Friday, March 28, 2014

TRIUMFUL MARXISMULUI ?

   Oare sa constatam ca dupa " lupte seculare ", ideile lui Marx sa devina postulat ? Intr-o anume masura, cat de mare nu stiu :)...insa celebrul Nouriel Roubini, poate cel mai celebru economist mondial al timpurilor care le traim, se exprima intr-un interviu, exact in port-stindardul propagandei capitaliste, Wall Street Journal ca, precum spuneam la inceput, intr-un anume fel Marx avea dreptate.
   Sa fi vorbit doar ca o premonitie, ori el chiar simte ca in viitorul mediu, adica urmatorii maxim 50 de ani, capitalismul isi va da duhul. Pe marginea declaratiilor lui Roubini, se vor putea face fel de fel de speculatii. Cert este ca daca aceasta, sa o numesc o voce mai mult decat de luat in seama, simte ce spune... e clar ca directia in care merge economia mondiala, nu mai poate fi intuita. Bineinteles ca americanii, au sarit poate, daca nu certamente ca vor sari ca arsi, nu se poate, nu e adevarat, piata va fi intotdeauna suverana daca nu chiar monarhul absolut al economiei, Roubini a luat-o razna sau e manipulat de chinezi etc, etc. Oricum America, sa nu vorbesc si de tarile din vestul Europei, intotdeauna au strecurat in optiunile si practicile lor variante subtile din opera marxista, celebrele de care am si pomenit la un moment dat salvari pe banii cetatenilor a unor giganti economici privati ( vezi Chrysler, Lehman Brothers etc ), insa ei ( occidentalii ) au preferat varianta mai cosmetizata a lui John Maynard Keynes. Acest britanic ce a dat o interpretare proprie asupra economiei mondiale, oricum de inspiratie marxista, in urma crizei ce ravasea emisfera vestica in anii 1929 - 1933, a ramas si actualmente ca un guru economic prin ideile sale.
  Marx volatiliza capitalismul, printre altele, in ziua in care salariile proletare vor bate pasul pe loc ( aproximativ ca acum ) iar o supraproductie de marfuri nu-si va gasi debuseuri ( similar cu globalizarea ce-o traim ). La acel moment factorul psihologic, deoarece eu cred ca este vital, in speta lupta de clasa va trebui sa iasa din strafunduri si ca o vijelie sa mature aceasta nesimtire resimtita pe tot globul... o minoritate putred de bogata versus majoritatea absoluta traind cu masini si haine second-hand  ori pe credit si hranindu-se cu junk-food. Caci daca stimabile persoane apartinand vestului, care nu au cunoscut vreodata lumea marxist-leninista stiu sa spuna cate-n luna si in stele, eu UN SINGUR LUCRU CER. Oriunde pe aceasta planeta, fie in nord, sud, est sau vest o persoana ce nu poate sa-si demonstreze averea ( iar la nivel global sumele sunt astronomice ) , cum am putea-o defini in termeni economici ? Evazionista, hoata, subminarea economiei etc... nici nu conteaza, insa atata timp cat capitalismul nu va putea remedia acest viciu, aceasta sete umana de inavutire prin cai oculte, marxismul ii va fi in umbra ca un soldat credincios ce-si va arata permanent coltii. Caci pana la urma, asa ca un termen superfluu ce spunea Marx ?... din zorii civilizatiei, lupta a fost intre cel ce are si cel ce nu are. Of course, sacalul ( coyot ) capitalist a raspuns intotdeauna ca unii sunt mai inzestrati ca altii. Fara indoiala, avea ( are ) dreptate... INSA DOAR IN ZIUA CAND VA DEMONSTRA CA TOT AVUTUL SAU A FOST OBTINUT PRIN MIJLOACE CORECTE, LEGALE. Altminteri se va prevala continuu de dictonul lui Rockfeller - nu ma intrebati cum am facut primul milion. Raspunsul e simplu : ilegal, prin furt, poate crima, oricum diverse cai necurate.
  Punand in antiteza doctrina marxista cu cea a pietei libere, prima este o chestiune de constiinta deci tine de ratiune, pe cand a doua este grosiera tine de egoismul imbuibarii pe seama oricui, a statului, vecinului sau cine-o mai fi de muls.


   pe marginea acestui subiect am sa revin.

No comments: