Monday, March 10, 2014

AMERICA O COTESTE SPRE SOCIALISM ?

   Nu o luati chiar stricto sensu, insa ceva...ceva infim se intampla in America. Dupa ce in urma cu aproape o suta de ani ( 1922 ) un socialist veritabil castigase primaria orasului Seattle, istoria se repeta oarecum, nu intru-totul...insa poate...de ajuns sa insemne ceva, eventual un semnal de alarma pentru viitorul apropiat. Asadar o data cu noul an, consiliul municipal din acelasi Seattle ( coincidenta sau o fi ceva cu acest oras? ) s-a "imbogatit " cu un membru nou si in acelasi timp inedit. Candidand din parte unui partid - Alternativa Socialista, reusind sa infranga un membru cu state vechi de orientare ultraliberala din consiliul sus numit, Kshama Sawant reprezinta o pata de culoare in binomul democrat - republican, sau o tendinta actualmente poate doar subversiva ce va creste in urmatorii ani ?
   Raspunsul il vom vedea in viitorul apropiat, cert este ca si noul primar de New-York vine din aripa stanga a Partidului Democrat sau un alt exemplu, conform unui sondaj realizat de Pew Institute din 2011 arata ca majoritatea tinerilor americani nu percep socialismul ca ceva neaparat rau.
  Cert este ca programul acestei femei emigranta din India stabilita in State, este auroleat de o simbolistica socialista. In campanie cerea "taxa pentru milionari ", prin banii obtinuti finantandu-se educatia si serviciile sociale, un salariu de minim 15 dolari pe ora, in conditiile in care la nivel national este undeva la jumate sau preluand si din " doctrina " miscarii Occupy marshand pe ideea ca doreste protejarea celor 99% in revers cu doar cei 1% americani bogati.
   Orasul Seattle a fost ca o manusa pentru programul ei, prin prizma faptului ca situatia locala era de asa natura incat i-a oferit tinte unde putea lovi. Acuzand fatis compania Boeing de "terorism economic " care si-a mutat catrafusele acum  10 ani la Chicago, deoarece nu a fost de acord cu revendicarile sindicale ale muncitorilor, chiar se poate spune ca a fost un atu pentru ea. Totusi, intrand in jocul alegerilor pe o "schema " socialista, Kshama nu doar ca a riscat,mai mult reprezenta un unicat pe scena politica americana. A fost curaj, a fost risc sau pur si simplu a simtit directia viitoare ?...Neincrederea patologica a americanilor in orice tine de socialism sau mai la stanga, vine nu doar din paroxismul epocii Mc Charty -  J.E.Hoover, care credeau ca si norii de pe cer sunt comunisti :) ci pur si simplu dintr-o indoctrinare continua a ultimului secol... altfel cum s-ar putea explica ?... intr-un stat democratic, un senator cu convingeri socialiste cum este cazul lui Bernard Sanders din Vermont, a fost " nevoit " sa candideze ca independent deoarece avea convingerea ca va pierde daca isi exprima liber orientarea politica.
    Bineinteles ca presa, chiar si cea care se tine liberala ( de stanga ) cum ar fi cazul The New York Times, face jocul establishmentului din Washington D.C. vazand din toata fateta acestei candidate asocieri cu lucrarile lui Trotki, nepunctand mai pregnant alte aspecte cu care si-a castigat mandatul, chiar la limita cum spun cei de la NYT si ca victoria a survenit in urma schimbarii circumscriptiilor electorale din Seattle. Chiar si in acel caz, tunurile au bubuit in directia ei, vadind groaza americana fata de orice ar atenta la jocul politic american.
  Of course, cu o floare nu se face primavara, ideea e ca Sawant si-a jucat cartea ei cum a stiut, nu s-a ascuns in partea stanga a democratilor unde avea sanse si sprijin mult mai clare, ci a aratat in toata " goliciunea " ei ce culoare sau orientare politica are.

  " Istoric, candidatii socialisti castiga in SUA cand electoratul este satul de sistemul politic clasic si doreste sa incerce si altceva " - John Nichols in revista The Nation... oare sa reprezinte un prim semn de intrebare din partea electoratului ?...

  " Socialismul este calea catre democratie. Socialismul protejeaza mediul. Socialismul este cea mai mare speranta pentru tinerii care si-au vazut visele spulberate de salarii mici, de slujbele fara viitor si de economia post-recesiune " - Kshama Sawant , consilier municipal al orasului Seattle din partea partidului Alternativa Socialista din Statele Unite ale Americii.

No comments: