea sunt fapte ale unor timpuri „recente” care se pare că statul german se face că le uită sau le-ar trece la index.
Deoarece actualmente, totuşi trăim într-o Europă ce se vrea integrată şi unită, las la o parte aceste aspecte mai întunecate ale istoriei. Însă nu putem accepta că, totuşi din punctul de vedere al Comisiei Europene, ne-am făcut temele, dar factori ce ţin de alte aspecte decât cele ale aquis-ului Tratatului de la Schengen ne sunt imputaţi.
Revin din nou la Kennedy care în acest discurs rostea: „Toţi oamenii liberi, oriunde ar fi ei, sunt cetăţeni ai Berlinului şi, prin urmare, ca om liber, mă mândresc cu cuvintele ...” din titlu.
Şi noi românii ca cetăţeni europeni liberi, vrem să fim liberi în a circula fără şicane de-alungul bătrânei Europe.


Acest articol a fost scris în zilele discutării accederii României în spaţiul Schengen.

No comments: